Taşdelen: 'Yapamazsa yapamadı dersiniz'

Güncelleme Tarihi:

Taşdelen: Yapamazsa yapamadı dersiniz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2020 00:08

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, ‘önünü nasıl keseriz, nasıl hizmet ettirmeyiz’ anlayışı ile muhalefetin Mansur Yavaş’ı engellemeye çalıştığını savundu. Taşdelen, “Önünü açın, hizmet etme imkânı sağlayın. Yapamazsa ‘yapamadı’ dersiniz” dedi.

Haberin Devamı

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl bir yol haritası izleyeceklerini anlatırken, belediyenin mali durumu hakkında da bilgi verdi. Başkan Taşdelen, önümüzdeki ay Meclis’te gündeme gelecek olan ‘Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) bir yıllık faaliyet raporu’ öncesinde değerlendirmelerde bulundu.

Taşdelen: Yapamazsa yapamadı dersiniz

Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e konuk olan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, belediye çalışmalarının yanı sıra kent gündemine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

YILLARDIR ALMADIĞIMIZ HİZMET BAŞLADI

(Mansur Yavaş ve ABB’nin bir yılı) “Büyükşehir Belediyesi için bir yılın iki boyutu var. Bizim gerçekten mutlu olduğumuz, gurur duyduğumuz, artık uçuk kaçık projelere para harcanmayan, israfın önüne geçildiği, halkı öne çıkaran bir belediyecilik anlayışının hayata geçtiği, ‘şu partiden bu partiden’ anlayışının yıkıldığı bir yıl oldu. ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla yönetilen belediyecilik gitti, Kent Konseyi’nin aktif olduğu, katılımcılıkla değişik toplum kesimlerinin karar süreçlerine dahil edildiği, ortak projelere başlanılan bir yıl oldu. Pandemi sürecinde sosyal yardımlarla dertlere derman olan bir belediye oldu. Mansur Başkan zaten anketlerde de seçildiği oyun üzerinde bir beğeniyle devam ediyor, bu yapılanlar da sonuçlarını verdi. Çankaya açısından yıllardır almadığımız hizmet başladı. Caddelerimiz asfaltlanıyor, sosyal yardımlar ayrım olmaksızın ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Önümüzdeki dört yıl da bu şekilde devam edecek, bundan şüphem yok.

Taşdelen: Yapamazsa yapamadı dersiniz

Kent Masası’nda Hürriyet Ankara Yazıişleri Müdürü Fatih Tekeci ve muhabirimiz Murat Yılmaz sordu, Başkan Alper Taşdelen yanıtladı.

‘NASIL HİZMET ETTİRMEYİZ’ ANLAYIŞI VAR

İkinci boyutunda ise üzüntü duyduğumuz bir yıl var. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Cumhur İttifakı çoğunlukta. Hizmet etmek isteyen bir yeni yönetim ve belediye başkanı var, ‘Bunun önünü nasıl keseriz, nasıl hizmet ettirmeyiz’ anlayışının egemen olduğu bir durum var. Seçimden sonra seçimin verdiği heyecan, AK Parti’nin Ankara’yı kaybetmesinin verdiği yıkımın neticesinde 3-5 ay bir gerginlik oldu. Tam normale döner dedik, AK Parti’de grup başkanvekili değişimi yaşandı ve son iki olağanüstü meclis toplantısında tekrar eskiye dönüşü görüyoruz. Umarım böyle değildir, bu Ankara’ya zarar getirir. Son olağanüstü meclis toplantısında koronavirüsle mücadele ve destek için borçlanma yetkisi istendi, 100 milyon lira verildi. 750 milyon civarında talep varken 100 verildi. Hiç vermediği zaman ‘Bak hiç vermediler. Hizmet engelleniyor’ gibi bir söylemden çekinildiği için ‘100 milyon verelim’ oldu. Böyle idare, böyle meclis üyeliği olmaz. Kimse o parayı alıp bir yere götürmüyor ki, o kente, halka harcanacak.

Taşdelen: Yapamazsa yapamadı dersiniz


ANKARA’NIN YENİ KAVGALARA İHTİYACI YOK

21. yüzyıldayız siyasi polemiklerle bu iş olmaz. Halk Mansur Başkan'ı seçmiş. Millet İttifakı’nı tercih etmiş. Siz onun önünü açın, hizmet etme imkânı sağlayın. Yapamazsa ‘yapamadı’ dersiniz. Ama hayır ben sana hiçbir şey yaptırmam, hizmet ettirmem anlayışı ters anlayış. Artık bunun bu çağda olmaması lazım. Ankara 25 yıl polemikten, kavgadan çok şey kaybetti. Ankara’nın yeni kavgalara, polemiklere ihtiyacı yok. Bunlardan uzak durmak lazım. Bu kent hepimizin. Ben 1 milyonluk Çankaya’nın belediye başkanıyım, hangi vatandaşım kime, hangi partiye oy vermiş bilemem, ilgilenmem. Belediye meclislerindeki çoğunluk kullanılarak hizmetin engellenmesine, belediye başkanlarını çalıştırmamaya yönelik olan hiçbir uygulamanın pratikte sonuç vermeyeceğine ve ters tepeceğine inanıyorum. Bunu halkın çok iyi değerlendireceğine inanıyorum. Belediye başkanlarımızın da bütün bu engellemelere rağmen hizmet etmek için bir yol bulacaklarına ve hizmete devam edeceklerine inanıyorum.”

MALİ DİSİPLİNİN ÇOK FAYDASINI GÖRDÜK

Haberin Devamı

(Çankaya Belediyesi’nin mali durumu) “Yaşadığımız süreçte belediyelerin gelirleri düştü. Marta gelmeden önce, yeni dönemi planlarken mali disiplinle sürece başlamıştık. Bunun çok faydasını gördük. Yatırım programlarımızı yaparken, yatırım bütçemizi hazırlarken ayağı yere basan, gerçekçi adımlar atmıştık. Çankaya Belediyesi tarihinde görülmemiş bir sosyal yardım atağı yaptık. Her türlü talep ve yardım için 85 binden fazla evin kapısını çalmış, irtibata geçmiş durumdayız. Her hanede 3 kişi olduğunu düşünsek 250 bin Çankayalıya dokunmuş durumdayız. Bu çok ciddi bir rakam. Hiçbir temel belediye hizmetini bu süreçte aksatmadık. Bu döneme dair sözlerimizin hepsini tutacağız. Yatırım anlamında şu anki hedefimiz eylülü bir görmek. Şu anda hayata geçireceğimiz yatırımların bütün projelerini hazırlıyoruz. Belediyenin ilk yılı proje dönemi zaten. İş takvimimize göre proje çalışmalarına devam ediyoruz. Programımızda bir aksama yok.”

Taşdelen: Yapamazsa yapamadı dersiniz


BAHÇELİ VE TUNALI’NIN YAYALAŞTIRILMASI İHTİYAÇ OLDU

Haberin Devamı

(Yeni normalleşme dönemiyle birlikte ilçede nasıl yol haritası izlenecek) “Biz hep ‘Kentleri ranta ve betona kurban etmeyin, insanları unutup kentleri araçların hakimiyetinde otobanlara çevirmeyin’ diyorduk. Pandemi sürecinin sosyal ve ekonomik etkileri, bu sosyal demokrat belediyecilik anlayışının ne kadar doğru olduğunu ortaya koydu. Betonlar, binalar insanlara bu süreçte bir fayda sağlamadı. Sokağa çıkma yasağı, kısıtlamalar kalktığında halk parklara, yeşil alanlara hücum etti. Bu dönemde de yeşil alanların, parkların yapımlarına öncelik vereceğiz. Bugün herkes bahçeli evlere yöneliyor. Çankaya’da herkesin bahçesi olmayabilir ama herkesin parkı olacak. Bazı projeleri Büyükşehir’le beraber yapacağız. Pandemi süreci açık havanın, açık havada alışveriş yapmanın, yaya yollarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Kimse kapalı AVM’lere gitmiyor. Şu anda caddeler daha revaçta, bu pekişecek. İlk etapta Bahçeli 7. Cadde olmak üzere ve Tunalı’ya da çalışılmak üzere yayalaştırmayı gündeme almıştık, araya pandemi girdi. Yayalaştırma bir ihtiyaç oldu artık. Büyükşehir’le oturup bu kararları alacağız. Önemli önceliklerimizden birisi yayalaştırma konusu. Çok güzel, işlevsel olacağına inanıyorum. Esnaf için, Ankara için, Çankaya için büyük bir kazanım olacağına inanıyorum. Bizim artık hayatı, insanı önceleyen bir noktaya çekmemiz lazım. Yeni sürecin kodu bu.
-Çayyolu’nda mevcut hizmet binamız kiralık. Kendi binamızı yapacağız. Muammer Dalkılıç yürüyüş yolunun kenarında Büyükşehir’e ait olan bir arsa var. Onun görüşmesini yapıyoruz.
-Ankara’nın yeni Atatürk Orman Çiftliği olacak Bademlidere’de proje çalışması devam ediyor. Bizim 750 dönümün yanında 500 dönüm Büyükşehir’in park alanı çıktı. Mansur Başkan’la bunları birleştirip beraber yapalım mı diye görüşüyoruz. Ankara’nın dev bir yeşil alanı olacak.
-Yüksel, Selanik, Sakarya, Konur ve Karanfil’i çok güzel yaya bölgesi haline getirdik. Şimdi Kumrular’ın kaldırımları genişletilecek, İzmir 2 Caddesi’nin proje çalışmasını da Büyükşehir ile yapıyoruz.
-Bunu seçimde söylememiştim, Yıldız’a çok güzel bir park yapacağız, sürpriz olsun.
-Maltepe AVM’de 19 Mayıs Gençlik Merkezi’nin imalatı devam ediyor.
-Çiğdem Yüzme Havuzu’nun inşaatı yüzde 90 seviyesini geçti, Türkiye’nin en güzel yüzme havuzu ve yaşam merkezi olacak, ekimde açacağız.
-3 yeni park yaptık. Nisanda açacaktık, eylül ekim gibi açılışını yapacağız.
-Kent tarım hobi evleri kurmuştuk, bunların sayısını arttıracağız.”

 

BAKMADAN GEÇME!