Ulaşıma zam geldi

Güncelleme Tarihi:

Ulaşıma zam geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2017 17:10

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Keçiören Metrosu’nun açılış töreninde yaptığı konuşmasında “Fiyatı 2.50 lira olarak belirlendi” demesiyle başlayan “Ulaşım ücretlerine zam mı geliyor” sorusu dün netliğe kavuştu. EGO ve metrolarda 2.35 TL olan tam biniş ücreti 2.50’ye çıkarken, özel toplu taşımada ise 2.75 TL oldu. Açıldığı günden bu yana ücretsiz olan teleferik hattı ise artık 1 TL.

Haberin Devamı

Ankara’da, toplu taşıma ücretlerinde yeniden düzenleme yapıldı. Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu’nca belirlenen yeni toplu taşıma ücretleri, 15 Ocak Pazar gününden itibaren geçerli olacak. Yeni tarifeye göre, tam ve aktarma ücretleri yüzde 6.3 oranında artarken, öğretmen ve öğrenci biletlerinin ücretlerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. EGO otobüsleri, metro ve Ankaray’da tam biniş 2,50 TL olarak yeniden belirlenirken, transfer (aktarım) ücretlerinin de 1 TL olması kararlaştırıldı. 1.75 TL olan öğrenci ve öğretmen indirimli bilet fiyatları ise aynı kaldı. UKOME tarafından belirlenen yeni tarifelere göre, özel halk otobüslerinde (ÖTA, ÖHO) tam biniş ücreti 2.75 TL’ye çıkarılırken, 1.75 TL olan indirimli biniş ücretine zam yapılmadı. Kısa mesafe yolculukları için ödenen minibüs ücreti 2.75 TL’ye, uzun mesafe için ise 3.15 TL’ye yükseltildi. Transfer uygulaması hakkı bulunmayan tek binişlik 4 TL’lik kullan at bilette herhangi bir değişiklik olmazken, Esenboğa Havalimanı-Ankara arasında hizmet veren BELKO AİR’ler de 11 TL oldu.

Haberin Devamı

TELEFERİK HATTI ARTIK ÜCRETLİ

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, toplu taşıma amaçlı 2014 yılından itibaren ücretsiz olarak hizmet veren Yenimahalle-Şentepe Teleferik hattında, 1 TL karşılığında ücretli olarak yolcu taşınacağını bildirdiler. Teleferik hattının ücretli hale getirilmesinde en önemli etken olarak, teleferik ulaşımının bazı kişiler tarafından amacının dışında kullanılmaya başlanması nedeniyle bölge halkından bu yönde yoğun talep gelmesi gösterildi. Yetkililer, yolcuların Yenimahalle Metro istasyonunda aktarma yaparak metroyla yolculuklarına devam etmeleri halinde, bilet ücretinden teleferik için verdikleri 1 TL’nin mahsup (düşürüleceğini) edileceğini söylediler. Yetkililer ayrıca, raylı sistemleri kullanarak Yenimahalle Metro İstasyonu’na gelen yolcuların aktarma yaparak yolculuklarına devam etmeleri halinde ise teleferik ücreti alınmayacağını söylediler.

BÜYÜKŞEHİR: KÂR AMACI GÜDÜLMÜYOR

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kent genelinde hizmet veren toplu taşıma araçlarından EGO, ÖHO, ÖTA, Ankaray ve metro yolcu taşıma tarifesinin; Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu kararları doğrultusunda uygulandığını bildirdiler. Toplu taşıma hizmetinin, Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü tarafından kâr amacı gütmeden zararına yürütüldüğünün altını çizen yetkililer, şunları söylediler:
“Kamu hizmeti olarak görülen ve kâr amacı güdülmeyen, toplu ulaşım hizmetinde, yatırım maliyetleri ile işletme maliyetlerindeki artışlar, sürdürülebilir bir toplu taşıma hizmetinin sunulması noktasında tarife değişikliği yapılmasını kaçınılmaz kılmıştır. EGO olarak, Ankara’da toplu taşıma ücretlerinde son 6 yıl içinde sadece 2 kez tarife değişikliği yapıldı. Her iki seferde de fiyat düzenlemeleri minimumda tutulmaya çalışıldı. Son fiyat düzenlemesinde öğrenci ve öğretmenler tarafından kullanılan indirimli biletlerde ise herhangi bir artış yapılmadı.”

EGO-METRO-ANKARAYEski FiyatYeni Fiyat
Tam2.35 TL2.50 TL
İndirimli1.75 TL1.75 TL
Aktarma 80 Kuruş1 TL

 

ÖZEL TOPLU TAŞIM ARACI İLE ÖZEL HALK OTOBÜSÜEski FiyatYeni Fiyat
Tam2.55 TL2.75 TL
İndirimli1.75 TL1.75 TL

 

DOLMUŞEski FiyatYeni Fiyat
Kısa mesafe2.55 TL2.75 TL
Uzun mesafe2.90 TL3.15 TL

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!