Vaka sayılarına bakmadan gönüllü karantinaya devam

Güncelleme Tarihi:

Vaka sayılarına bakmadan gönüllü karantinaya devam
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2021 01:17

Prof. Dr İsmail Balık, “Vaka sayılarındaki yüzde 60’lık azalma kısıtlamaların kesin olarak işe yaradığını gösteriyor” dedi ve uyardı, “Emeklerimizin boşa gitmemesi için kurallı yaşamı bırakmamamız gerekiyor.”

Haberin Devamı

Kent genelinde koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler olumlu sonuç vermeye devam ediyor. ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasındaki vaka yoğunluğunun düşmesinin ardından bir güzel haber de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi. Bakan Koca, önceki akşam koronavirüs salgınıyla ilgili Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Son iki hafta içinde Ankara’daki vaka sayısında yüzde 60’a yakın düşüş oldu” bilgisini paylaştı.

Vaka sayılarına bakmadan gönüllü karantinaya devam


Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, Bakan Koca’nın açıklamalarını Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi. Balık, “Kısıtlamaların işe yaradığını ve bizim bu kısıtlara uyduğumuz zaman sayıların düşeceğini görmüş olduk. Ancak salgın bitmiş değil. Bizim tam da bu noktada bir daha vaka sayılarını arttırmadan toplumun yüzde 80’i aşılanana kadar kurallı bir yaşam sürmemiz gerekiyor. Bunu başarırsak yaz aylarında tam anlamıyla bir rahatlamadan söz edebiliriz” dedi. Balık şöyle devam etti:

Vaka sayılarına bakmadan gönüllü karantinaya devam


EMEKLERİN BOŞA GİTMEMESİ İÇİN KURALLA YAŞAMAYA DEVAM

“Kısıtlamalar öncesinde sağlık sistemi ciddi zorlanıyordu. Vakalardaki düşüş bize kısıtlamaların kesin olarak işe yaradığını göstermiş oldu. Ankara genelindeki hastanelere de vaka sayılarındaki düşüş olumlu yansımış durumda. İnsanların kurallara ciddiyetle uyması ve yapılan uyarıları göz ardı etmemesi rakamların bu noktaya gelmesinde büyük rol oynadı. Artık kurallara uyunca vakaların düşeceğini, aynı şekilde kuralsız yaşayınca hızlı bir şekilde salgının büyüyeceğini biliyoruz. Bu salgın devam ettiği sürece de böyle olacak. Bu yüzden bugün yüzde 60’lık bir düşüşle rehavete kapılmamamız gerekiyor. Aşılama toplumun yüzde 70-80’ine yayıldığı zaman belki bir rahatlamadan söz edebiliriz. Bu süreç içinde rakamlarda iniş-çıkışlar olacaktır. Bu tamamen kısıtlamalar ve bizim bu kısıtlamalara ne kadar uyduğumuz ile orantılı bir durum. Emeklerimizin boş gitmemesi için kurallı yaşamı bırakmamamız gerekiyor. Yoksa rahatlama beklerken, özgürlükler daha fazla elimizden alınabilir.

VİRÜSÜ YAYACAK KESİM İLK AŞAMADA AŞILANAMAYACAK

İlk dönemde aşılama risk grupları, 65 yaş ile üstü ve sağlık çalışanlarına yapılacak. Baktığımız zaman sağlık çalışanları toplumun en bilinçli kesimi. 65 yaş üstü vatandaşlarımız çoğunluğu evde izole yaşıyor. Aşılama başlamasıyla ağır vaka ve ölüm oranları azalamaya başlayacaktır. Ama şunu unutmayalım; virüsü dışarıda yayacak kesim ilk aşamada aşılanamayacak. Bu yüzden bir anda ‘aşı geldi her şey bitti’ diyemeyiz. Bu iş zamanla olacak. Gençler ve orta yaş grubu, aşıya ulaşana kadar dikkat etmemiz gerekiyor. Öngörü olarak yaz ayları gibi aşılama önemli ölçüde yaygınlaşmış olacak diyebilirim. Bu zamana kadar kurallı yaşamı sürdürüp vakaları minimumda tutabilirsek gerçek bir rahatlamadan söz edebiliriz. Bu yüzden şu günlerde vaka sayılarına veya kısıtlamalara bakmadan kendi gönüllü karantinalarımızı uygulamaya ve devletin belirlediği kurallara uymaya devam etmek durumundayız.”

Vaka sayılarına bakmadan gönüllü karantinaya devam


HÂLEN ENFEKTE OLMA RİSKİ VAR

Haberin Devamı

Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi Başhekimi Kulak Burun Boğaz Doktoru Op. Dr. Uğur Yıldız da hastaneye gelen vakalarda ciddi bir azalma gözlemlediklerini söyledi. COVID-19 polikliniklerini yarıya indirdiklerini belirten Yıldız, “Gelen vaka sayılarında ciddi bir azalma var. Yoğun bakımda rahatlamış durumda. Ancak bu iş bitti yanılgısı yaratmasın. Sokak kısıtlamaları başta olmak üzere devletin belirlediği kısıtlamalara Ankaralıların uyduğunu görüyoruz. Ancak hâlen hem beden hem ruhsal açısında zor günler geçiren hastalarımız var. Yeni hastaların da virüse enfekte olma riski devam ediyor. Kurallı yaşam bize bu tabloyu getirdi, kuralsız yaşam yine riski getirecektir. Bunu önceden tecrübe ettik. Sağlık sistemini güçlü tutmak zorundayız. Aşı başlıyor her şey bir anda bitecek diye bir algı olmaması lazım. Aşı toplumda yaygınlaşana kadar devletin belirlediği kurallara ve sağlıkların tavsiyelerine uymayı sürdürmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!