Utanç tablosu

Güncelleme Tarihi:

Utanç tablosu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2022 15:37

Ankara’da geçen sene 10 kadın cinayeti işlendi. Öldürülen kadınların katilleri; eşleri, sevgilileri ve akrabaları oldu.

Haberin Devamı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, geçen sene yaşanan kadın cinayetleriyle ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre Türkiye’de 280 kadın cinayeti işlendi, bunlardan 10’u başkentte meydana geldi. Öldürülen kadınlar, uğradıkları erkek şiddeti yüzünden hayatını kaybetti. En çok kadın cinayetinin işlendiği il İstanbul olurken, Ankara; Antalya ve İzmir’in ardından utanç tablosunda 4. sırada yer aldı. Kadına yönelik şiddetin, aile içi şiddet olarak görüldüğünü söyleyen Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Av. Aslı Koçak Arıhan, “Kadınlarımız adli mekanizmalara başvurmaktan çekinmesinler” dedi ve şunları söyledi:

Utanç tablosu


ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK VAR

“Pandemiyle birlikte kadına şiddetin arttığı aşikâr. Kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet olarak görülüyor. Kadın; ‘idare etsin’, ‘hoşgörsün’ bakış açısı var. Bu durum, pandemide dayanılmaz bir ölçüye geldi. Herkeste öğrenilmiş çaresizlik var. Bu çaresizlik, şiddet çemberinde kalan kişide ‘kesinlikle çıkış yolu yok’ düşüncesine neden oluyor. Şiddette kabulleniş, kurtuluş değildir. Kadına şiddeti görmezden gelenler; ‘bir tokat attı diye evden gitti’, ‘bir bağırdı diye evi terk etti’ diyor. Ama bir kadın sadece ‘tokat atıldığı’ veya ‘bağırıldığı’ için evi terk etmiyor, boşanma sürecine geçmiyor. Hepsinin altyapısında yıllardan beri süregelen şiddet öyküleri var.

Utanç tablosu


TOPLUMSAL BARIŞI SAĞLAYAMAYIZ

Cinayetler eski eş, sevgili tarafından veya hiç tanımadığı kişiler tarafından da işlenebiliyor. Birçok açıdan sosyolojik, toplumsal yönü olan kadın cinayetleri ayrıca bir inceleme gerektiriyor. Kadına yönelik şiddetin toplumsal bir olgu, topluma yönelik bir şiddet olduğunu anlamamız lazım. Bunu çözmeden toplumsal barışı da sağlayamayız.”

Utanç tablosu


KADES UYGULAMASI HAYAT KURTARIYOR

Kadınların telefonlarına Kadın Acil Destek Uygulaması’nı(KADES) indirmeleri gerektiğini vurgulayan Arıhan, “Kadınlarımız asla yalnız değiller. Adli mekanizmalara başvurmaktan çekinmesinler. Kadınlarımız hayat kurtaran bir uygulama olan KADES uygulamasını indirsinler. Ankara’da, Ankara Barosu Gelincik Merkezi var. 444 43 06 numaralı telefondan 7/24 iletişime geçebilirler.”

BAKMADAN GEÇME!