Yeni acılara sebep olma

Güncelleme Tarihi:

Yeni acılara sebep olma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2021 02:20

Türkiye yanan ormanlarına ağlarken, yeni acıların yaşanmaması için bir uyarı da Ankaralılara geldi. ABB İtfaiye Daire Başkanı Salih Kurumlu, piknikçi ve kampçılara, “Orman içerisinde kesinlikle ateş yakılmamalı. Mercek etkisi yapacak cam şişeler çöpe atılmalı” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin birçok noktasında yangınlar devam ederken, yeni acılar yaşanmaması için birçok kentte olduğu gibi başkent Ankara için de uyarı geldi. Sıcak havaların riski arttırdığının altını çizen Ankara İtfaiyesi, ormanlık alanda piknik veya kamp yapacak vatandaşların sorumlu davranmaları gerektiği konusunda uyardı. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) İtfaiye Daire Başkanı Salih Kurumlu, yaz aylarında Ankara’daki orman yangınlarının diğer aylara göre 100’de yüz arttığına dikkat çekerek, “Yangınların büyük çoğunluğu insan kaynaklı sebeplerle çıkıyor. İçinden geçtiğimiz bu süreçte ormanlık alanlarda piknik veya kamp yapan bütün vatandaşlarımızın sorumlu davranması gerekiyor. Yangınla ilgili veriler, en dikkat çekici sebebin sigara izmariti ve piknikçilerin ateşi olduğuna işaret ediyor. Bu nedenle orman içinde yaktığımız en ufak ateşin bile söndüğünden emin olup üzerini örtmemiz şart” dedi. Kurumlu, şöyle devam etti:

Yeni acılara sebep olma


ORMAN BÖLGESİNDE ATEŞ YAKMA

Havaların ısındığı yaz aylarıyla birlikte Ankara’daki yangınlarda, diğer aylara göre 100’de 100 üzerinde artış var. Yangınların büyük bir kısmı tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucunda çıkıyor. Doğal sebepler yangınları çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Yoğun olarak sigara izmariti ya da piknikçilerin ateşinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Pandemi nedeniyle vatandaşlarımızın mesire alanlarına talepleri yoğunlaştı. Ormanlık alanlarda piknik veya kamp yapan Ankaralıların çok dikkatli olmaları gerekiyor. Orman içerisinde kesinlikle ateş yakılmamalı.

KURU OTLAR ÇABUK TUTUŞUYOR

Yasağa aldırış edilmeden ateş ya da mangal yakıldıysa, mutlaka söndüğünden emin olunmalı. Aynı şekilde mangal yakıldıysa da bölgeden ayrılmadan mangal ateşinin söndüğünden emin olunmalı. Çünkü mesire alanlarında sıcağında etkisiyle kuruyan otlar çok çabuk tutuşuyor ve yangınlara sebep oluyor. Piknikçilerin sorumlu davranması gerekiyor.

CAM KIRIKLARI BİR RİSKLİ

Yeni acılar yaşanmasına engel olmamız için bu süreçte çok sorumlu davranmalıyız. Piknikten arta kalan atıkların ormanlık alanlar bırakılmaması gerekiyor. Cam kırıkları, güneşin direkt mercek etkisi yapması sonucu yangın çıkartabiliyor. Bu nedenle mercek etkisi yapacak cam şişelerin çöplere atılması şart. Kampçıların da kamp ateşi yaktılarsa söndüğünden emin olup toprakla kapatmaları gerekiyor.”

DETAYLI VERİLEN İHBAR İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Haberin Devamı

Yangın anında görgü tanıkları tarafından yapılan ihbarların da önemine değinen Kurumlu, “Yangına zamanında müdahale çok önemli. İlk etapta Acil Yardım Çağrı Merkezi’nin (112) aranması ve detaylı bilgi verilmesi gerekiyor. Adresin doğru alınabilmesi ve yangının boyutlarının büyüklüğünün doğru bir şekilde teyit edilmesi, oraya yönlenecek ekiplerin işini oldukça kolaylaştıracaktır. Ancak yangının boyutları büyük ise en kısa sürede olay yerini terk etmek gerektiği de unutulmamalı. Ekiplerimiz şehir dışında da birçok noktaya yardımcı olmaya çalışıyor. Hızlı ve etkili bir müdahale için ihbar ne kadar detaylı olursa, işimiz de o kadar kolay olur” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!