Tam kapanma üç bölgede havaya yaradı

Güncelleme Tarihi:

Tam kapanma üç bölgede havaya yaradı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2021 00:44

Tam kapanma sürecinde kent yaşamında hareketliliğin azalması, Ankara’nın bazı noktalarındaki hava kirliliğine olumlu etkide bulundu. 29 Nisan ile 16 Mayıs tarihlerine bakıldığında ‘hassas’ olarak ölçülen Siteler’de hava kalitesi ‘orta’, Demetevler ve Sıhhiye’nin ‘orta’ olan havası da ‘iyi’ye döndü.

Haberin Devamı

Koronavirüsle mücadele kapsamında 17 gün boyunca uygulanan tam kapanma süreci, Ankara’nın bazı noktalarındaki hava kirliliğini de azalttı. Birçok yerin 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında kapalı kalması, insanların kısıtlamalar nedeniyle evlerinde olması, araç hareketliliğinin azalması gibi nedenler hava kirliliğinin azalmasına da olumlu etki yaptı.

Tam kapanma üç bölgede havaya yaradı


SİTELER: ‘HASSAS’TI ‘ORTA’ OLDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava kalite izleme istasyonlarındaki verilere göre 29 Nisan‘da hava kalitesi ‘hassas’ olan Siteler ile ‘orta’ olan Demetevler ve Sıhhiye’nin dünkü ölçümlerine bakıldığında değişkenlik olduğu görüldü. 16 Mayıs’ta Siteler’in havası ‘hassas’tan ‘orta’ dereceye dönüşürken, Demetevler ve Sıhhiye’nin ‘orta’ olan havası da ‘iyi’ olarak ölçüldü.

6 NOKTANIN ÖLÇÜMLERİ ‘İYİ’

Farklı istasyonlarla ölçüm yapılan Başkent’in hava ölçüm verilerine göre Sincan, Çankaya, Mamak, Bahçelievler, Keçiören ve Çubuk’un da havası dün itibarıyla ‘iyi’ oldu. Tam kapanma sürecinde iki tarih karşılaştırıldığında Kayaş’ın havasının ise değişiklik göstermeyerek ‘orta’ olduğu görüldü. Ölçüm verilerine göre 50 ila 100 arasında olan ve sarı renkle gösterilen ‘orta’ dereceli hava kalitesi için, “Hava kalitesi uygun fakat alışılmadık şekilde hava kirliliğine hassas olan çok az sayıdaki insanlar için bazı kirleticiler açısından orta düzeyde sağlık endişesi oluşabilir” uyarısı yapılıyor. 0 ile 50 arasında derecelendirilen ve yeşil ile gösterilen ‘iyi’ ölçümü için ise risk olmadığı belirtilerek, “Hava kalitesi memnun edici ve hava kirliliği az riskli veya hiç risk teşkil etmiyor” tanımlaması yapılıyor.

ANALİZLERDE YÜZDE 30 AZALMA GÖRÜLDÜ

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan analizlerde, araç emisyonlarına bağlı hava kirlilik oranının COVID-19 tedbirleri kapsamında uygulanan kapanma dönemlerinde yüzde 30’dan fazla azaldığı belirlendi. Bakanlık uzmanlarınca Hava Emisyon Yönetim (HEY) Portalı kapsamında yapılan çalışmada, COVID-19 öncesi ve sonrası durum analiz edilerek kapanma döneminin hava kalitesine etkisi ortaya kondu. Çalışma kapsamında sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı tarihler ile 29 Nisan-17 Mayıs’ı kapsayan tam kapanma dönemine ait emisyon rakamları, salgının henüz başlamadığı ve kısıtlamaların olmadığı 2019’un Mart-Nisan aylarındaki verilerle karşılaştırıldı. Bu karşılaştırmalar, gerçek trafik verileri ile HEY Portalı’ndaki COPERT 4 Modeli ile yapıldı. Analizlerde, salgın öncesi dönemde 124 kiloton olan ulaşım sektörü kaynaklı hava kirleticilerinden azot oksit değerinin, salgın sürecindeki kapanma dönemlerinde yüzde 30’dan fazla azalarak 83 kilotona gerilediği belirlendi. Analizlerde, özellikle trafiğin yoğun olduğu Ankara’da da hava kirliliği kaynaklarından ince partiküller madde (PM2.5) değerinin 50 mikrogramdan 20 mikrograma düştüğü, hava kirliliğinde 40’lara varan azalma olduğu tespit edildi. AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!