2019'un temasına üç alternatif: Perge, Aspendos ve Patara

Güncelleme Tarihi:

2019un temasına üç alternatif: Perge, Aspendos ve Patara
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2018 11:11

2019'un temasına üç alternatif: Perge, Aspendos ve Patara

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da ilk defa bu yıl başlatılan ve Perge Antik Kenti'nin tema olarak belirlendiği temalı yıllar projesinde 2019 için üç alternatifin, Perge, Aspendos ve Patara antik kentleri olduğu kaydedildi. Perge'nin yeniden tema olarak belirlenmesi önerisi turizmcilerden geldi.

Antalya'da ilk defa bu yıl deniz-kum-güneş turizminin yanı sıra, binlerce yıllık antik kentleri ve tarihi zenginliğinin de öne çıkartılması amacıyla her yıl bir antik kentin tema olarak belirlenmesi kararlaştırıldı. Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ilçe belediye başkanları ve şehrin tüm dinamiklerinin içinde yer aldığı Antalya Yüksek İstişare Konseyi (AYİK) tarafından alınan bu kararla, 2018 'Perge Yılı' ilan edildi.

Vali Münir Karaloğlu, Uluslararası Turizm Resort Kongresi'nde yaptığı açıklamada, Antalya'da temalı yılların başlatılması ve 2018'in de 'Perge Yılı' ilan edilmesinin çok önemli faydalarının görüldüğünü söyledi. Vali Karaloğlu, 2019 yılı içinse üç alternatif belirlendiğini, bir dahaki AYİK toplantısında da 2019 yılı temasının belirlenerek kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

ÜÇ ALTERNATİF

AYİK'in geçen ayki toplantısında ise 2019'un teması olarak belirlenecek antik kent konusu gündeme alındı. Belirlenen üç alternatif antik kentin ise Perge ile Kaş ilçesindeki Patara ve Serik ilçesindeki Aspendos antik kentleri olduğu kaydedildi. Özellikle AYİK'in turizmci üyeleri, 2019'un yeniden Perge Yılı olarak ilan edilmesi önerisinde bulundu. Üç alternatifle ilgili bu hafta yapılması planlanan AYİK toplantısında 2019'un teması olacak antik kent belirlenecek.

PERGE ÖNERİSİ

Perge'yi gösteren 'Burası Antik Perge' gibi devasa tabelalar olması gerektiğinden bahseden TÜROFED Başkanı Osman Ayık, ahşap ve şık satış noktaları, tabela eksiklerinden bahsederek, antik kent içinde eserleri tanıtan bilgiler, 3 D sinema gibi hem antik kentin içinin hem de gidiş yolu ve çevresinin düzenlenmesinin önemine dikkat çekti. Ayık, “Perge yılına devam edilebilir ama oranın artık biraz daha insanların görebileceği, çok kolay bir şekilde algılayabileceği Aksu ile beraber bir aşamaya gitmesinin faydası var" dedi.

Perge'nin 2019 yılı için de tema olarak devam ettirilmesi önerisinde bulunan ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege ise “Biz burayı gündemden düşürmeyeceğiz, yine aktivitelerimizi devam ettireceğiz. Ancak her tema iki yıl olursa daha hazmedilir, aktiviteler bir takvime yerleştirilir ve bu sayede acentelerin oraya paket turlarının konulması sağlanabilir. Çünkü bu kadar kısa zamanda planlanmış olan paket turları iptal etmek veya değiştirmek zor oluyor. Antalya'da kent yaşayanlarına burayı tanıtmaya çalıştık ama maalesef turist getiremedik. Girişleri 60 bini geçmedi. Turist girişi olmasının yolu da tekrar buranın acentelerin paket turlarına alınmasıyla olur" diye konuştu.

PAMFİLYA'NIN BAŞKENTİ UNESCO GEÇİCİ LİSTEDE

Antalya'nın 18 kilometre doğusunda, Aksu ilçe sınırlarında, bir zamanlar Pamfilya bölgesine başkentlik yapmış antik kent Perge'deki akropolisin Tunç Çağı'nda kurulduğu düşünülüyor. Helenistik dönem boyunca eski dünya içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasında sayılan Perge, aynı zamanda Yunan matematikçi Apollonius'un da memleketi. Hitit İmparatorluğu, Büyük İskender ve Roma İmparatorluğu gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Perge Antik Kenti, çok zengin bir tarihi değere sahip. Antalya Müzesi'nde sergilenen birçok eşsiz eserin çıkarıldığı antik kent olan Perge'de hem kazı çalışmaları hem de tarihi kalıntıların restorasyonu yoğun şekilde devam ediyor. Antik kentte tiyatro, stadyum, agora, sütunlu cadde, Helenistik kapı, Güney hamamı gibi büyük bölümleri ayakta olan eserler dikkat çekiyor. Perge Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne de eklendi.

ASPENDOS ANTİK KENTİ

Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kent. Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda, Köprüçayı'nın dağlık bölgesinden düzlüğe ulaştığı yerde M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş ve antik devrin mamur zengin kentlerinden biri. Buradaki tiyatro M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildi. Kent biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulu. Aspendos adının kaynağı Rumlardan önceki yerli Anadolu dilidir. Önemli bir ticaret yolu üzerinde olduğu ve Köprüçay Irmağı ile limana bağlandığı için Aspendos, her çağda ele geçirilmek istenen kentler arasında yer almıştır. Aspendos'un en önemli yapısı tiyatrosudur. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur. Bu tiyatro Anadolu'daki Roma tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneğidir. Mimarı Aspendoslu Theodorus'un oğlu Zenon'dur. Antonius Piu zamanında yapımına başlanmış, Marcus Aurelius zamanında tamamlanmıştır (138-164). Tiyatro, kentin yerli tanrıları ile imparator ailesine sunulmuştur. Her yıl binlerce yerli, yabancı turist Aspendos'u gezmektedir. Antik tiyatro ayrıca konserler, etkinlikler için kullanılmaktadır.

PATARA ANTİK KENTİ

Kaş ilçesinin Kalkan yakınlarında bir Likya kentidir ve Likya Birliği'nin başkentliğini yapmıştır. Likya birliğinin üç oy hakkına sahip altı kentinden biri ve belki de en önemlisidir. Likya Birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı. Hititçe'de Patar, Likya dilinde Patara olarak anılan kentin MÖ 8. yüzyılda var olduğu, kazılar sonucu ele geçen somut verilerle kesinleşmiştir ve İskender'in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara limanı, hububat deposu ve sevki açısından önem taşımıştır, bu nedenle Doğu Akdeniz'de bulunan 3 hububat deposundan biri (Granarium) Patara'da bulunmaktadır. Bizans döneminde de gelişmesini sürdüren kent, Hristiyanlarca da önemli sayılmış. Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholaos'un da Pataralı olduğu söylenir. Patara'daki kalıntıların en görkemlilerinden Roma Zafer Takı, MS 1. yüzyıl sonlarında yaptırılmıştır. Tepeye doğru görülebilecek kalıntılar arasında Bizans bazilikası ve kutsal alanlar bulunmaktadır. Tiyatro tepenin yamacındadır. Tiyatronun yaslandığı tepede büyük bir sarnıç ile bir anıt mezar bulunmaktadır. Eski liman şimdi sulak alan durumunda. Ayakta kalan en eski demokratik meclis binası bu şehirdedir. 2010'da TBMM tarafından restore edilmiştir.

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!