Uçan Süpürge’den online açılış

Güncelleme Tarihi:

Uçan Süpürge’den online açılış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2020 23:58

Bu yıl 23.’sü düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, online gerçekleşen açılış töreni ile başladı.

Haberin Devamı

Açılış gecesinin sunuculuğunu Ece Dizdar ve Yetkin Dikinciler üstlendi. Dizdar ve Dikinciler, ilk olarak festivalin bölümleri ve içeriği hakkında bilgi verdi. Nükhet Duru ve Feryal Öney, zoom üzerinden gerçekleşen törene katılarak şarkılarıyla geceye renk kattı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve İrlanda’nın Ankara Büyükelçisi Sonya McGuinness, festival için video mesaj yayınladı.

SÜREÇ İNSANLIĞA PAYLAŞMAYI ÖĞRETTİ

Geceye canlı olarak bağlanan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, pandemi sürecinin insanlığa paylaşmak ve birbirlerini etkilemek gibi yeni şeyler öğrettiğini belirti. Demircan, “Kadınların sevgisine, şefkatine dünyanın ne kadar ihtiyacı olduğunu gördük. Sinema perdesinde daha fazla kadının yöneticiliğine ihtiyaç duyduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Uçan Süpürge’den online açılış

Mansur Yavaş, mesajında “Bizler kadına verdiğimiz değeri arttıracak çalışmalar yapıyoruz. ‘Kadın toplumun mimarıdır’ sözünün gerçekliğine inanıyoruz. Ankara’nın geleceğini kadınlarla beraber kuracağız” dedi.

Uçan Süpürge’den online açılış

Fethi Yaşar, “Kadınları eşit yurttaş olarak gördük ve buna göre hizmet ediyoruz. Ne kadar uyum içinde çalışırsak o kadar gelişmiş bir toplum oluruz. Kadınlar ve erkekler aynı eşitlikte birbirlerine saygı gösterdikçe daha iyi bir toplumu birlikte yaratacağız” diye konuştu.

Uçan Süpürge’den online açılış

Alper Taşdelen, “Cumhuriyetin ilçesi Çankaya’da kadınların dünyayı değiştireceğine inanıyoruz. Eşit bir yaşamla daha iyi bir dünyanın kurulacağını düşünüyoruz. Festivalimizi evden izleyeceğiz ve kadın üretimini takdir edeceğiz” mesajı gönderdi.

Uçan Süpürge’den online açılış

Christian Berger, mesajında Avrupa Birliği ülkelerinde pandemi sürecinde çalışmak zorunda olan kadınların yoğunluğuna dikkat çekti. Berger, “Kültürel diyalog toplumların birbirini anlaması için önemlidir. Film festivalleri bu amaca hizmet eder. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali de, kadın sorunlarını görünür kılmasının yanı sıra Türk kadın sinemacıların uluslararası izleyici ile buluşmasını sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

Uçan Süpürge’den online açılış

Sonya McGuinness, kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çektiği video mesajında güçlü kadınlara ve güzel filmlere imza atan kadın yönetmenlere teşekkür etti.

YENİDEN BİR ARAYA GELECEĞİZ

Uçan Süpürge’den online açılış


Bu yıl ‘Genç Cadı Ödülü’, oyuncu Cemre Ebüzziya’ya verildi. ‘Bilge Olgaç Ödülü’ne ise yönetmen- senarist- yapımcı Handan İpekçi, yapımcı Sevil Demirci ve yazar, yönetmen ve senarist Işıl Özgentürk layık görüldü. Geceye bağlanan Handan İpekçi, kadın yönetmenlerin eşit olmayan koşullarda kendilerini var edebilmek için iki kat fazla çaba gösterdiklerini aktardı. Sevil Demirci de, özgürce film yapabilmeyi diledi. Onur Ödülü’nü sinemanın unutulmaz yüzlerinden oyuncu Nebahat Çehre ile sinema ve tiyatro oyuncusu ve yönetmen Şahika Tekand paylaştı. Nebahat Çehre ile bağlantı kurulamazken, Tekand, “Bu süreç pek çok şeyle yüzleşmemize neden oldu. İnsanlarla bağlarımızı koparırsak verimlilik olmuyor. Bu da geçecek ve yeniden bir araya geleceğiz” diye konuştu.

Uçan Süpürge’den online açılış


BİN 301 FİLM BAŞVURU YAPTI

Festivale bu yıl yurt içi ve yurt dışından bin 301 film başvuru yaptı. 31 ülkeden 76 film, gösterilmek üzere seçici kurul üyeleri tarafından seçildi. Farklı kategorilerden olmak üzere, festival kıtası olan Afrika seçkisinde 12, festival ülkesi olan İrlanda’nın seçkisinde 8 film yer alıyor. Kısa kurmacada 19, deneyselde 7, animasyonda 5, belgeselde 14, uzun metrajda 11 filmi izleyici ile buluşacak. Festival programında filmler; “Pembesiz Mavisiz”, “Yersiz Yurtsuz”, “Arafta”, “Kabuğunu Kırmak”, “Olay Yeri: Aile”, “Evde Kalamayanlar”, “Erkekliğin İdeolojik Aygıtları” “Sokakta” ve “Evde” bölüm isimleri altında gösterilecek. Filmler, festivalin https://ucansupurge.org.tr adresinden izlenebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!