Yerli aşı sonbaharda elde edilebilir

Güncelleme Tarihi:

Yerli aşı sonbaharda elde edilebilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2021 04:27

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüse karşı geliştirilen inaktif ve adenovirüs temelli aşı adaylarının çalışmalarının sürdüğü Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi ile Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti.

Haberin Devamı

Bakan Varank yerli aşı çalışmalarına katılan bilim insanları ve ekipleriyle bayramlaşarak yerli aşılar hakkında bilgi aldı. Varank, aşı geliştirme çalışmalarının en önemli ayaklarından birinin insan denemeleri olduğunu belirterek klinik çalışmalardaki gönüllülere teşekkür etti ve
“Aşı adaylarımızın faz çalışmalarında yeteri kadar gönüllü bulabilirsek ve aşı adaylarımızın sonuçları başarılı olursa sene sonundan önce sonbahar gibi Türkiye’nin yerli ve milli aşısını elde edebileceğimize inanıyoruz” bilgisini paylaştı. Varank, COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında faz aşamasına geçilen aşı adayları için, “Bu aşılar dünya standartlarında üretilerek gönüllülere vuruluyor. İnaktif aşı adayımız Faz 3’ü de tamamlayıp başarılı olursa Vetal’de üretilebilecek. Virüs benzeri parçacıklara (VLP) dayalı aşımızın da Nobel firmasında pilot üretimleri gerçekleşti. Eğer VLP aşısı da başarılı olursa o da Kocaeli’deki Nobel’de üretilecek. Bu özel sektör firmalarımız zaten bu alanda yatırımları olan güçlü firmalarımız. GMP (İyi Üretim Uygulamaları) sertifikalarını da aldıkları için çok kolay bir biçimde yüksek dozlarda bu aşıları üretip insanımıza ulaştırabilecek” değerlendirmesi yaptı.

Yerli aşı sonbaharda elde edilebilir


SÜREÇLERİMİZİ ŞEFFAF GÖTÜRÜYORUZ

Bakan Varank, aşıların ileriki klinik denemelerinde de gönüllü bulmakta sorun yaşanmayacağını düşündüğünü belirterek, “Bu süreçlerimizi çok şeffaf ve bilimsel götürüyoruz. Bütün hocalarımız yaptıkları çalışmaları dünyaya bildiriyorlar, web sitelerinde çalışmalarını yayınlıyorlar, Dünya Sağlık Örgütü ile çalışmalarımızla ilgili irtibatımız var, onları bilgilendiriyoruz. Bu gayretler sonucunda ve gönüllülerle bu işi başarmamız sayesinde inşallah aşımızı geliştireceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Yerli aşı sonbaharda elde edilebilir


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!