Ulaşım krizinde ‘tiyatro’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Ulaşım krizinde ‘tiyatro’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2022 01:05

ÖHO ve dolmuşların kontak kapatmasıyla yaşanan ulaşım krizi, ABB Meclisi’nin de gündemindeydi. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, esnaf ile halkın karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını savundu ve “Burada bir tiyatro yapılıyor” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker, “Tiyatro diyorsunuz hiç yakışıyor mu. Bugüne kadar ne tiyatrosu oynandı” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Ankara’da önceki gün özel halk otobüslerinin(ÖHO) ve dolmuşların kontak kapatarak sefer yapmaması nedeniyle yaşanan ‘ulaşım krizi’, Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin de gündemindeydi. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, ocak ayında toplu taşıma esnafı için gelir desteği rakamlarının arttırılması yönünde verdikleri önergenin Meclis’ten geçtiğini ancak ABB Başkanı Mansur Yavaş’un veto ettiğini hatırlattı. Köse, “O zaman önergemiz kabul edilseydi belki bugün bu konuları konuşmaya bile gerek yoktu” dedi. Yaşananlar için ‘tiyatro’ benzetmesi yapan Köse, özetle şunları kaydetti:

Ulaşım krizinde ‘tiyatro’ tartışması


BURADA BİR TİYATRO YAPILIYOR

“Büyükşehir yöneticileri, kanunların verdiği sorumlulukları yerine getirerek akaryakıt fiyatlarındaki artışın ulaşım ücretlerine yansıması kararını kendileri alabilirler. Esnaf ile halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Bu konuyu Büyükşehir yönetimi bugüne kadar çözseydi, bu olaylar yaşanır mıydı? Burada bir tiyatro yapılıyor. Dün akşam(çarşamba) ulaşım esnafıyla bir araya gelinseydi, esnaf temsilcilerine, ‘bakın şöyle artışlar yapıyoruz’ deselerdi, esnaf ‘hayır’ mı diyecekti? Mesele o değil. Mesele sokak üzerinden, ulaşım esnafı ve vatandaşın mağduriyeti üzerinden siyaset yapmak. Bu tiyatroyu, bu sahteciliği milletimize havale ediyorum.” Bugüne kadar sıkıntılara rağmen başka illerde kontak kapatma olmadığına da dikkat çeken Köse, “Siyaset demek çözüm üretmek demek. UKOME’nin toplanması yetmez, kalıcı çözümler üretmek lazım. Mesela kiralama usulü var ve uygulanıyor” diyerek otobüslerin belediye tarafından kiralama modelini de önerdi.

Ulaşım krizinde ‘tiyatro’ tartışması


TERBİYE İÇİN YAPILDIYSA YANLIŞ

MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan ise şöyle konuştu: “Esnafla ilgili çözüm üretmek adına eğer gerçekten de düşünüp masaya yatırılıp müzakere edilmek için bu süre beklendiyse amenna, bir anda verilecek bir karar değildir. Ama halkı, esnafı, siyaseti terbiye etmek adına yapıldıysa yanlış bir tutumdur. Ankara’nın ulaşım politikası ve ulaşım ekonomisi açısından sıkıntılı bir dönem yaşanmaktadır. Bu sadece toplu taşıma esnafıyla ilgili bir durum değil. 5 Ocak itibarıyla aktarmadan ücret alınmaya başlandığını hatırlatmıştık. Geçtiğimiz hafta da bir karar alınmış Sincan’dan, Etimesgut’tan şehir merkezine otobüslerin direkt gelmesi kaldırılmış. İnsanlar aktarma ücreti ödeyerek metro ile gelmek zorunda bırakılıyorlar. Maalesef bu ulaşım sistemini yöneten arkadaşlar ulaşım politikasının içinden çıkamıyorlar.”

Ulaşım krizinde ‘tiyatro’ tartışması


ABB’NİN ZAM YETKİSİ YOK

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, ABB’nin ulaşıma zam yetkisi olmadığını sadece UKOME’ye teklif sunabileceğini belirterek, “Murat Bey(Murat Köse) çıkıyor diyor ki, ‘ABB zam yapsaydı.’ ABB’nin zam yapma yetkisi yok. Bir talepte bulunulur, zammı UKOME yapar. UKOME’nin temsilcileri bellidir. UKOME’de ABB’nin bir çoğunluğu yoktur. Başkan’ımız(Mansur Yavaş) zam yapmak yerine şimdiye kadar nasıl yaptı? Hem vatandaşlarımız ucuz taşımadan faydalansın, hem de esnafımız mağdur olmasın diye bu desteklemeleri, hep birlikte Meclis’imizin oy birliği ile gündeme getirdik ve verdik. Ama bu sıkıntının tek bir sebebi var; mazot fiyatları. Ulaşım esnafına ‘en büyük gider ne’ diye sorun, mazot fiyatı. Esnafımızın mağduriyeti üzerinden siyaset yapmaya çalışmayalım” ifadelerini kullandı.

Ulaşım krizinde ‘tiyatro’ tartışması


ANKARA’DAN HABERİNİZ YOK

İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker de eleştirilere yönelik özetle, “Sayın Başkan(Murat Köse) önce Ankara’dan haberiniz olacak. Ankara’dan haberiniz yok. Bu esnaf üç yıldır 50 kere kapınızı çaldı, dertlerini anlattı. Bu esnafın en büyük sıkıntısı şu an Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği ücretsiz yolcu taşımasıdır. Siz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan bu esnafın ücretsiz taşımalarının yüzde 15’ini karşılatın, geri kalan ne yükü varsa bu belediye buraya getirip karşılayacak. Hodri meydan var mısınız. Biz otobüsleri kiralayacaktık. İki oda başkanı var, biri istedi diğeri istemedi. Biz de ‘iki tarafın istemesini’ söyledik olmadı. Sayın Köse, biz ulaşım sektörüyle kavga etmeyeceğiz, ettiremeyeceksiniz. Ankaralı vatandaşımızı da esnafımızı da koruyacağız. Tiyatro diyorsunuz hiç yakışıyor mu biz burada tiyatro mu oynuyoruz. Bugüne kadar ne tiyatrosu oynandı” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!