Tarihe açılan eşsiz pencere

Güncelleme Tarihi:

Tarihe açılan eşsiz pencere
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2021 23:57

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Ari Pekka Mari, CerModern’de açılan Fin Askeri Lideri ve devlet adamı Carl Gustaf Emil Mannerheim’ın 100 yıl önce çektiği fotoğraflardan oluşan ‘Batıdan Doğuya Asya’ isimli serginin yaklaşık 100 yıl öncesinin dünyasına açılan eşsiz bir pencere olduğunu söyledi. Finlandiya Büyükelçisi, sergiyi Hürriyet Ankara'ya anlattı.

Haberin Devamı

Fotoğrafların Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Çin’i kapsadığını belirten Büyükelçi Mari, “Carl Gustaf Emil Mannerheim, yerel insanları ve toplulukları, günlük hayatı ve ara sıra da anıtları fotoğraflamaya meraklıydı” diye konuştu. “Bu yönü fotoğraflarda görülmese de, onu en çok etkileyen tüm bölgedeki güzel dağlar olmuş” diyen büyükelçi, serginin vermek istediği mesajı şu sözlerle özetledi:

Tarihe açılan eşsiz pencere


BÖLGEDEN İLK GÖRÜNTÜLERDİ

“Sergi, yaklaşık 100 yıl öncesinin dünyasına açılan eşsiz bir penceredir. Bu fotoğraflar tüm bölgeden ilk görüntülerdi. Baron C. G. E. Mannerheim’ın fotoğrafları, Türk dillerinin konuşulduğu bölgede tarihi ve etnografik değere sahip.” Mannerheim’in fotoğrafları, önemli bir belge niteliği taşımasının yanı sıra o dönem için bir görev amacı da taşıdığını anlatan Ari Pekka Mari, serginin Ankara’nın ardından İstanbul’da da açılmasının planlandığını ifade etti.

Tarihe açılan eşsiz pencere


AT ÜSTÜNDE İKİ YIL

Küratörlüğünü Peter Sandberg’in üstlendiği sergi, 14 Kasım’a kadar açık kalacak. 1906 baharında, iki Kazak, bir şef ve tercümandan oluşan keşif ekibiyle yola çıkan Mannerheim, iki yıl boyunca at üstünde 14 bin kilometre yol kat etti ve gördüklerini fotoğrafladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!