Avukatlar kadına şiddete dikkati çekti

Güncelleme Tarihi:

Avukatlar kadına şiddete dikkati çekti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2018 14:55

Avukatlar kadına şiddete dikkati çekti

Haberin Devamı

 

Engin ANAK/ALANYA, (DHA) - ANTALYA'nın Alanya ilçesinde avukatlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü kapsamında açıklama yaparak, kadına yönelik şiddete dikkati çekti.

Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü'nde Antalya Barosu Alanya Kadın ve Çocuk Hakları Kurulu üyesi avukatlar Alanya Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya cüppeleriyle katılan avukatlar üzerinde 'Şiddete boyun eğmiyoruz, güçlüyüz' yazan pankart açtı. Avukatlar adına konuşan Melek Civan, kadına yönelik şiddetin insan hakkı ihlali olduğu söyledi. Avukat Civan, "Günümüzde yalnızca kadın olmaları nedeniyle cinsiyete dayalı ayrımcılığa uğrayan, şiddete maruz kalan kadın sayısının giderek artığını görüyoruz. Yapılan tüm eğitim, bilinçlendirme ve çalışmalara rağmen kadınların temel hak ve özgürlüklerinin ihlali engellenememektedir" dedi.

Türkiye'de her 3 kadından birinin fiziksel, cinsel, psikoloji ve ekonomik şiddete maruz kaldığını vurgulayan Melek Civan, "Her yıl artan oranda yüzlerce kadın öldürülüyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2017 yılı küresel cinsiyet uçurumu raporuna göre ülkemiz cinsiyet eşitliği sıralamasında 144 ülke arasında 130'uncu sırada yer alıyor. Kadınlarımız istihdam alanlarından çekiliyor ve sosyal güvenceden yoksun bir şekilde zor koşullarda çalışmaya zorlanıyor. Kadınların siyasete katılma, karar mekanizmalarında yer alma oranları olması gereken düzeyde değil" diye konuştu.

Kadına karşı şiddet alanında uzlaşma veya arabuluculuk konusuna da değinen Melek Civan, şöyle dedi:

"Aile hukuku ve kadına karşı şiddet alanında uzlaşma ve arabuluculuk uygulanmasının düşünülmesi, nafaka konusunda yapılmak istenilen değişiklik sözleşme hükümlerinin ihlali olacağı için kabul edilemez. Eğitim müfredatına toplumsal cinsiyet dersinin eklenmemesi, kadına ve çocuklara yönelik davalarda barolarımızın katılma taleplerinin kabul edilmemesi yargılamalar sırasında kadınların ikinci mağduriyetlerine yol açılması gibi bir dizi sorun kadına yönelik şiddetle mücadele etkinliğini azaltmaktadır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!