Tiftik keçisi Ankara’ya has bir zenginlik

Güncelleme Tarihi:

Tiftik keçisi Ankara’ya has bir zenginlik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2020 23:19

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘Ankara Tiftik Keçisi Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi’nin açılışını Güdül’de yaptı. Dün düzenlenen açılışta, 146 yetiştiriciye 676 damızlık teke dağıtıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’deki tiftik keçisinin yüzde 75’i ve üretilen tiftiğin de yüzde 77’sinin Ankara’da bulunduğuna dikkat çeken Bakan Pakdemirli, Ankara’nın sadece Türkiye’nin değil, tiftiğin de başkenti olduğunun altını çizerek, “Tiftik keçisi Ankara’ya has bir zenginliğimizdir” dedi. Tiftiğin bütün dünyaya Anadolu’dan yayıldığını hatırlatan Pakdemirli, “Bugün, dünyanın birçok ülkesinde Ankara keçisi yetiştirilmesine rağmen elde edilen tiftikler, incelik, yumuşaklık ve parlaklıkta Ankara’da üretilen tiftik seviyesine ulaşamamıştır. Ayrıca tiftiğin, sanayide aranan tüm özellikleri de, Ankara’da yetiştirilen tiftik keçilerinde görülüyor” diye konuştu.

KİLO BAŞINA 10 TL DESTEK

Tiftik üretimi noktasında, yetiştiricilere çok önemli destekler sağladıklarını söylen Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti: “Oğlak tiftiği için kilo başına 30 lira, Anamal tiftiğine 28 lira, Tali tiftiğine ise 20 lira destek veriyoruz. Bu kapsamda son 10 yılda, 4 bin 756 yetiştiricimizin bin 856 ton tiftiği için 38 milyon lira destekleme ödemesi yaptık. Ankara tiftik keçisine, anaç koyun-keçi desteğine ilave olarak hayvan başına 20 lira destek ödeyeceğiz. Bunun yanında, sözleşmeli üretim kapsamında tiftik üretimi yapan yetiştiricilerimize tiftik desteğine ilave olarak kilo başına 10 lira destek vereceğiz."

Tiftik keçisi Ankara’ya has bir zenginlik


146 YETİŞTİRİCİYE TEKE DAĞITILDI

Ankara’nın 13 ilçesinden 146 yetiştiriciye toplam 676 damızlık teke dağıtımın yapıldığı proje ile Ankara keçisinin doğduğu topraklarda yeniden canlandırılması hedeflenirken, yetiştiricilerin elinde bulunan Ankara keçisi sürülerine, yüksek vasıflı genç tekelerin katılımıyla kan değişimi sağlanarak işletmelerin mevcut verimliliğinin arttırılması amaçlanıyor. Türkiye'deki Ankara keçisi varlığının yüzde 75'i Ankara'da bulunuyor.

Tiftik keçisi Ankara’ya has bir zenginlik

Bakan Pakdemirli’ye, çiftçiler tarafından kıl keçisinden yapılmış çoban yeleği, çoban değneği ve oğlak hediye edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!