AFETTEN ÖNCE SİGORTA YAPTIRIN

Güncelleme Tarihi:

AFETTEN ÖNCE SİGORTA YAPTIRIN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2019 09:31

Antalya Kaş ve Serik ilçelerindeki tarım alanlarını vuran sağanak yağış, tarım sigortalı üretici sayısının yeterliliğini yeniden kent gündemine taşındı. Hürriyet’e konuşan Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “Afetten önce sigorta yaptırın” dedi.

Haberin Devamı

KAŞ ve Serik ilçelerini vuran, dönümlerce sera alanını sular altında bırakan sağanakla fırtına sezonunu açan Antalya’da tarım sigortalı üretici sayısının yeterliliği yeniden kent gündemine taşındı. Uzmanlar ve üretici odaları sigorta sistemine kayıtlı çiftçi sayısının yetersizliğine değinirken, Tarım ve Orman Müdürlüğü de sigortalı çiftçi sayısının bir an önce artırılması gerektiğini vurguluyor.


SİGORTALI SAYISI ARTMALI
Kış ayı boyunca afet riskinin devam ettiğine dikkati çeken Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, “TARSİM’e kayıtlı üretici oranı bir an önce artmalı. Çünkü afet riski her zaman var. Riskin boyutuna rağmen sigorta sayısında beklenen sayıya maalesef ulaşamadık. Üretici, sigorta masraflarıyla ilgili doğru bilgilere sahip değil. Bu nedenle sigorta’dan uzak duruyor. Bu algıyı değiştirmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı


YÜZDE 70’E YAKINI KAYITLI
Özen, şöyle devam etti: “Antalya’da 140 bin civarında çiftçimiz var. Bunun yaklaşık 40 bini sistemlerimize kayıtlı. Antalya’nın toplam çiftçi sayısına göre TARSİM oranını değerlendirdiğimiz zaman düşük bir sonuç ortaya çıkıyor. Üstelik TARSİM’in yüzde 50’sini devlet ödüyor. Bir destekleme kalemi olarak uygulanıyor. Bu desteklemeden yararlanabilmek için devletin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmak gerekiyor.”


SİGORTA BİN TL’Yİ GEÇMEZ
TARSİM primlerinin yüksek olmadığını ifade eden Özen, “1 dönüm seranın her şeyiyle beraber TARSİM ile sigortalanması bin TL’yi geçmez. Bunun yarısını da devlet ödüyor. Çiftçilerimizi TARSİM’e yönlendirmemiz gerekiyor. Herkes serasının yapısına göre TARSİM yaptırabilir. Sel baskınına karşı TARSİM yapılacaksa seranın etrafına sel baskınını önleyici beton ve benzeri bir tedbir uygulanması gerekiyor. Çiftçi hortuma ve doluya karşı gerekli tedbirleri alıp serasını güvenli hale getirdikten sonra sigorta yaptırabilir” diye konuştu.


PANİK HALİNDE BEKLEDİK
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, mevcut seraların durumu ve alınan önlemleri şöyle sıraladı:“Son yaşanan sağanakta Kaş civarında 100 dönüm kadar arazi dolu ve yağmurdan etkilendi. Serik çevresinde de şiddetli yağmur ve fırtına nedeniyle derenin taşmasıyla birkaç sera, bağ ve bahçe sular altında kaldı. Sigorta sistemi konusunda radikal değişiklikler yapılmalı. Tabi üreticimiz de bu konuya hassas davranmalı.”

Haberin Devamı


YARIM EKMEK ALIN SİGORTA YAPTIRIN

Üreticiye sigorta çağrısı yapan Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, “Kış mevsimi ve kışa özgü ağır hava koşulları başladı. Lütfen seralarınızı TARSİM’e sigorta yaptırın. Evinize yarım ekmek az alın. Ama mutlaka seralarınıza sigorta yaptırın. Doğal afetlerden korunmanın tek yolu TARSİM sigortası. TARSİM sigortası olan vatandaşlarımız, zararının neredeyse tamamına yakınını sigortadan aldı. Vakit geç değil. Lütfen üreticilerimiz bu sigortayı yaptırsın. Bu sigortanın giderinin yarısını devlet karşılıyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!