Yağmur suyu depolanacak sulamada kullanılacak

Güncelleme Tarihi:

Yağmur suyu depolanacak sulamada kullanılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2021 00:39

ABB, kentteki park ve bahçeler ile rekreasyon alanlarını, kurulacak depolama sistemiyle elde edilecek yağmur ve yüzey sularıyla sulamaya hazırlanıyor. ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Depolama sistemlerimiz ilk etapta kentimizdeki 40 rekreasyon ve park alanında olacak” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB), yeşil alanlarda su tüketimini en aza indirmek ve maliyetleri düşürmek için geliştirilen proje kapsamında 40 parka depolama sistemi kurulacağını açıkladı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ile Fen İşleri Daire Başkanlığı ekiplerince hazırlanan projede depolama sisteminin kurulmasıyla, Başkent’teki park, bahçeler, rekreasyon alanları yağmur ve yüzey sularıyla sulanacak. Proje, aşamalarla faaliyete geçirilecek. Sosyal medya hesapları üzerinden yeni alternatif sulama yöntemini açıklayan ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Yağmur ve yüzey sularını depolayarak sulamada kullanmaya başlıyoruz. Depolama sistemlerimiz ilk etapta kentimizdeki 40 rekreasyon ve park alanında olacak. Kuraklıkla mücadele kapsamında tasarruf odaklı ve israfın önüne geçen projelerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Yağmur suyu depolanacak sulamada kullanılacak


PARK MALİYETLERİ AZALACAK

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Hasan Muhammet Güldaş da projeye ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Yağmur ve yüzey sularını bütün parklarımızda depoladığımız takdirde yüksek rakamlara tekabül edecektir. Depoladığımız bu suları parklarımızda kullanarak buradaki opsiyonu yazın evlerimizde kullanacağımız suların sigortası olarak devreye sokacağız. Aynı zamanda bu proje park maliyetlerimiz de büyük ölçüde azalacaktır.”

Yağmur suyu depolanacak sulamada kullanılacak


KALAN SUYUMUZ YÜZDE 8

Haberin Devamı

ABB tarafından son dönemde vatandaşlara su tüketiminde tasarruf çağrısı yapılmasının ardından gözler su seviyesinin giderek düştüğü barajlara çevrildi. Barajların doluluk oranını internet sitesinden düzenli olarak paylaşan ASKİ, artık aktif kullanılabilir su miktarını da açıklamaya başladı. ASKİ verilerine göre Başkent’in su ihtiyacını karşılayan barajlarda kullanılabilir su miktarı 14 Ocak itibarıyla yüzde 8.38’lik oranla 132 milyon 717 bin metreküp olarak ölçüldü. Geçen yıl aynı tarihteki miktarın ise yüzde 9.38 ile 148 milyon 618 bin metreküp olduğu belirtildi. ASKİ’nin ölçüm raporlarına göre 14 Ocak 2021 itibarıyla barajlardaki toplam su miktarı ise yüzde 20.46 ile 324 milyon 134 bin metreküp olarak ölçüldü. Bu tarihte şehre verilen toplam su miktarı 1 milyon 202 bin 833 metreküp olurken o gün barajlara gelen su miktarı da 549 bin 133 metreküp oldu.

KADEMELİ TARİFE GÜNDEME GELMİŞTİ

ABB Başkanı Mansur Yavaş, geçtiğimiz günlerde Ankara’da baraj doluluğunun yüzde 20’ye düştüğünü ve 110 günlük su kaldığını belirterek, Meclis’e kademeli su tarifesi uygulanması için teklifte bulunacaklarını açıklamıştı. Yavaş, “Kademeli su faturası uygulaması kabul edilirse; sosyal yardım alanlara 10 tona kadar ton başı su ücreti 1 TL, yüksek tüketimi önlemek için 10 metreküp üstü kullanıma kademeli fatura artışı olacak” demişti. ABB Meclisi’ne bu ay sunulan kademeli tarife teklifi Hukuk ve Tarifeler Komisyonu’na sevk edildi. Komisyonda görüşülecek tarifeye son kararı Meclis verecek. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!