Üretici pazarları Ankaralı çiftçilere gelir kapısı olacak

Güncelleme Tarihi:

Üretici pazarları Ankaralı çiftçilere gelir kapısı olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2021 00:45

Ankara Kent Konseyi(AKK), ‘Küçük Üreticiler ve Aile Çiftçiliğinin Desteklenmesi’ ile ‘Üretici Pazarları’ adlı projelerinin ele alındığı bir toplantı düzenlendi.

Haberin Devamı

Çiftçiler, muhtarlar, kooperatif ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda talep ve sorunlar ile çözüm önerileri masaya yatırıldı. Gençlik Parkı Kabul Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; AKK Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı Kırsal Hizmetler Şube Müdürü Alparslan Özcan, Ankara Kalkınma Ajansı İş Geliştirme ve Strateji Birim Başkanı Dr. Coşkun Şerefoğlu ve Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Eyidoğan da katıldı. Toplantıda; hatalı tarım politikaları nedeniyle tarım alanlarının azalması, Büyükşehir Yasası ve Taşımalı Eğitim Sistemi sonucunda köylerin göç vermesi, üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ürünlerin elde kalması nedeniyle köylünün ekonomik olarak yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.

KIRSAL KALKINMANIN TEMELİ ÇİFTÇİ ÖRGÜTLENMESİDİR

AKK Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Sekiz bin yıldır tarım yapılan bu topraklarda yaşayan insanlar ne oldu da neredeyse dünyanın en pahalı etini ve sütünü tüketir hale geldi?” diye sordu ve özetle şunları söyledi: “Doğru tarımsal politikalar uygulayarak bu durumu tersine çevirmek elimizde. Yaşadığımız şehir imar düzeninden dolayı sadece yüzde 3’e sıkışmış bir durumda. Gelecekte çocuklarımızda obezite, kalp hastalıkları ve kanser vakalarıyla karşılaşacağız. Bunun kente ekonomik zararları daha üst boyutlarda olacak. Kooperatifçiliğin, kırsal kalkınma çabalarının odak noktası olarak ele alınması elzemdir. Kırsal kalkınmanın temeli çiftçi örgütlenmesidir. Etkin bir örgütlenme, iyi işletilen bir tarım danışmanlığı ve tarımsal pazarlama ağının varlığına bağlıdır. Küçük ve orta boy aile işletmelerinin tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmelerinde kooperatiflerin çok önemli görevler yüklenebileceği unutulmamalıdır.” Toplantıya katılan tüm paydaşlar, Ankara’nın genel bir tarım haritası ve tarımsal kalkınma planı olması gerektiğinin altını çizerek, bu konuda AKK ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin inisiyatif alması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.

Üretici pazarları Ankaralı çiftçilere gelir kapısı olacak


KOOPERATİFLEŞMEYİ TEŞVİK ETMESİ AMAÇLANIYOR

Haberin Devamı

ABB Kırsal Hizmetler Şube Müdürü Alparslan Özcan ise şu bilgileri verdi: “Büyükşehir Belediye’miz, kırsal bölgelerdeki küçük aile işletmelerine yönelik yapılan hibe destekli projeler ile girdi maliyetlerinin büyük bir kısmını oluşturan tohum, fide ve fidan temini noktasında bu işletmelerin yanında olmakta ve üretimi desteklemektedir. Uyguladığı sözleşmeli üretim modeli ile pazar noktasında çözüme katkı sunmayı hedeflerken, üretici ve tüketicinin doğrudan aracısız ve komisyonsuz bir araya getirileceği ‘Üretici Pazarı’ için de çalışmalarını sürdürmekte, bu model ile küçük aile işletmelerinin örgütlü üretime geçmesi noktasında kooperatifleşmeyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmalara ek olarak Halk Ekmek marifetiyle Başkent Market modeli kapsamında üreticiden tüketiciye kısa tedarik zinciri de kuruldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!