‘Acil’ dönüşüm mağdur etmesin

Güncelleme Tarihi:

‘Acil’ dönüşüm mağdur etmesin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2019 09:51

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un duyurduğu ‘acil durumda zorunlu dönüşüm’ uygulamasına Antalya’daki meslek odalarından şartlı destek geldi.

Haberin Devamı

HIZLI DÖNÜŞÜM RİSKİ AZALTIR
TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda kabul edilen düzenlemeye göre; kendiliğinden çöken veya zeminin kayması, heyelan, yangın gibi afetler veya patlama gibi olaylar neticesinde ağır hasar gören yapıların bulunduğu alanlara ilişkin kentsel dönüşüm uygulaması ‘maliklerin muvafakati’ aranmaksızın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararı ile yapılacak.
ÇALIŞMA SÜRÜYOR
Bu düzenleme sayesinde Antalya’daki birçok riskli yapıya devlet eliyle müdahale edilmesinin önü açılırken, uygulamanın olumlu ve olumsuz yönlerini Hürriyet’e değerlendiren Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, şöyle dedi: “Kentsel dönüşüm konusunda yerel yönetimlerin de kapsamlı çalışmaları var. Yeni uygulamalar da bu çalışmaların bir neticesi olabilir.”
KAPSAMLI DÜŞÜNMELİYİZ
“Fakat asıl önemli olan süreci çok yönlü olarak ele alabilmemiz. Antalya’da riski yapıların olduğu mahalleler mevcut. Balbey bunlardan sadece biri. Riskli yapıya hızlı müdahale edilmesi elbette önemli. Ancak süreç yürütülürken tüm faktörler gözetilmeli. Yani emrivaki yapmadan, vatandaşı mağdur etmeden süreç yönetilmeli. Bunu yapabilirsek hem risk ortadan kalkar hem de mülk sahipleri mağdur edilmez.”
UZMANLAR YÖNETMELİ
“Beklemeden dönüşüm hepimiz için iyi” diyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, “Bu karar dönüşümde hızı artırır. Ancak bu sürecin içerisine mutlaka meslek odalarının dahil edilmesi gerekiyor. Çünkü kentsel dönüşümde maalesef ciddi mağduriyetler ortaya çıkıyor. Bu mağduriyetleri önleminin en akılcı yolu süreci tarafsız olarak yöneten, teknik yeterliliği olan meslek odalarını yetkilendirmek” dedi.
BAKAN ANLATMIŞTI
Acil durumda zorunlu dönüşümü detaylarıyla anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hürriyet’e şu bilgileri vermişti: “Vatandaşa ‘evi boşaltmak zorundasın, al taşınma yardımın ve kira yardımın’ diyerek sürece başlayacağız. Can riski olan yerde bekleme şansımız yok. Yeni ev yapılınca tapusunu alırken de borçlu mu alacaklı mı hesaplanacak. Mülkiyet hakkı ve mülkiyetin değeri göz ardı edilmeyecek.”

BAKMADAN GEÇME!