ALMANYA’YA LİSTE TEPKİSİ

Güncelleme Tarihi:

ALMANYA’YA LİSTE TEPKİSİ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2020 09:35

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Almanya’nın ‘seyahat uyarısı kalkan ülkeler’ listesinde Türkiye’ye yer vermemesinin rezervasyon iptallerine neden olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın 15 Haziran’dan itibaren seyahatleri başlatma kararı aldığı 31 ülkeden oluşan listede Türkiye’nin yer almamasını siyasi bir karar olarak değerlendiren Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, bu karar diplomatik görüşmelerle değiştirilmezse turizmde temmuz ve sonrasının riske gireceğini belirtti.

YÜZ BİNLERCE REZERVASYON

Türkiye’nin Almanya’nın turizm pazarında 3’üncü sırada yer aldığını ve bu ülkeden Türkiye için 5 milyon turist civarında bir potansiyel olduğunu vurgulayan Yavuz, ‘seyahat uyarısı’ kararından sonra Alman turistin önündeki en önemli engelin sigorta kapsamları olduğunu söyledi. Antalya başta olmak üzere Türkiye’de tatil yapmayı planlayan turistlerin yüz binlerce bekleyen rezervasyonunun olduğunu belirten Yavuz, “Almanlar haziran ve temmuz ayına ait Antalya’da tatil programlarını şu anda art arda iptal etmek zorunda kalıyorlar. Seyahat uyarısı adı altında yapılan açıklamanın bir tek yaptırımı var. Bir ülkeye seyahat uyarısı ilan edildiğinde turist yaptığı ödemenin tamamını geri alabilme hakkı kazanıyor. Turist uyarıya aykırı hareket edip risk almamak tatilini iptal etmeyi tercih edebiliyor. Seyahat acenteleri de iptal etmemek için Alman turistleri İtalya ve İspanya’ya yönlendiriyor. Ama o ülkeler de virüsün yayılımı sırasında yaşananlar nedeniyle cazip gelmiyor” diye konuştu. 

İKİ KRİTERİ DE KARŞILIYORUZ

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nin (AB) bu hafta seyahat uyarısı yapılan ülkeleri gündemine alacağını hatırlatan Yavuz, Türkiye ile ilgili kararın değişmesi için ülkelerle bire bir görüşmeler yapılarak mevcut durumun anlatılması gerektiğini kaydetti. Yavuz, sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa turizmini canlandırmak için alınan bu karar değiştirilmezse temmuz ayında da yara alırız. Diplomatik görüşmelerle koşullarımızı anlatarak bu meseleye çözüm getirmeliyiz. Almanya’nın turist hareketliliği için iki kriter var. Gidilecek olan ülkede binde 5 vaka olması ve gerekli tedbirlerin alınması. Biz bu kriterleri karşılıyoruz. Biz o listede yer alan birçok ülkeye göre hem koronavirüs sürecinde daha iyi durumdayız hem de otellerimizde daha üst kalitede hizmet veriliyoruz. Uyarının kalkması, iptallerin durması, turizm çalışanlarının işlerine başlamasına ve ekonominin yeniden canlanmasına neden olacak. Aksi takdirde ‘Türkiye koronalı bir ülke’ gibi yanlış bir imaj oluşacak.”

YASAK YOK TAVSİYE VAR

Haberin Devamı

Alman Hükümeti’nin ‘seyahat uyarısı kalkan ülkeler’ listesinin, burada yer almayan ülkeler için ‘seyahat yasağı’ niteliği taşımadığının altını çizen Yavuz, “Alman tatilcilerin Türkiye’ye tatile gelmeleri konusunda bir yasak söz konusu değil. Açıklanan liste uyarı ve tavsiye niteliğinde. Tatil planı yapanlar özgür iradeleriyle istedikleri ülkeye gidebilirler. Ancak devlet güvencesi kapsamında olan konuları risk alarak kabul etmeleri gerekir. Alman Dışişleri Bakanı’nın hiçbir Alman vatandaşının, hiçbir ülkeden devlet imkânları ile geri getirilmeyeceğini açıklaması ile bu fark da ortadan kalktı. Bu durumda tatilciler ister İspanya’ya gitsin, ister Çin’e gitsin Kovid-19’a yakalanmaları halinde dönüşlerini kendileri organize etmek zorunda olacaklar. O nedenle bu karar Almanya’dan Türkiye’ye tatile gelinmesi konusunda yasak ve hukuki yaptırım içermiyor” dedi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!