AKHEM, sanat fışkıran fabrika gibi

Güncelleme Tarihi:

AKHEM, sanat fışkıran fabrika gibi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2022 10:49

AKHEM, sanat fışkıran fabrika gibi

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - MURATPAŞA İlçesi'ndeki Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi (AKHEM), sanat fabrikası gibi çalışıyor. Kurs atölyelerinde sanatın her dalında üretim yapılıyor.

AKHEM binasındaki 'Deri ve Ahşap Yakma Kursu'na sanatsever genç ve yetişkinlerin ilgisi oldukça yoğun oldu. Haftanın 3 günü kurs öğretmeni Ferda Eyisaraç'ın eğitmenliğinde çalışan kursiyerler, davul derisi ile köseleyi işleyerek çanta, kemer, ayakkabı, sandalet, yelek, etek, yemeni gibi çeşitli aksesuarlar üretiyor.

YAKMA ÇİZİMLE DUVAR PANOSU

Kursiyerler davul derisi, kösele ve ahşap zemin üzerine de yakma tekniğini uygulayarak çeşitli desen, şekil, portre, manzara türü resimler çiziyor. Hayranlık uyandıran, birbirinden güzel, göz kamaştıran dekoratif süs eşyalarına, duvar panolarına dönüştürüyor.

ÖZEN VE SABIR GEREKTİRİYOR

Kurs öğretmeni Ferda Eyisaraç, bu dönem 70 kursiyerin deri ve ahşap işleme, yakma kurslarına katıldığını, çok hassas, özen ve sabır gerektiren bir sanat alı olduğunu, birçok kursiyerin bu işi meslek edindiğini belirtti. Kurs öğretmeni Eyisaraç, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Aksesuar yapımında deri ve kösele önce ıslatılıyor, özel yapım şimşir bir tokmakla mermerin üzerinde dövülüyor, istenilen desen oluşturuluyor. Yakma işleminde ise deri ya da ahşap üzerine seçilen desen aydınger kâğıdına çıkarılıyor, karbon kâğıdı ile de görüntü yansıtılıyor. Çizim işlemi tamamlandıktan sonra ahşap yakma makinesinin farklı uçlarıyla deri ve ahşap üzerindeki çizgiler, noktalar, gölgeler hassasiyetle yakılarak şekillendiriliyor."

ATÖLYELERDEN SANAT FIŞKIRIYOR

AKHEM Müdürü Fedai Yaman, son yıllarda sanatsal ve mesleki eğitim kurslarına genç ve yetişkinlerin ilgisinin arttığını söyledi. Yaman, meslek edindirme eğitimlerinin yanında geleneksel deri-ahşap, keçe işleme, mis sabun-jel mum, resim, minyatür, hat, kıyafet, seramik, dekoratif ev eşyaları gibi daha birçok dalda da sanat kurslarının açıldığını, atölyelerden sanat fışkırdığını belirtti.(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!