Tarihi sığınak müze olacak

Güncelleme Tarihi:

Tarihi sığınak müze olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2022 01:07

Ankara Kalesi'nin altında yer alan ve yıllardır kapalı olan tarihi Kalealtı Sığınağı, Altındağ Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülecek.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’nda aldığı tedbirler doğrultusunda Ankara Kalesi’nin altına inşa edilen Kalealtı Sığınağı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da katıldığı ‘Ankara Kalesi Sığınağı Tahsis ve İşletme Protokolü İmza Töreni’yle müze yapılması amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) tarafından Altındağ Belediyesi'ne tahsis edildi. Kalealtı Sığınağı’nın kültür ve turizm alanında hizmet vereceğini belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kalealtı Sığınağı’nın kültür ve turizm merkezi olması, aynı zamanda afet farkındalık merkezi de oluşturulması, afet çalışmalarımızın zihni altyapısı için önemlidir. Kalealtı’nda çok güzel bir kültür destinasyonu çıkacaktır. Ankara’mıza, Altındağ’ımıza, Ankaralı hemşehrilerimiz ile çocuklarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

FARKLI KESİMLERİN GÖRÜŞÜNÜ ALACAĞIZ

Projenin Ankara'da yıllardır beklenen bir çalışma olduğunu belirten Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “Kalealtı Sığınağı Müzesi için akademisyenler, sanatçılar ve birçok farklı kesimin görüşlerini alacağız. Bu konuda katkısı olabilecek herkesin fikirlerine açığız. Aklımızda birkaç düşünce var ve en doğru olanı hayata geçirmek için istişareler yapacağız. Dünyadaki diğer örnek projeleri de inceliyoruz. Biz bu sığınağın dünyaca ünlü bir müze olabilmesi ve başkent turizmine yeni bir soluk getirmesi için yola koyulduk. Şehrimize şimdiden hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

2. DÜNYA SAVAŞI’NDA İNŞA EDİLMİŞTİ

2. Dünya Savaşı döneminde Ankara Kalesi’nin altında inşa edilen sığınak, o dönemin hükümeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin emniyet içerisinde çalışabilmesi için yapıldı. Savaş yıllarında alınan tedbirler doğrultusunda bin 200 metrekare alana kurulan sığınak, 3 bin 600 kişinin kısa süreli, bin 200 kişinin uzun süreli her türlü ihtiyacı karşılanmak üzere inşa edildi.

Tarihi sığınak müze olacak

Kalealtı Sığınağı, imza töreniyle AFAD tarafından Altındağ Belediyesi’ne tahsis edildi.

Haberin Devamı

Tarihi sığınak müze olacak

Her türlü saldırıya karşı 1940’lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen sığınağın genişliği 3.5-4 metre, yüksekliği ise 3-3.5 metreye sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!