Bir ay kadar sonra -muhtemelen 1 Nisan gibi- kazı sezonu açılır, “kaldırım festivali” için duyurular peş peşe gelir ve belediyeler “vaat taşı” dizmeye başlar:
* “... Belediyesi kaldırım seferberliği başlattı.”
* “... Belediyesi kaldırım çalışmalarına hız verdi.”
* “... Belediyesi bu yıl kaldırım rekoru kıracak.”
Lakin bu vaatler artık “kaldırıma düştü”, yani önemini/değerini yitirdi.
Çünkü vatandaş şunu biliyor: “Bugün yap, yarın boz.”
Hele hele bazı kaldırım taşları var ki okey taşından daha önce/hızlı bozuluyor.
İDDİA ŞU: Tarım arazilerinin sulanması için Seymenli Göleti’nden getirilen suyu, “muhtar ve azalar kendi arazilerini sulamakta” kullanıyor(muş).
*
Devlet Su işleri(DSİ) Genel Müdürlüğü’nün “sulama hidrant noktalarını belirlerken hata yaptığını”, bu nedenle kendisi de dahil birçok çiftçiye ait arazilerin kuraklığa terk edildiğini savunan okurumuz Yunus Yalman’ın iletisi -özetiyle- şöyle:
‘YANLIŞ DÜZENLENDİ’
“Aslında gelen suyla ekili ve tapulu alanların sulanması gerekirken, muhtar ve azaların arazileri ile köy merasına hidrantlar konuldu. Muhtar şimdi köyün merasını da kendi malı gibi kullanıyor. Benim gibi tapulu ve ekili arazisi olanlar yanlı/yanlış düzenlemelerden dolayı bu hidrantlardan yararlanamıyor.
Eşinin mezarını ziyaret etmek için Karşıyaka Mezarlığı’na giden okurumuz Günsel Bakdi, karşılaştığı çamurlu manzarayı fotoğraflamış ve altına da şu notu düşmüştü:
“Çamurdan dolayı mezarın yanına ulaşmak çok zor oldu. Çamur içindeki mezarlık içi yaya yollarına en kısa sürede beton parke taşı döşenmeli.”
*
Hürriyet Ankara, okurumuzun bu şikâyetini geçen pazartesi günü gazetenin birinci sayfasından “Bu manzara yakışmıyor” manşetiyle verdi.
Eşinin mezarını ziyaret etmek için geçen salı(2 Şubat) Karşıyaka Mezarlığı’na gittiğinde bu çamurlu manzarayla karşılaşan okurumuz Günsel Bakdi, “Çamurdan dolayı mezarın yanına ulaşmak çok zor oldu” demiş.
Ve haklı olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden(ABB) şu talepte bulunmuş:
“Çamur içindeki mezarlık içi yaya yollarına en kısa sürede beton parke taşı döşenmeli.”
*
ABB Mezarlık Bilgi Sistemi’nden yaptığım sorgulamalara göre okurumuz Günsel Bakdi’nin fotoğraf çektiği U14 ada, 1032 parsel’deki definlerin büyük bir çoğunluğu geçen yıl mart ayında yapılmış.
Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu(TAMKF) Onursal Başkanı Yakup Sağlam, motosikletli kuryelerin son zamanlarda bir de “yük taşımacılığı” yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çekerek, “Kaza geliyorum diyor ama buna kimse ses çıkarmıyor” diye uyarmış.
*
Bazı firmalar tarafından motosikletli kuryelere kilolarca ağırlıktaki “damacana” hatta “tüp” taşıtıldığını aktaran ve bunların fotoğraflarını gönderen Yakup Sağlam’ın iletisi -özetiyle- şöyle:
Şaka şaka.
Burası Çankaya’nın Beytepe Mahallesi.
Uzayla olan tek bağı ise tam adresi:
“Gündönümü Caddesi Kuyrukluyıldız Sokak.”
Suyun tasarruflu kullanılmasının büyük bir önem taşıdığı bu dönemde, okurumuz Hüseyin Kamalıoğlu, “Yenimahalle’nin Turgut Özal Mahallesi’ndeki birçok büyük site, yeşil alanlarını şebeke(içme) suyu ile suluyor” şikâyetini iletmiş.
Okurumuz, “ASKİ Genel Müdürlüğü bunu engellemeli” talebinde bulunmuş.
SORUM VAR
BAŞKAN MANSUR YAVAŞ’IN ‘ASFALT BEDELİ’ VAADİ NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?
Okurumuz Kudret Kaatsız, “Ben tamı tamına bin 710 TL asfalt katılım bedeli ödemiştim” demiş ve aylardır yanıt bekleyen o meşhur soruyu sormuş:
“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’ın seçim öncesi verdiği ‘Ödenmiş olan asfalt katılım parası, vatandaşın bundan sonra ödeyeceği emlak vergisinden düşülecek’ vaadi ne zaman hayata geçecek?”
Burası kentin arterlerinden İstanbul Yolu’ndaki bir oto lastikçi.
Biri(leri) lastikleri ateşe vermiş.
Yükselen simsiyah duman adeta kenti boğuyor.
*
Fotoğrafa dikkat!
ÖNERİM VAR
İşte bu hatırlatmaları yapan okurumuz Murat Mutlu’nun, “yol harcamalarına katılma payı bedeli” yani bir diğer adıyla “asfalt katılım bedeli” konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bir önerisi var. Okurumuzun iletisi şöyle:
YATIRANLAR CEZALANDIRILDI
* YORUM: Sayın Mansur Yavaş’ın seçim öncesi vaadine rağmen bugüne kadar bir adım atılmadı. Bu nedenle benim gibi bu ücreti yatıran insanlar maalesef cezalandırılmış oldu.
Hatta öyle ki...
Sınavların online yapılması, kopya sorununu da gündeme getirdi.
*
Belki kaçırmış olabilirsiniz.
Cumartesi günü Hürriyet’te Abdullah Şanlı’nın “Kopyacılara aynalı önlem” başlıklı bir haberi vardı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Emniyet Müdürlüğü, hem otobüs duraklarının önüne park yapılmasını engellemek hem de ceza kesilecek alanı belirlemek için “sarı çizgi” uygulamasına geçmişti.
Kent içi trafiğin güveni ve düzeni için atılan bu adım, o yıllarda maalesef kentin tamamında uygulan(a)madı.
Sonra da...
Unutuldu gitti.
*
* Maalesef 1960’tan bu yana göz ardı edilen bir konu bu.
* Vergilerimizi ödüyoruz ama 60 yıldır tapu bekliyoruz.
* ‘Çalışmalar devam ediyor’ diyerek bizi oyalıyorlar.
* Her yer hurdacılarla doldu, hırsızlık olayları da arttı.
İki gün sonra yani 11 Kasım Çarşamba günü ABB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Basın Yayın Şube Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama geldi.
Açıklamada, ABB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekiplerin gerekli incelemeleri yaparak verdiği cevap var.
Ama bu açıklamaya geçmeden önce ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın 22 Mayıs 2020’de Twitter’dan paylaştığı tweet’ini hatırlayalım.
DEMİŞTİ Kİ:
“Hazırlıklarını tamamladığımız Bağlıca Bulvarı-Çevre Yolu bağlantısı projesini haziran ayı içerisinde hayata geçiriyoruz. Şehrimizin ulaşım ağını genişletmek ve tüm bölgelerimizde kesintisiz trafik akışını sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.”
*
Ve şimdi...
İşte bu konuyla ilgili gelen iletiler:
* Engin Demirbaş: “Bağlantı çalışması haziran ayından beri durmuş durumda. En son eylül ayında biteceği söylenmişti ama herhangi bir çalışma yok.”
* Erhan Saydam: “Bölge halkı olarak ciddi derecede mağdur durumdayız. Haziran ayında başlayıp bitireceklerdi ancak inşaat durmuş vaziyette.”
* Aytekin Işıkal: “Her 2-3 ayda bir ‘Açılıyor’ deniliyor. Kasım ayına girdik, halen inşaat halinde bekliyor. Halkın ve kamunun zararı milyonları geçti.”
* Hacer ........: Bu yolun neden söz verildiği gibi yapılmadığını, hiç ilerleme olmadığını öğrenmek istiyorum. Bizler vatandaş olarak sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Kazıyor... Kazıyor...
Dün asfaltlanan cillop gibi yol için daha belediyeye “Elinize sağlık” bile diyemeden, bi bakıyorsun ertesi gün biri(leri) gelip kazıyor!
Sapasağlam yollar...
Gıcır gıcır kaldırım taşları..
Maalesef heba oluyor.
İşte, Hürriyet Ankara okurlarının bir yandan hatırlatma yaparken bir yandan da akıbetini merak ettiği soruları:
1) ESENBOĞA METROSU
* Okurumuz Ünal Taşdelen, dönem dönem gündeme gelen ve Ankaralıları heyecanlandıran Esenboğa Havalimanı Metro Projesi’nin yolunu gözlediklerini belirtmiş ve bir de soru eklemiş:
* Türkiye’nin başkenti Ankara, Esenboğa Havalimanı’na metroyla ulaşabilmek için daha kaç yıl bekleyecek?”
2) YENİ STAT PROJESİ
* Okurumuz Metin Eryılmaz, Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nun yerine yapılması planlanan yeni stat projesinin akıbetini merak etmiş.
Ve bir genelge yayınlamıştı.
O genelgede özetle, “Esenboğa Havalimanı çevresindeki besi çiftliklerinin çevreye yaydıkları kötü koku nedeniyle kapatılması” şeklinde bir talimat vardı.
Sonra.
Tebligat, zabıta, polis, olaylar...
Bir çare olmadı.
O dönemin ‘tez vakitte’ çözüm bekleyen bu sorunu, aradan sekiz yıl geçtikten sonra bugün de ‘tezek gibi’ karşımıza çıktı.
Okurumuz Kadir Kuplay’dan gelen fotoğraf da bunun kanıtı.
Okurumuz, 60.54 metreküp suyu olmasına rağmen kartlı su sayacının biten pili nedeniyle günlerce susuzluk çektiklerini aktarmış.
İletisi ise -özetiyle- şöyle:
SÖZLEŞME İPTAL EDİLMİŞ
* Elektronik su sayaçlarını takan Elektromed firmasının ‘444 25 32’ numaralı telefonunu aradığımda, ‘ASKİ ile olan sözleşmelerinin iptal edildiğini’ söylediler. * Başkent 153’ü(Mavi Masa) aradığımda, ekiplerin geleceğini söylediler ama gün boyunca gelen giden olmadı. * Ertesi gün Başkent 153’ü tekrar aradığımda ise ‘Elektromed firması ile mevcut olan sözleşmenin iptal edildiğini, ASKİ’nin elinde elektronik su sayaçlarının pilinin bulunmadığını’ söylediler. * Sonuç olarak, Türkiye’nin başkenti Ankara’nın orta yerinde susuz kaldık.
Maalesef bu manzara, Türkiye’nin başkenti Ankara’ya da... Başkent içindeki başkent Çankaya’ya da... YAKIŞMIYOR!
SORU(YORUM)
BALIKLARIN ÖLÜM NEDENİ METAN GAZI MI?
Okurumuz Ebuzer Oral, Eymir Gölü ile “Soru(yorum)” diyor.
* 14 yılını doldurmuş sayaçlarda teknik bir arıza meydana gelmesi gerekiyor.
* 20 yılını doldurmuş sayaçlar zaten arızalı sayılıyor, yani kaçarı yok.
Lakin.
Okurumuz Murat Alagöz, burada Başkentgaz’ın da üzerinde önemle durması gereken bir hususa dikkat çekiyor.
Zurnanın zırt dediği yer, Başkentgaz’ın tüketiciye elden vermek yerine posta kutusuna ya da kapı önüne koyduğu ‘bildirim’, yani bir nevi ‘tabligat.’
*
İşte okurumuz, bu konuda Başkentgaz’ı eleştiriyor.
Yenikent ‘çile’büsü
Sincan-Yenikentliler, “balık istifi” otobüslerden artık “illallah” etmişler.
Ve...
![Yenikent ‘çile’büsü]()
change.org’da şöyle bir kampanya başlatmışlar:
“EGO, Sincan/Yenikent’te toplu taşıma sorununu çözüme kavuştur.”
*
2 bin 500 imza hedefiyle başlatılan kampanya, şu ana kadar bin 574 imzaya ulaşmış.
Kampanyayı başlatan ve “Yenikent halkı olarak öncelikle insan yerine konulmak istiyoruz” diyen Melike Gökoğuz, toplu taşıma konusunda Yenikent(liler)’in yaşadıkları sorunları Burada Okur Yazar’a şöyle aktarmış:
ŞİKÂYET ÇOK AMA ÇÖZÜM YOK
“Sincan’a bağlı Yenikent’in nüfusu hızla artıyor ve en büyük sıkıntıyı ulaşımda çekiyoruz. Ulaşım sorunuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Mavi Masa hattına defalarca şikâyette bulunduk, muhtarlarımız belediyeye dilekçeler yazdı ama tüm çabalar sonuçsuz kaldı.
OTOBÜSLER DURAKTA DURMUYOR
Yenikentliler olarak, her sabah aynı çile ile durakta durmayan otobüsleri beklemekten, dursalar dahi sürekli dolu gelen otobüse binmeye çalışmaktan yorulduk. İşimize, okullarımıza geç kalıyoruz. Akşamları eve dönüş yolunda da aynı sıkıntıları çekiyoruz.
RİNGLERİN SAYISI YETERSİZ
Sabahları, 504 ve 557 no’lu Sıhhiye otobüsleri sürekli dolu. 573 no’lu Koru ringlerinin sayısı yetersiz. Metrolar gece 12’ye kadar devam ediyor, ring otobüsleri saat 19.00’da sona eriyor. 572 no’lu Törekent metro ringinin seferleri ise sabah ve akşam saatlerinde bile 30 dakikada bir.”
SEFER SAYILARI ARTIRILMALI
“Kısa vadede çözüm olarak EGO otobüslerinin (557–572–573–504–503) sefer sayılarının artırılmasını istiyoruz.”
![Yenikent ‘çile’büsü]()
KÜÇÜK BİR NOT:
Yenikentliler, tepkilerini göstermek amacıyla bir defasında EGO otobüsüne kart basmamışlar ama seslerini yine duyuramamışlar.
YAP-BOZ, BOZ-YAP
Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Haber Merkezi’nin cuma günü servis ettiği “YENİKENT AYAŞ YOLU’NA NEŞTER...” başlıklı haberin fotoğraflarına bakarken, bir şey dikkatimi çekti.
![Yenikent ‘çile’büsü]()
O da ne?
Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen işleri Dairesi Başkanlığı, Sincan OSB Kavşağı çalışmaları sırasında yaptığı kaldırımı söküyor.
İşte biz buna “plansızlık kurbanı” diyoruz.
Sonrası...
Kelebek misali, üç aylık bir ömür.
Yap-boz, boz-yap.
Bir diğer değişle:
Bugün kaldırım
Yarın kaldırın.
SORU(YORUM)
BU KALDIRIMI NEDEN YAPTINIZ?
Bu konu, ismi bende saklı (gizli kalmasını istemiş) bir okurumuzun da dikkatini çekmiş.
![Yenikent ‘çile’büsü]()
“Sincan OSB Kavşağı yapılırken, Ayaş Yolu’nun Yenikent istikametine doğru yaklaşık 1 kilometrelik yeni bir kaldırım da yapılmıştı, o kaldırım şimdi sökülüyor” diyen okurumuz, Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Erol Gündüz’e şu soruları sormuş:
* Açılan yan yol kenarda dururken bu kaldırımı neden yaptınız?
* Yol çalışmasını planlarken bu detayı (yan yolu) düşünmediniz mi?
KÖPRÜNÜN DAYANAKLARI S.O.S VERİYOR
Bu iki fotoğraf, Opera Köprüsü’nde çekilmiş.
![Yenikent ‘çile’büsü]()
Okurumuz Mehmet Arabacı, “Köprünün dayanakları güvenli değil, S.O.S veriyor” diye uyarıyor.
YÜRÜMÜYOR YÜRÜTÜYOR
Okurumuz Bülent Akarcalı, Kızılay Meşrutiyet Caddesi’ndeki üst geçit için “Yürüyen merdivenler çalışmıyor” demiş ve eklemiş:
“Kentin merkezindeki bu hoş olmayan durumu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bir an önce düzelteceğini umuyorum.”
ÇAKIRLAR CADDESİ PLAN MAĞDURU
Okurumuz Emrah Köse, Çakırlar Caddesi’nin (75. Yıl Hipodromu yanı) aydınlatma sorununun çözülmesi için, önce Ankara Büyükşehir Belediyesi ALO 153 Mavi Masa hattının kapısını çalmış.
DEMİŞLER Kİ: Konu, Enerji-SA sorumluluğunda.
Okurumuz, bu defa aynı sorunu Enerji-SA’ya aktarmış.
DEMİŞLER Kİ: Cadde, imar planına uygun değil.
Okurumuz, son çare Burada Okur Yazar’a yazmış:
VE DEMİŞ Kİ:
“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, söz konusu caddeyi imar planına uygun olarak düzenlemesi gerekiyor.”
MUZAFFER SARISÖZEN’İN HEYKELİ BAKIMA ALINDI
“Burada Okur Yazar” takipçileri hatırlayacaktır.
![Yenikent ‘çile’büsü]()
Yurttan Sesler Topluluğu’nun kurucusu ve Türk Halk Müziği Derlemecisi Muzaffer Sarısözen’in heykelinin bulunduğu Sıhhiye’deki Cumhuriyet Parkı, bu köşede birçok kez yer bulmuştu.
Okurlar, “Heykel perişan halde” demişlerdi.
*
Bu defaki ileti, okurumuz Umut Özkan’dan geldi.
Muzaffer Sarısözen’in heykeli, bakıma alınmış.
Okurumuz, “Sayın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a teşekkür ediyorum” demiş.
WhatsApp Şehir Hattı
0546 219 60 60
* “Elvankent Ayyıldız Mahallesi’nde toplu taşıma konusu büyük sorun. Sabahları Koru metro istasyonuna ulaşmak zorlaştı. Günde 4 sefer olduğu için sabahları işe giderken, akşamları da eve dönerken geç kalıyoruz.”
* “Yaşamkent’in genelinde, yol ve kaldırım sorunu var. Yıllardır onarılmayı ve düzenlenmeyi bekleyen kavşaklar var. Ankaar Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’nden Yaşamkent’te ortak bir çalışma bekliyoruz.”
* “Demetevler Mahallesi 384/1 (eski 58) Sokak’ı mesken tutan şahıslar, araç içinde içki içiyorlar. 7-8 araç, gece saatlerine kadar sokakta kalıyor, araçların içine çilingir sofraları kuruluyor. Korkumuzdan çocuklarımızı dışarı çıkaramıyoruz.”
* “Kızılay’dan Çankaya’ya çıkarken, Kuğulupark kavşağı rezalet. Alt geçide girmeden sağ tarafa ayrılan yoldan ilerlemek imkânsız. Tam bu bölgede bekleme yapan taksiler yüzünden trafik kilitleniyor. Ambulanslar bile çaresiz.”
YAZIYOR YAZIYOR HÜRRİYET ANKARA’DA OKURLAR YAZIYOR
Kentimizin, kendimizin... Kısacası, hepimizin gazetesi Hürriyet Ankara, okurlarıyla var. Daha güzel, daha yaşanabilir bir Ankara için okurların şikâyetlerini ilettikleri WhatsApp Şehir Hattı, artık Burada Okur Yazar’da...