Akdeniz'de 2016 böyle geçti

Güncelleme Tarihi:

Akdenizde 2016 böyle geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2016 12:59

Akdeniz'de 2016 böyle geçti

Haberin Devamı

 

DOĞAN HABER AJANSI - ANTALYA, Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar'dan oluşan Batı Akdeniz Bölgesi için 2016, kimi acı, kimi tatlı olaylara sahne oldu.
2016 yılı, tarihe geçen hayli heyecanlı günlerle hayatımıza damgasını vurdu. 15 Temmuz tarihinde yaşanan darbe girişimi, ülke genelinde olduğu gibi Antalya'da da sokaklara çıkan halk tarafından protesto edildi. Meydanda toplanan 30 bin kişi, darbeye karşı slogan attı. Darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül ve Burdur Garnizon ve 58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Metin Karagöz tutuklandı.
TERÖR SALDIRILARI
Antalya, yıl içinde pek çok terör saldırısına maruz kaldı. 3 Ağustos akşamı Cumhuriyet Meydanı yakınlarında dizüstü bilgisayar içine yerleştirilen düzeneğin patlatılmasıyla başlayan terör olayları, jandarmaya ait minibüse saldırı, balıkçı barınağına roketli saldırı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası otoparkında bomba yüklü aracın infilak ettirilmesiyle devam etti.
TURİZM DİBE VURDU
Antalya turizmi tarihinin en kötü yılını yaşadı. Yıl boyunca kente 6 milyon civarında turist geldi. Antalya, 2016'da 12 yıl önceki 6.3 milyon turist sayısının bile altında kaldı. Turizmin yanı sıra Antalya ekonomisinin lokomotifi tarım sektörü de yılı kötü tamamladı. Türkiye genelinde yaş meyve ve sebze ihracatı yüzde 7.5 oranında azalırken Antalya'da azalış oranı yüzde 24'e ulaştı. Üretici, perişan oldu.
SEVİNDİREN REKORLAR
Sporda ise 2 isim yüzümüzü güldürdü. Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, 'değişken ağırlık paletsiz' dalında kendisine ait 91 metrelik dünya rekorunu Kaş İlçesi'ndeki Hidayet Koyu'nda 93 metrelik dalışla geliştirdi. Milli sporcu Derya Can da yine Hidayet Koyu'nda değişken ağırlık paletsiz dalında 94 metre, değişken ağırlık paletli dalında 111 metre dalışıyla 2 dünya rekoru kırdı.
ÖNEMLİ OLAYLAR
2016'ya damga vuran önemli diğer olaylardan bazıları ise şöyle: ATSO Başkanı Davut Çetin'in evi yandı, Ocak ayında yaşanan fırtına Aksu ve Döşemealtı ilçelerini vurdu, Antalyaspor'un 45 yıllık stadı yıkıldı, Antalya'nın 5 yıldır hazırlandığı Expo, devletin zirvesinin katıldığı törenle açıldı, Alanyaspor Süper Lig'e yükseldi, Kumluca'da kent tarihinin en büyük yangınlarından biri yaşandı, Yat Limanı açıklarında içersinde 81 kişinin bulunduğu tur teknesi battı, 2 kişi yaşamını yitirdi. Bu yıl Altın Portakal Festivali'nde 'Mavi Bisiklet' filmi, 3 Altın Portakal kazandı. Antalya kent merkezine 23 yıl sonra kar yağdı

FOTOĞRAFLI

--- KUTU ---

İşte Batı Akdeniz'de 2016'nın akılda kalan önemli olayları

DARBE GİRİŞİMİ (15 TEMMUZ): Darbe girişimi nedeniyle hareketli saatlerin yaşandığı Antalya'da gece olaysız geçti. Askeri hareketliliğin duyulmasının ardından Antalya Emniyet Müdürlüğü, kentteki tüm polis memurlarını göreve çağırdı. Ak Parti önünde toplanan kalabalık, Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç önderliğinde meydana yürüdü. Meydanda 30 bin kişiye ulaşan kalabalık, darbeye karşı slogan attı. Antalya Orduevi önünde toplanan kalabalık, darbe girişimini protesto etti, orduevine girmeye çalıştı. 'Asker kışlaya' sloganları atarak sık sık tekbir getiren gruptakiler, polis tarafından giriş kapısı önünden uzaklaştırıldı.
BENZİN KUYRUKLARI OLUŞTU
Darbe kalkışmasının duyulmasıyla çok sayıda vatandaş, bankalardaki paralarını çekebilmek için ATM'lmere akın etti. Aynı yoğunluk, akaryakıt istasyonlarında ve açık olan marketlerde de yaşandı. Akaryakıt istasyonları ve ATM'ler önünde uzun kuyruklar oluştu.
KIŞLA ÖNÜNDE DOZERLER
Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlar darbe girişimine tepki göstermek amacıyla toplanırken, Topçular General Niyazi Çelik Kışlası'nın bulunduğu Aspendos Bulvarı'na ise Antalya Büyükşehir Belediyesi ve vatandaşlara ait çok sayıda iş makinesi ve kamyon konuldu. Aralarında bir TOMA'nın da bulunduğu araçlar, olası bir askeri aracın kışladan çıkışına karşı orada bekledi.
KRİZİ KONUTTAN YÖNETTİ
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, olayın başından itibaren kriz merkezi olarak valilik konutunu kullandı. Belediye başkanı, komutanlar, emniyet müdürü ve başsavcıyla birlikte konutta bulunan Karaloğlu, gelişmeler hakkında sık sık bilgi aldı ve gerekli talimatları konutundan verdi.
KOMUTANLAR GÖZALTINDA
Antalya'da darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan Antalya 3'üncü Piyade Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül ve Burdur Garnizon ve 58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Metin Karagöz tutuklandı.
KRİTİK İSİMLER ANTALYA'DA
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Boğaz köprülerini kapatmakla görevlendirdiği Kuleli Askeri Lisesi Okul Komutanı Kurmay Albay Muammer Aygar, Antalya'da bir akrabasının evinde saklandığı gardıropta gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın havacı yaveri Yarbay Erkan Kıvrak da Antalya'daki bir otelde yakalanarak gözaltına alındıktan sonra Ankara'ya gönderildi.

===

TERÖR SALDIRILARI (3 Ağustos- 16 Kasım): Turizm kenti Antalya, bu yıl içerisinde pek çok terör saldırısına maruz kaldı. Yılın ilk terör eylemi, 3 Ağustos akşamı Cumhuriyet Meydanı yakınlarında gerçekleştirildi. Darbe girişiminin ardından başlatılan 'demokrasi nöbeti'nin devam ettiği Cumhuriyet Meydanı'na 150 metre uzaklıkta bir bankın üzerinde, patlama meydana geldi. Laptop içerisine yerleştirilen düzeneğin patlatılmasıyla yoldan geçen 2 kişi yaralandı.
İKİNCİ SALDIRI 24 AĞUSTOS'TA
Turizm kenti Antalya'da, 24 Ağustos'ta Kemer karayolu üzerinde jandarmaya ait minibüse teröristlerce saldırı düzenlendi. Önceden yol kenarına konulan bombanın askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu Astsubay Çavuş İbrahim Dağ ve Uzman Çavuş Bayram Tokay hafif yaralandı. Olayın ardından teröristler kaçtı.
BARINAĞA ROKETLİ SALDIRI
Üçüncü terör saldırısı ise 14 Ekim'de yine Antalya- Kemer karayolunda meydana geldi. Teröristlerce dağlık alandan balıkçı barınağına roketli saldırı yapıldı. Atılan 2 roketten biri, mezat alanının arkasında bir balıkçılık şirketinin deposuna isabet ederken, diğeri boş alana düştü. Bu sırada barınak önündeki yoldan geçen bir akaryakıt tankerine patlayıcı atıldı, ancak isabet almadı. Olaydan can kaybı ya da yaralanan olmadı.
ATSO BİNASINDA PATLAMA
Antalya'yı hedef alan diğer bir terör saldırı ise 25 Ekim'de Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'na (ATSO) düzenlendi. ATSO açık otoparkına biri kadın 3 terörist tarafından park edilen bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi sonucu 10 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Olayda çok sayıda araçta ve ATSO hizmet binasında maddi hasar meydana geldi.
UZMAN ÇAVUŞ ŞEHİT OLDU
Konyaaltı İlçesi'ndeki Girevit Dağı eteklerinde 14 Kasım'da yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlerce uzun namlulu silahla açılan ateş sonucu 2'nci Jandarma Komando Bölüğü 4'üncü Tim Elemanı Jandarma Uzman Çavuş Fazıl Doğruöz şehit oldu.
BİR TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ
Konyaaltı'nda 16 Kasım'da polis ekipleriyle 2 terörist arasında çıkan çatışmanın ardından başlatılan operasyonda bir terörist ölü, 1 terörist yaralı ele geçirildi. Yaralı terörist, terör timleri tarafından otomobille hastaneye götürülerek tedaviye alındı. Teröristlerin dağdan ekmek almak için kente indikleri belirlendi.

===

ÜRETİCİ PERİŞAN OLDU (1 OCAK- 23 ARALIK): Antalya, 2016 yılında en fazla olumsuzluğu yaşayan kent oldu. Rusya ile yaşanan krizin üstünden bir yıl geçmesine rağmen, Türkiye genelinde yaş meyve ve sebze ihracatı yüzde 7.5 oranında azalırken Antalya'da ise azalış oranı yüzde 24'e ulaştı. İç pazarda da umduğunu bulamayan üretici, perişan oldu. Bölgede yetişen domates, salatalık, biber, portakal, nar gibi ürünler çiftçinin elinde kaldı. Sabah halde toplanan üreticiler, ürünlerini döküp protesto gösterileri yaptı. Karşılıksız çek ve protestolu senetler tutarı da arttı.

===

FETÖ'DEN 1189 TUTUKLAMA (15 TEMMUZ- 23 ARALIK): Antalya'da yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında toplam 3 bin 503 kişi hakkında adli işlem yapılırken, 1189 kişi ise tutuklandı. 66 kişi gözaltına alınırken, 536 kişi ise aranıyor. Soruşturma kapsamında 1024'ü adli kontrol şartıyla olmak üzere 1551 kişi serbest bırakıldı. 556 kamu görevlisi açığa alınırken, 1491 kişinin ise ihraç/iş akdi feshedildi. 21 kişi emekliliğe sevk edilirken, 245 kamu görevlisi göreve iade edildi. Toplam idari işlem sayısı ise 2 bin 313.

===

DEMOKRASİ NÖBETİ (15 TEMMUZ- 10 AĞUSTOS): Darbe girişiminin olduğu gece halka 'sokağa çıkın' çağrısı sonrasında Antalya Cumhuriyet Meydanı'na binlerce insan gitti. İlk gün 30 bin kişinin kişinin katıldığı 'demokrasi nöbeti' kapsamında, sonraki gecelerde de aynı yoğunlukta insan meydanı doldurdu. Valilik ile Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda gerçekleştirilen 'demokrasi nöbeti'ne katılanlara, belediye ekipleri tarafından çorba, kumanya ve su dağıtıldı. İlçelerde de yapılan demokrasi nöbeti, 10 Ağustos'ta sona erdi.

===

TURİZMDE EN KÖTÜ SEZON (1 OCAK- 23 ARALIK): Antalya turizmi tarihinin en kötü yılını yaşadı. 2006'da 6.4 milyon, 2007'de 7.6 milyon, 2008'de 8.9 milyon, 2009'da 8.7 milyon, 2010'da 9.5 milyon, 2011'de 10.9 milyon, 2012'de 10.7 milyon, 2013'de 11.5 milyon, 2014'de 12 milyon ve 2015'de 11.5 milyon rakamını gören kent 2016'da 10 yıl geriye gitti ve 2006 rakamlarının da altına düşerek 6 milyon civarında turist sayısında kaldı. Geçen yıla göre Antalya'nın iki büyük pazarından Rusya'da yüzde 85, Almanya'da ise yüzde 35 kayıp yaşandı.

===

YENİ DÜNYA REKORLARI (25 EKİM- 17 ARALIK): Dünya serbest dalış rekortmeni, milli sporcu Şahika Ercümen, 'değişken ağırlık paletsiz' dalında kendisine ait olan 91 metrelik dünya rekorunu Kaş İlçesi'ndeki Hidayet Koyu'nda 25 Ekim'de 93 metrelik dalışıyla geliştirdi. Ercümen, zaferini denizde Türk bayrağı açarak kutladı. Milli sporcu Derya Can da 17 Aralık'ta yine Kaş'ın Hidayet Koyu'nda dün değişken ağırlık paletsiz dalında 94 metre, değişken ağırlık paletli dalında 111 metre dalışıyla 2 dünya rekorunun sahibi oldu.

===

DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

DAVUT ÇETİN'İN EVİ YANDI (1 OCAK): Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin'in Yeşilbahçe Mahallesi Akıllı Apartmanı 4'üncü kattaki evinde klimadan kaynaklı yangın çıktı. Çetin'in çalıştırdığı klima, birkaç dakika sonra büyük gürültüyle patladı. Dağılan klimanın parçalarından bir kısmının isabet etmesi nedeniyle Başkan Çetin'in yüzünde sıyrıklar oluştu. Alevlerin bir anda evi sarması üzerine Çetin, eşi Feray ve kızı İpek'i dışarı çıkartarak kurtardı. Yangının hızla büyümesi nedeniyle ev 20 dakika gibi sürede küle döndü.

ANTALYA'YI FIRTINA VURDU (17 OCAK): Saatteki hızı 70 kilometreye ulaşan fırtına ve şiddetli yağmur, yaşamı felç etti. Aksu'daki Güzelyurt Camii'nin minaresi devrildi. Birçok evin çatısını uçuran, ağaçları yerinden söken fırtınadan Serik, Aksu, Kumluca ve Demre'de 1000 dönüm sera zarar gördü. Hortumun geçtiği bir evde mutfak malzemeleri ve menteşelerinden sökülen mutfak kapısı yatak odasına girdi. Finike'de kökünden sökülen çam ağacı, tek katlı bir evin üzerine devrildi. Döşemealtı'nda dereler taştı, tarım alanları sular altında kaldı.

EŞİNİ ÖLDÜRDÜ, İNTİHARA KALKIŞTI (20 OCAK): Antalya Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru 34 yaşındaki Ali Çınar, boşanma davası açan eşi 33 yaşındaki Serap Çınar'ı, 4 yaşındaki oğlunun gözü önünde komşusunun evinde beylik tabancasıyla öldürdükten sonra aynı silahla şakağına ateş ederek ağır yaralandı. Edebiyat öğretmenliği mezunu olan ve atanamayan Serap Çınar 5 yıldır evli olduğu Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ali Çınar'ın kendisini aldattığı iddiasıyla boşanma davası açmıştı.

ÇİFT KOL NAKLİ (2 ŞUBAT): Antalya'da 31 Ocak'ta geçirdiği trafik kazası sonrasında tedaviye alındığı Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Emin Konar'ın kolları, AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan ile aynı bölümdeki öğretim üyesi eşi Prof. Dr. Ömer Özkan ve 35 kişiyi bulan ekibince başarılı operasyonuyla Mustafa Sağır'a nakledildi. Adıyamanlı Sağır, Türkiye'nin 4'üncü çift kol nakillisi olarak tıp tarihine geçti.

ÜZERİNE BENZİN DÖKÜP YAKTI (8 ŞUBAT): Çalıştığı inşaattaki işinden çıkarılan evli ve 1 çocuk babası 32 yaşındaki Ulaş Akın, Muratpaşa Belediyesi'ne gelerek, Başkan Ümit Uysal ile görüşmek istediğini söyledi. Başkan Uysal'ın belediye meclis toplantısı için başka bir yerde olduğunu öğrenince dışarı çıkan Akın, beraberinde getirdiği bidondaki benzini üzerine dökerek çakmakla tutuşturdu. Çevredekilerin getirdiği yangın söndürme tüpüyle alevler söndürülürken, vücudunun üst kısmı yanan Ulaş Akın, bir gün sonra tedavi gördüğü hastanede öldü.

45 YILLIK STAT YIKILDI (20 ŞUBAT): Antalyaspor'a 1965 yılında hizmete açılan ancak 2010 yılında Türkiye Futbol Federasyonu'nun 'maç oynanamaz' raporunun ardından kapatılan Atatürk Stadyumu yıkıldı. 45 yıl şehrin takımı Antalyaspor'a ev sahipliği yapan, milli bayramların kutlandığı Atatürk Stadı'nın yıkımı Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in katıldığı törenle yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce çalışmaları 2018 yılında tamamlanacak Antalya Kent Müzesi çalışmaları kapsamında yıkılan stadyum alanı halka açık park olarak düzenlenecek.

EXPO'YA GÖRKEMLİ AÇILIŞ (22 NİSAN): Antalya'nın 22 Kasım 2011 tarihinden itibaren hazırlandığı Expo, devletin zirvesinin katıldığı törenle kapılarını açtı. Türkiye'de ilk defa Antalya'nın ev sahipliği yaptığı Expo'nun açılışına, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kahraman ve Başbakan Davutoğlu ise çok sayıda bakan katıldı. Expo Kongre Merkezi'ndeki konuşmaların ardından su, ışık ve havai fişek gösterileri yapıldı. Görkemli açılış töreninde Expo göleti ve Expo kulesi eşliğinde gerçekleştirilen havai fişek gösterisi beğeniyle izlendi.

EN FARKLI GALİBİYET (13 MAYIS): Spor Toto Süper Lig'in 33'üncü haftasında Antalyaspor, Trabzonspor'u 7-0 yendi. Antalyaspor'a tarihi galibiyeti getiren golleri 18, 49 ve 79. dakikalarda Ömer Şişmanoğlu, 22. dakikada Charles, 37. dakikada Makoun, 51 ve 62. dakikalarda M'Billa kaydetti. Antalyasporlu futbolcuların sahaya üzerinde 'Kanun Ordusu Jandarma 177 Yaşında' yazılı pankartla çıktığı maçta alınan bu sonuç, kırmızı beyazlı takımın bugüne kadar kazandığı en farklı skor olarak kayıtlara geçti.

ALANYASPOR SÜPER LİG'DE (27 MAYIS): PTT 1'inci Lig play- off finalinde Adana Demirspor'u normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 biten maçta penaltı atışları sonunda 3-1 mağlup eden Alanyaspor, 68 yıllık tarihinde ilk kez Süper Lig'e yükseldi. Alanyalı Dr. Ali Nazım Köseoğlu ve bir grup genç tarafından 1948 yılında 'Alanya Kalespor' adıyla kurulan turuncu yeşilli takım, sezon başında Aytemiz ile sponsorluk anlaşması imzalayarak 'Aytemiz Alanyaspor' oldu. Antalya, bu sezon Spor Toto Süper Lig'de Antalyaspor ve Alanyaspor olmak üzere iki takımla temsil ediliyor.

BÖLGEDE VALİLER DEĞİŞTİ (1 HAZİRAN): İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı Valiler Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararname ile Antalya Valisi Muammer Türker, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner ve Burdur Valisi Hasan Kürklü merkeze alındı. Kararnameyle Bursa Valisi Münir Karaloğlu Antalya'ya, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz Burdur, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın Isparta'ya, Isparta Valisi Vahdettin Özkan Kahramanmaraş'a, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aziz Yıldırım ise Afyonkarahisar'a atandı.

EN BÜYÜK ORMAN YANGINI (24 HAZİRAN): Kumluca'ya bağlı Erentepe Mahallesi'nde başlayan orman yangını komşu Belen, Toptaş, Sarıkavak ve 50'nci Yıl mahallelerine sıçradı. Ormanlık alan, yerleşim yerleri, bahçe ve seralarda etkili olan yangın nedeniyle bölgedeki evler boşaltıldı. 9 helikopter, 3 amfibik uçak, 94 arazöz, 32 su tankeri, 5 dozer, 23 ilk müdahale aracı ve 700 personelin müdahale ettiği yangın nedeniyle Kumluca- Antalya karayolu bir süre ulaşıma kapandı. 44 saatte söndürülen yangında 350 hektarlık alan kül oldu.

TUR TEKNESİ BATTI (3 EYLÜL): Yat Limanı açıklarında 28 metre uzunluğundaki 'Kurt-C' isimli tur teknesi fırtınaya yakalandı. İçersinde 81 kişinin bulunduğu Aydın Topaç kaptanlığındaki tekne, 2 mil açıkta su almaya başladı. Yan yatan teknedekiler can yeleklerini giyip denize atladı. Limandan giden botlar, tekneden atlayanları kurtardı. 79 kişi limanda bekleyen ambulanslarda tedavi edildi. Kısa süre içinde 45 metre derinliğe batan teknede, Serap Çelik'in cesedi mutfakta, Lübnanlı turist Samira Frayha'nın da cesedi makine dairesinde bulundu.

GÜNEŞ ENERJİLİ YAT (21 EYLÜL): Türkiye'de ultralüks ve megayat üretiminde ilk sırada olan Antalya Serbest Bölge'de dünyada ilk özelliğine sahip, tamamiyle güneş enerjisiyle çalışan lüks tekne üretildi. Açık denizde 2 ay denemesi süren ve başarılı sonuçlar alınan 19 metrelik 1.3 milyon dolar değerindeki lüks tekne, Avusturyalı sahibine teslim edildi. Gövdesi karbon elyaf malzemeden yapıldığı için oldukça hafif olan 'Solarwave 62' adlı 8 kişilik yat, aküler tamamıyla dolu haldeyken denizde 20 mil kesintisiz yol alabiliyor.

İŞADAMI KALPTEN ÖLDÜ (28 EYLÜL): Antalya Ticaret ve Sanayi Odası heyetiyle birlikte fuar için İspanya'nın Valencia kentine giden Ekici Peynirleri'nin sahibi 57 yaşındaki Mansur Ekici, kalp krizi geçirerek vefat etti. Türkiye'nin ikinci 500 büyük firması arasında yer alan Antalya'daki Ekiciler Süt Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapan Ekici, evli ve 2 çocuk babasıydı. Türkiye'ye getirilen işadamının cenazesi, Antalya'da düzenlenen törenden sonra toprağa verildi.

ALTIN PORTAKAL 'MAVİ BİSİKLET'E (23 EKİM): Türkiye'nin sinemadaki en uzun soluklu festivali 53'üncü Uluslararası Antalya Film Festivali, sanatçıların katıldığı 15 Ekim'deki kortejle başladı. Antalya'yı sinema platosuna çeviren festival, bir hafta boyunca sürdü. Açılış ve ödül gecesinde, beyaz perdenin yıldızları kırmızı halıdan geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği festival, 2016 Expo Kongre Merkezi'ndeki ödül töreniyle son buldu. 'Mavi Bisiklet' filmi, 'En İyi Film', 'En İyi Yönetmen' ve 'En İyi Senaryo' dalında 3 Altın Portakal kazandı.

FULYA'NIN CESEDİ BULUNDU (24 EKİM): Zürih'te yaşayan 29 yaşındaki Fulya Özdemir, geçen yıl Kaş'ın Çukurbağ Yarımadası'nda kiraladığı villada yaşamaya başladı. 15 Ekim'den sonra kızından haber alamayan babası, kayıp başvurusunda bulundu. Aramalar Fulya Özdemir'in erkek arkadaşı 32 yaşındaki Atila Matka'nın evinin yakınlarında yoğunlaştırıldı. Genç kadının defalarca bıçaklanmış cenazesi evin yakınındaki dağlık arazide battaniyeye sarılmış halde bulundu. Özdemir'in cezaevi firarisi olduğu ortaya çıkan sevgilisi Matka tutuklandı.

BELEDİYE YENİ BİNADA (1 ARALIK): Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in önceki döneminde inşaatı başlayan, ancak Mustafa Akaydın zamanında durdurulan yeni hizmet binası, Türel'in tekrar seçilmesiyle tamamlandı. Akıllı binada, hizmet birimlerinin yanı sıra meclis salonu, bir nikah salonu ve 500 araçlık otopark yer alıyor. ASAT'ta gerçekleştirilen meclis toplantıları burada yapılmaya başlandı. Başkan Türel, kolileri makam otomobiline taşırkenki fotoğrafını sosyal medyada paylaşıp, "Yeni hizmet binamıza taşındık" diye yazdı.

23 YIL SONRA KAR YAĞDI (22 ARALIK): Antalya güne karla uyandı. Elmalı, İbradı ve Korkuteli'de eğitime 1 gün, Gündoğmuş'ta 2 gün süreyle ara verildi. Döşemealtı ve Kepez ilçelerinde oturanlar bol bol özçekim yapıp sosyal medya hesaplarından yayınladı. Karla tanışan çocuklar ise kardan adam yaparak vakit geçirdi. Alanya'nın yüksek kesimlerinde kar yağışı nedeniyle okulda mahsur kalan öğrenciler, belediye ekiplerinin çalışmasıyla kurtarıldı. Antalya'yı Konya, Burdur ve Denizli'ye bağlayan yollar bir süre ulaşıma kapandı.

-------
ISPARTA
-------

ŞEVKET DEMİREL YAŞAMINI YİTİRDİ (9 MAYIS): Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi işadamı 90 yaşındaki Şevket Demirel, İstanbul'da yaşlılığa bağlı hastalıklardan dolayı tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Kardeş Demirel'in cenazesi, memleketi Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de toprağa verildi. Güllerle donatılan tabutuna gül suyu serpilen Şevket Demirel'in cenaze törenine, siyaset ve iş dünyasından ünlü isimler katıldı. Kızları Neslihan Demirel, Nihan Atasagun ve Binhan Kesici, cenaze namazını ön safta kıldı.

------
BURDUR
------

MÜDÜRÜN SKANDAL PAYLAŞIMI (26 EYLÜL): Burdur Milli Eğitim Müdürü Mahmut Bayram'ın 2 yıl önce sosyal medya hesabından yaptığı 'Bir kadın evinden süslenip çıkıp evine dönene kadar kaç erkeğin şehvetini tahrik etmişse o kadar erkekle zina yapmış gibidir' paylaşımı ortaya çıktı. Bunu ortaya çıkaran CHP Milletvekili Mehmet Göker, kabul edilemez olduğunu ve Bayram'ın istifa etmesi gerektiğini açıkladı. Konuyla ilgili TBMM'ye soru önergesi verildi. Burdur'daki STK'lar skandal paylaşıma tepki gösterdi.

--------------
AFYONKARAHİSAR
--------------

YILDA 19 ŞEHİT (1 OCAK- 23 ARALIK): Afyonkarahisar, bu yıl içerisinde teröre en çok şehit veren illerimiz arasında yer aldı. Afyonkarahisar'ın bu yılki şehitleri şunlar: Astsubay Üstçavuş İbrahim Betin, Astsubay Çavuş Yunus Çiçek, uzman çavuşlar Ramazan Emet, Osman Öz, Mustafa Hakan Kaçar, Muammer Arı, Hasan Basri Tek, Mehmet Esen, Kerim Üye, Gökhan Şengül, Fatih Ak, Nuri Başaran ve Ahmet Şahin, uzman onbaşılar Yunus Emre Aral ve Fatih Olcay, erler Tayfur Çankaya ve Kamil Tunç ile polis memurları Yaşar Özlem ve Mehmet Dama.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!