Yaşam kalitesini yanlış algılar düşürüyor

Güncelleme Tarihi:

Yaşam kalitesini yanlış algılar düşürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2021 14:08

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk 26 Mart Dünya Epilepsi Farkındalık Günü’nde, epilepsi hastalığına ve epilepsi hastalarının, yaşamın her alanında karşılaştıkları sorunlara dikkat çekti.

Haberin Devamı

Öztürk ülkemizde 750 bin civarında epilepsi hastası olduğunu belirterek, “Epilepsi hastaları ne yazık ki toplumda saklanmakta, bu durum da etkin tedaviye ulaşamamalarına neden olmaktadır. Toplumun yanlış önyargıları nedeniyle de bu hastaların yaşam kaliteleri daha da düşmektedir. Hastaların yaşam kalitesini, nöbetlerden çok toplumdaki yanlış inanış ve algılamalar düşürmektedir. Bunu da hiç unutmamalıyız” dedi. Öztürk şöyle deva etti: “Ülkemizde ise epileptik nöbetlerin tam olarak tanınamaması, epileptik çocuğu olan anne babaların çocuklarını gizleme, sosyal hayattan uzak tutma çabaları hem bu çocukların tedavilerini engellemekte hem de eğitim alma, iş sahibi olma, aile kurmalarına engel olmaktadır. Oysa biliyoruz ki epilepsi hastalığı tek bir antiepileptikle bile büyük oranda tedavi edilebilir, bu hastalar günlük hayatlarını iyi bir şekilde sürdürmekle kalmaz, hatta sanat, bilim, yöneticilik gibi önemli alanlarda büyük başarılar elde edebilirler. Günümüz ve tarih çok başarılı, çağa alanlarında damga vurmuş örneklerle doludur” diye konuştu

Haberin Devamı

İLAÇ TEDAVİSİYLE ÖNLENEBİLİR

Yaşam kalitesini yanlış algılar düşürüyor


Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nerses Bebek de günümüzde epilepsi nöbetlerinin gelişmesini önlemeye yönelik ilaç tedavi seçeneklerinin geliştirildiğini belirterek “Hastaların %60-70’i düzenli ilaç kullanarak, doktor kontrolünde kalarak, ilaç tedavisine özen göstererek sorunsuz bir hayat yaşayabilirler. Burada esas nokta ilacın düzenli kullanılmasının yanı sıra sağlıklı yaşam kurallarına özen gösterilmesidir” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!