Uzmanından ‘su’ uyarısı: Yazın zorlanabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Uzmanından ‘su’ uyarısı: Yazın zorlanabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2023 15:33

Başkentin su durumunu değerlendiren Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Önümüzdeki iki ay yağış ihtimali olsa ve bu yağışlar normal seviyede gerçekleşse bile kış yağışlarındaki eksikliği tamamlamaya yetmeyecektir. Ayrıca yağış rejiminde yaşanan düzensizlikler bu yaz Ankara’da su yönetimini ve su kullanıcılarını zorlayabilir” uyarısında bulundu

Haberin Devamı

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve barajların alarm vermesiyle ‘kuraklık’ en çok konuşulan başlıklardan biri haline geldi. Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız başkentteki durumu Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi. Hem vatandaşlara hem de yöneticilere seslenen Yıldız yapılması gerekenleri ve çözüm önerilerini şöyle anlattı:

Uzmanından ‘su’ uyarısı: Yazın zorlanabiliriz

KAYIP VE KAÇAK ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ

“Sürdürülebilir bir su politikası için öncelikle yapılması gereken iş eldeki mevcut suyu en verimli şekilde yönetmektir. Su temininde verimliliği arttırmanın en etkili yolu da şebekelerdeki kayıp ve kaçakları mümkün olan en alt seviyeye düşürmektir. Ayrıca çim ve bahçe sulamak gibi uygun yerlerde arıtılmış atık su kullanımını arttırmak gerekiyor. Yerel yönetimler, evlerde su kullanımında verimlilik bilincini arttırmak için bazı mahallelerde pilot proje uygulamaları yapabilir. Bir bölge veya mahalledeki binalarda suyu verimsiz kullanan su aparatları, belediyeler tarafından değiştirilerek su kullanım farkındalığı yaratılıp kullanılan su miktarındaki azalma tespit edilebilir. Elde edilen sonuçlar üzerinden bunun yaygınlaştırılmasına yönelik adımlar atılabilir. Ayrıca Ankara dahil büyük kentlerimizde suda talep yönetimine geçilmesi zorunlu oldu. Su israfı yapan işletmeler daha sıkı kontrol altına alınmalı.

Haberin Devamı

KULLANIM ALIŞKANLIKLARI DÜZENLENMELİ

Uzmanından ‘su’ uyarısı: Yazın zorlanabiliriz

Suyun azlığı kadar fazlalığını da yönetmek gerek. Bu kapsamda yerel yönetimler özellikle ani ve şiddetli yağışların oluşturduğu şehir sellerine karşı hazırlıklarını artırmalı. Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını ayırarak, yağmur suyunu güvenli bir şekilde deşarj edebilmelidir. Ayrıca her kısa süreli ve şiddetli yağışta dolan düşük kotlu bölgelerde, alt geçitlerde suyun güvenli şekilde deşarjı için projeler geliştirmelidir. Evsel su kullanımının yaklaşık yarısı banyo ve tuvalette kullanılıyor. Suyun evsel olarak daha verimli kullanılması için, öncelikle bazı aparatlar ve tuvalet rezervuarları değiştirilerek, banyo ve tuvaletteki su kullanım miktarının azaltılması önemli. Bunun yanı sıra bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam dolu çalıştırılması, bahçe sulama için depolanan yağmur suyunun kullanılması gibi su kullanım alışkanlıklarımızın düzenlenmesi de önemli. Tüm bu değişimleri gerçekleştirerek evsel su kullanımını yüzde 35 oranında azaltmak mümkün. Ankara’da 2.5 milyondan fazla su abonesi var. Bu abonelerin yarısı bile suyu daha verimli kullansa çok büyük miktarda su tasarrufu sağlanır.”

Haberin Devamı

İKİ AYLIK YAĞIŞ EKSİKLİĞİ TAMAMLAMAYA YETMEYECEKTİR

Ankara’da bu sene yağışların normalin altında gerçekleştiğini kaydeden Yıldız, “2022-2023 su yılı kurak başladı. Son dönemde düşen yağışlar ise kısa süreli sağanak geçişleri şeklinde oluyor. Ankara’da uzun yıllardır ölçülen aylık toplam yağış miktarı ortalaması değerlerine göre en fazla yağışın nisan ve mayıs aylarında düştüğü biliniyor. Önümüzdeki iki ay yağış ihtimali olsa ve bu yağışlar normal seviyede gerçekleşse bile kış yağışlarındaki eksikliği tamamlamaya yetmeyecektir. Ayrıca yağış rejiminde yaşanan düzensizlikler bu yaz Ankara’da su yönetimini ve su kullanıcılarını zorlayabilir. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) bu konudaki tehlikeyi fark ederek bir ay önce suyun bilinçli kullanılmasına yönelik bir çağrı yaptı. Ankara’da içme ve kullanma suyu barajlarındaki ortalama aktif doluluk oranı bugün itibarıyla (29 Mart 2023) yüzde 22.18. Bu oran Ankara barajlarının depolama hacmi büyük olduğu için mevcut su miktarı olarak düşük gibi görülebilir. Ancak öyle değil. Ankara’nın Kesikköprü Barajı’ndan Kızılırmak suyunu kullanmak gibi bir alternatifi de var. Bu suyun kalitesi düşük olsa da belirli bir oranda kullanıma alınıyor. Halen Ankara’ya verilen suyun yaklaşık üçte biri Kesikköprü’den çekiliyor” diye konuştu.

6 MART 2023

Haberin Devamı

Uzmanından ‘su’ uyarısı: Yazın zorlanabiliriz

ASKİ Genel Müdürlüğü de mart ayı başında Ankara’daki tüm su abonelerine kısa mesajla ‘su tasarrufu çağrısı’ yapmıştı. Hürriyet Ankara da konuyu ‘İSRAF ETME İNSAF ET’ manşetiyle gündeme taşımıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!