Tespit ve dönüşüm hayat kurtaracak

Güncelleme Tarihi:

Tespit ve dönüşüm hayat kurtaracak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2021 01:02

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli yapıların tespiti için yetkilendirilen Mamak Belediyesi, hasarlı bina tespit çalışmalarına başladı. Risk yaratan yedi maddeyi sıralayan yetkililer, “Bu maddelerden biri sizin yapınız için geçerliyse tespit ve yapılacak dönüşümle can kaybının önüne geçebilirsiniz” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Mamak Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde risk oluşturan yapıların tespiti için çalışma başlattı. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında, ilçe genelinde riskli yapı tespit çalışmalarına başlayan Mamak Belediyesi ekipleri, Başak Mahallesi’nde ikamet eden yapı sakinlerinin başvurusu üzerine tespit çalışması gerçekleştirdi. Afet riski taşıyan yapılara, meydana gelecek felaketlerin önlenmesi amacıyla tespit işlemi yapıldığını belirten ekipler, şunları açıkladı:

Tespit ve dönüşüm hayat kurtaracak


BAŞVURU GEREKİYOR

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirmesi ile Mamak Belediyesi olarak ilçemizde risk taşıyan yapıları tespit ediyoruz. Risk analizlerinin kontrolünü ve laboratuvar sonuçlarını yerinde görerek onaylıyoruz. Yasal süreçleri devam eden 31 gecekondu bulunuyor. Bu çalışmanın yapılabilmesi için öncelikle vatandaşların müdürlüğümüze başvuru yapması gerekiyor. Binasının riskli olduğunu düşünen bir kişinin bile müracaatı tespit için yeterli. Olası bir depremde can kaybının önüne geçilebilmesi için Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında, yapılarından şüphe duyan vatandaşların başvuru yapması büyük önem taşımaktadır.”

Haberin Devamı

YEDİ MADDEYE DİKKAT

Yetkililer, “Eğer aşağıdaki yedi maddeden biri sizin yapınız için geçerliyse tespit ve yapılacak dönüşümle can kaybının önüne geçebilirsiniz” uyarısında bulundu. İşte o maddeler:
-Bina 1999 yılında önce yapıldıysa.
-Bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa.
-İnşaatta hazır beton kullanılmadıysa.
-Binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C1O altındaysa.
-Bina kolon ve kirişlerinde çatlaklar varsa.
-Bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları varsa.
-Bina dere yatağı, dolgudaysa.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!