Toplu taşımaya zam sinyali

Güncelleme Tarihi:

Toplu taşımaya zam sinyali
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2021 22:15

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Zam yapmayacağız, ulaşım esnafına gerekirse destek vereceğiz” açıklamasına rağmen EGO Genel Müdürlüğü’nden toplu taşıma için zam sinyali geldi: “Gelinen noktada zam kaçınılmaz hale gelmiştir.”

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) EGO Genel Müdürlüğü, son günlerde yaşanan kur yükselişleri ve giderlerdeki maliyet artışlarına dikkat çekerek “Gerek kamu gerekse özel toplu ulaşımın sürdürülebilirliği açısından gelinen noktada zam kaçınılmaz hale gelmiştir” açıklaması yaptı. EGO’nun açıklaması şöyle: “Son dönemde yaşanan kur artışlarının, alınan otobüsler dolayısıyla, EGO Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı bütçesine maliyet etkisi 290 milyon TL’nin üzerinde olmuştur. Bunun yanı sıra mazot, doğalgaz, elektrik, yedek parça, personel giderleri gibi maliyet unsurlarında 2019-2021 döneminde yüzde 77.60 oranında artış yaşanmıştır. Aynı artış oranı 2017-2021 dönemi için yüzde 188.60 olarak gerçekleşmiştir.

Toplu taşımaya zam sinyali


‘KAÇINILMAZ HALE GELMİŞTİR’

En son bilet zammı, 2 Eylül 2019’da yapılmıştır. Söz konusu zam oranı belirlenirken bir önceki zammın yapıldığı 2017’den itibaren gerçekleşen maliyet artışlarının çok altında bir oran olan yüzde 30 belirlenmiş, indirimli ve öğrenci bilet ücretlerine ise zam yapılmamıştır. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen, iki yıldır bilet ücretlerine herhangi bir zam yapılmamış ve maliyet artışları tüm Ankara halkına paylaştırılmıştır. Ancak gerek kamu gerekse özel toplu ulaşımın sürdürülebilirliği açısından gelinen noktada zam kaçınılmaz hale gelmiştir.”

Haberin Devamı

BAŞKAN YAVAŞ: ‘ZAM YAPMAYACAĞIZ’ AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin 8 Kasım’daki ilk Meclis oturumunda toplu taşımaya zam konusu da gündeme gelmişti. ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Ben esnafa ‘bizden zam istemeyin’ dedim. Biz bunun yerine ulaşım esnafına Belediye Meclisi’nde her zaman yaptığımız gibi destek yaparız. Bunu 6 milyon Ankaralıya paylaştırırız. Sıkıntılı olan insanlara zam yapmak yerine doğrusu bu değil mi arkadaşlar? Dolayısıyla bu günlerde yapılan tüm zamlara rağmen biz zam yapmayacağız, ulaşım esnafına gerekirse destek vereceğiz” açıklaması yapmıştı. ABB Meclisi, bu ayki toplantıda toplu taşıma esnafına gelir desteği ödemelerinin iki ay daha uzatılmasını kararlaştırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!