Tıkanan dönüşüme 'ada' formülü

Güncelleme Tarihi:

Tıkanan dönüşüme ada formülü
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2016 13:39

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde tıkanan kentsel dönüşüm sürecinin imar hakkı artışı verilerek teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümün önünün açılması için “Ada bazında dönüşümün mutlaka önü açılmalıdır” diyen Şahin, çürük binalarını kentsel dönüşüme sokamayan vatandaşlara mutlaka yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar yapılaşma hakkı verilmesini talep etti. Şahin, Ankara’da yeni kentsel dönüşüm alanları açılırken, ülke genelinde 6.5 milyon binanın yenileneceği kentsel dönüşümle ilgili sektörün geliştirdiği formül hakkında şunları kaydetti:

ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLIYOR

“Mevcut yasa bir çok yapı sahibinin elini kolunu bağlıyor. Ada bazında dönüşümün mutlaka önü açılmalı. Alanın fiziki durumuna göre ada bazında mutlaka plan artışı yapılmalı. Yapılan artışın belli bir oranı kamuya terk edilirse dönüşümün önü açılır. Zor durumda kalan ve çürük binalarını kentsel dönüşüme sokamayan vatandaşlarımıza 500 metrekareyle bin 500 metrekareye kadar yüzde 10-15 yapılaşma hakkı, bin 500 metrekareyle 2 bin 500 metrekareye kadar yüzde 20-22 yapılaşma hakkı, 2 bin 500 metrekareyle 5 bin metrekareye kadar yüzde 30 yapılaşama hakkı mutlaka verilmelidir. Verilen alanlardan yüzde 10 çocuk oyun alanı parsel bünyesinde düşünülerek yaşanabilir ve depreme dayanıklı konutlar üretilmiş olur.

Haberin Devamı

Tıkanan dönüşüme ada formülü

KREDİ VE FAİZ DESTEĞİ

15 bin metrekarenin üzeri ada bazındaki kentsel dönüşüme girecek vatandaşlara yüzde 50 yapılaşma hakkı verilip bunun yüzde 20’sinin de kamuya bedelsiz terk olarak alınmalıdır. Yönetmelik oluru ile imar artışının sağlanması tıkanan ve sorun olan kentsel dönüşümün önü açılmalıdır. Devlet vatandaş işbirliğinin en üst seviyeye çıkarılması ile çözüm odaklı sorunların giderilmesi. Bu şekilde istismar edenlere fırsat verilmemesi kredi ve faiz desteğinin sağlanması ön plana çıkarılmalıdır.

ADASAL BİRLEŞME ÇÖZÜMÜ

Bu sayede vatandaşların önü açılarak 6306 Sayılı Kanun’a göre sağlam binalarda oturmaları sağlanabilir. Bu plan hükümleri, daha çok parselin birleştirilmesi durumunda bir yandan daha modern yaşanabilir, nitelikli mekanların oluşmasını sağlamakta bir yandan da yapılaşma hakkında artışa imkan tanımaktadır. Bu dönüşüm sayesinde parsel, hatta ada birleşmelerinde belirli bir alan büyüklüğüne ulaşıldığında ise sosyal donatı ve otopark sorunları da çözülecek ve kentin nefes almasını sağlayan yeşil alanlar artacaktır. Parsellerin, hatta adaların birleşmesine imkan tanıyan bu uygulamalarla kentin riskli alanlarındaki sorunlar bütüncül olarak çözülecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!