AĞIZ KAPALI BURUN DIŞARIDA

Güncelleme Tarihi:

AĞIZ KAPALI  BURUN DIŞARIDA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2020 09:03

Antalya genelinde meskenler hariç tüm alanlarda maske takma zorunluluğu, toplu taşıma araçlarına ise ayakta yolcu alma sınırlaması getirildi. Hürriyet muhabiri Ceren Deniz, sokakta ve toplu ulaşım araçlarında kurallara uyulup uyulmadığını araştırdı.

Haberin Devamı

ANTALYA İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, meskenler hariç tüm alanlarda maske takma zorunluluğu, toplu taşıma araçlarına ise ayakta yolcu alma sınırlaması getirdi. Hürriyet muhabiri Ceren Deniz ise sokakta ve toplu ulaşım araçlarında kurallara ne kadar uyulduğunu araştırdı.

CADDELER TENHALAŞTI
Yeni tip koronavirüs tedbirlerini içeren genelgenin yayımlanmasının ardından hem toplu ulaşımda hem de kent genelindeki cadde ve sokaklardaki insan yoğunluğu büyük ölçüde azalmış durumda. Kent merkezinde neredeyse boş meydanlar, tenha çarşılar dikkati çekiyor. Geçen yılın bu döneminde kalabalık nedeniyle yürümekte zorlanılan Kazım Özalp, Atatürk, Işıklar, Ali Çetinkaya gibi marka caddelerde bile parmakla sayılabilecek kadar az sayıda insan yürüyor. Virüs endişesine rağmen kentin sokaklarında gezenler de yürürken, alışveriş yaparken ve açık havada otururken yaz aylarına göre çok daha temkinli.

Haberin Devamı

YOLCU SAYISI AZALDI
Toplu taşımada da durum farklı değil. İş başlangıç ve bitiş saatleri dışındaki zaman diliminde otobüs ve tramvay seferlerinde ayakta yolcu olmadan ya da ayakta sadece birkaç yolcuyla seyahat ediliyor. Toplu ulaşım araçlarına binen yolcuların tamamı ise maske ve mesafe kuralına uymaya çalışıyor.

KOLTUKLARDA UYARILAR
Otobüse binen yerli ve yabancı yolcuların çoğu şoförün uyarısına gerek kalmadan maskesini takarak araca biniyor. Araçların tamamında salgın tedbir ve kurallarına ilişkin uyarı yazıları mevcut. Her sırada yan yana koltukların birinde, “Yolcularımızın dikkatine! Sağlığınız için lütfen bu koltuğu boş bırakınız” uyarısı yer alıyor. Araçların içindeki panolarda da sosyal mesafeye dikkat mesajları var. Tramvaydaki yoğunluk otobüslere göre daha fazla olduğu için kimi zaman sosyal mesafe kuralları çiğneniyor.

YENİ KURALLAR NELER?
Raylı sistem araçları ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak şekilde karşılıklı dörtlü koltuk gruplarının ikişer tanesi kullanılabilecek. Diğer ikişer koltuk uyarı şerit çekilerek kullanıma kapatılacak. Bu araçların teknik ve tescil belgelerinde belirtilen ayakta yolcu kapasitesinin en fazla yüzde 40’ı kadar ayakta yolcu alınabilecek. Ayakta alınabilecek yolcu sayısını belirtir levhalar herkesin görebileceği şekilde asılacak ve ayaktaki yolcuların durabileceği yerler fiziki olarak işaretlenecek. 

Haberin Devamı

24.00’DEN SONRA MÜZİK YASAĞI
Restoran, kafe gibi tüm yeme- içme ya da eğlence yerleri ile otel ve konaklama tesislerinde saat 24.00’ten sonra canlı veya kayıttan hiçbir şekilde müzik yayını yapılamayacak. Kaymakamlar koordinasyonunda kolluk birimleri ve yerel yönetimler tarafından bu konuda gerekli tüm tedbirlerin alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!