3 AŞILI TURİST YAZI BEKLİYOR

Güncelleme Tarihi:

3 AŞILI TURİST YAZI BEKLİYOR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2022 09:06

Hayatın her alanında artık normale dönülürken turizmde de atılacak adımlar geçtiğimiz hafta belirlenerek tavsiye kararı olarak ülkelere iletildi. Seyahatteki esnemenin tek şartı: 3 aşılı olmak…Diğerleri için değişen bir şey yok. Yoğun bir sezona hazırlıklı olalım derim, 3 aşılı 400 milyon Avrupa’lı pasaportu elinde sezonu bekliyor.

Haberin Devamı

AVRUPA’nın birçok ülkesinde rekor pandemi sayıları açıklanırken, Danimarka’nın çarşamba günü ‘güle güle korona, merhaba hayat’ sloganı ile 1 Şubat’tan itibaren bütün pandemi yasaklarını kaldırdığını açıklaması kafaları karıştırdı. İngiltere, İzlanda gibi ülkeler de maske, test zorunluluğu, karantina gibi pandemi yasaklarını kaldırdıklarını sona erdirdiler. Kış ortasında, omikron henüz pik yapmamışken bu ülkelerin bu kararları almalarının nedeni ne idi? Mesela Danimarka halkının hayatını tehlikeye atacak kadar çıldırdı mı ? Tabii ki değil…. Aylardır neredeyse sokağa çıkamayan Danimarka halkının  yüzde 81’inin aşılarını tamamlaması üzerine ancak bu karar alınabildi. 

Bu arada Avrupa Birliği de zaten haftalardır pandemi sonrasının hazırlıkları içindeydi. Hayatın her alanında artık normale dönülürken turizmde de atılacak adımlar geçtiğimiz hafta belirlenerek tavsiye kararı olarak ülkelere iletildi. Kararın özeti ve anafikri şu: 3 Aşılı olanlar için artık seyahatlerde herhangi bir engel yok. Bu kişilerin nereden nereye gittiği de sorgulanmayacak. Sadece aşılı olduklarını belgelemeleri gerek. Bu kesim Avrupa nüfusunun dörtte üçüne denk geliyor. Aşı olmamakta direnen ‘100 milyon aşısız yüzünden, 400 milyon aşılıyı daha fazla engelleyemeyiz’ görüşü ağır basıyor ve yasaklar insan özgürlüğüne daha fazla direnemiyor, en azından bütün istenenleri yerine getirenler için…Her ne kadar ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye seyri değişse de, dünyada şu anda pandemi açısından değerlendirilen 4 ana grup mevcut. 

Haberin Devamı

1. Hatırlatma dozu dahil tam aşılı (3) olanlar: WHO’nun tanıdığı iki tam aşı ile hatırlatma dozunu yaptırmış olanlar herhangi bir test, karantina vs kısıtlamasına gerek olmadan- ilk etapta AB içinde-seyahat edebilecekler. Bunun için aşılı olduğunu gösterir bir sertifika ya da app göstermesi yeterli. Hâlihazırda Kıbrıs, Portekiz ve Yunanistan’da bu kişiler için uygulanan test zorunluluğu–henüz onlar duyurmadı ama- bu durumda bugün ortadan kalkıyor. 

2. İki doz aşı olanlar: Artık iki doz aşının üçüncü aşıyı yaptırmaya zemin olması dışında neredeyse hiçbir hükmü yok. İki doz aşı yasaklardan kurtulmaya yetmiyor. Eğer hatırlatma dozunu olmamışlarsa bu kişiler için aşısızlara uygulanan prosedürler uygulanacak, yani seyahatlerde gidiş ve geliş öncesi hızlı test ya da pcr test yaptırmak zorundalar. 

Haberin Devamı

3. Hastalığı geçirmiş olanlar: Son altı ay içinde hastalığı geçiren herkes bu statüde yer alıyor ve herhangi bir test zorunluluğu yok. Ancak bu süreyi 1 gün bile geçirirse aşısız sayılıyor ve yaptırımlara maruz kalıyor.

4. Aşısız olanlar: Bu kişilerin için seyahat edebilmesi için daha önce var olan kurallar geçerli. Seyahatten 24 saat önce hızlı test ya da 72 saat önce yapılmış negatif pcr test şart. Bunun yanı sıra ülkelerin kendi yaptırımları var ve bundan sonra nasıl devam edecekleri belli değil. Örneğin Bulgaristan, Finlandiya ve Malta’ya hâlihazırda aşısız olmayanlar alınmıyor. 
Ne garip !... Finli Türkiye’ye gelebiliyor. Bulgaristan’a gidemiyor. Bulgar, Finli’nin geldiği Türkiye’ye geliyor ve Bulgaristan’da görüşmediği Finli ile İstanbul’da buluşuyor…  

1 ŞUBATTA NE OLACAK?

Haberin Devamı

AB bölgesinde iki aşıdan oluşan tam aşılık süreci 1 Şubat 2022 günü bitmiş oluyor ve bu kişilerin üçüncü doz hatırlatma aşısı yaptırmaları gerekiyor. Bu durumda aşılı statüsünde görülmek için 7 Mayıs 2021 den önce aşı olanların bir an önce üçüncü dozu yaptırmaları şart. Artık sadece iki aşı yaptırmış olmak yetmiyor, hatta bu aşısız anlamına geliyor. AB üye ülkelere bu kararlarını tavsiye olarak iletti, her ülke kendi ülkesindeki gelişmelere göre kararlarını verecek. Girit’teki hastane kapasitesi Münih’teki ile bir değil. Ama genel kanaat birbiri ile sürekli bağlantı halindeki bu ülkelerin çok bağımsız karar verme şansları yok şeklinde.  


Görüldüğü gibi seyahatteki esnemenin tek şartı: 3 aşılı olmak… Diğerleri için değişen bir şey yok. Yoğun bir sezona hazırlıklı olalım derim, 3 aşılı 400 milyon Avrupa’lı pasaportu elinde sezonu bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!