Tam kapanma tatil gibi görülmemeli

Güncelleme Tarihi:

Tam kapanma tatil gibi görülmemeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2021 23:52

17 gün sürecek tam kapanma uygulamasının tatil gibi görülmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. İsmail Balık, “Bahane bulmadan veya kuralları istismar etmenin bir yolunu aramadan izole bir 17 gün geçirmemiz şart” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara da vaka sayılarını düşürmek için 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında tamamen kapanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre Ankara’da günlük vaka sayısı geçen hafta 100 binde 568’e ulaştı. Peki yarın akşam 19.00’dan başlayıp, 17 Mayıs Pazartesi 05.00’e kadar sürecek ‘tam kapanma’ uygulamasında neleri değiştirmemiz gerekiyor? Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, “Tam kapanmayı tatil gibi görmemek gerekiyor. 17 günlük tam kapanma sürecinin şifresi, bahane ve bir kaçış yolu aramadan kurallara bağlı kalmak” diyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

Tam kapanma tatil gibi görülmemeli


KURALLARI DELMEYE ÇALIŞMAYIN

“17 gün uygulanacak tam kapanmayı tatil gibi görmemek gerekiyor. Kuralları yok sayarak en yakınınızla bile sosyalleşmemeniz ve çekirdek ailenizle geçirmeniz gereken bir süreç başlıyor. Devletin herkesin kapısının önüne birer bekçi dikecek hali yok. Bu sefer kuralları delmeye çalışmadan, bir yolunu bulup belirli ölçülerdeki özgürlükleri istismar etmeden, tam kapanmaya kendi kapanmamızla katkı vermemiz gerekiyor. Kısıtlamaları sorgulamaya bir kenara bırakıp, kendimizi bu virüsten uzak tutmamız şart.

MARKET POŞETİYLE GEZİNTİYE ÇIKMA

Market torbalarıyla yakın mesafedeki arkadaş ziyaretlerine veya kalabalık açık alan buluşmalarına zemin hazırlamamamız gerekiyor. Marketlerde belli saatlerde kalabalıklar oluşabilir, market çalışanlarının ve yöneticilerinin buna izin vermemesi gerekiyor. Herkes kendini, çevresini, şehrini ülkesini düşünecek. Kalabalık siteler için, ‘sitemizin çardaklarında, yeşil alanlarında buluşuruz’ düşüncesini de bir kenara bırakmanın zamanı geldi. 17 gün dişimizi sıkacağız.

HEM KENDİNİZ HEM ÇEVRENİZ İÇİN

‘Bu kurallar hem kendimiz hem çevremiz için’ düşüncesiyle hareket etmemiz şart. Tam kapanmada işe gitmesi gerekenler de çalıştığı ve temas ettiği ortamlarda çok dikkatli davranmalı, maske ve mesafe kuralına kayıtsız uymalı. Kalabalıklara karışan kişi eve geldiğinde, kendini aile üyelerinde uzak tutabilir. Kurallara uymaya bağlı kalırsak aşılamanın da etkisiyle tam kapanmadan 10 gün sora belirgin azalışlar göreceğiz.”

Tam kapanma tatil gibi görülmemeli


ALIŞVERİŞ İÇİN İKİNCİ DOZ TAVSİYESİ

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre, 27 Nisan itibarıyla Ankara’da 1 milyon 92 bin 20 kişiye birinci doz aşı uygulanırken, 653 bin 385 kişiye ikinci doz aşıları yapıldı. Prof. Dr. İsmail Balık sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde ev için yapılacak alışverişleri ikinci doz aşısı olan kişilerin tek başına yerine getirmesi tavsiyesi yaptı ve “Aşılama hızımızı ihmal etmememiz gerekiyor. Sırası gelen tereddüt etmeden aşılarını yaptırmaya devam etmeli. Salgına karşı en büyük silahımız aşı ve kapanmayı bir ara yürütmek. Mayıs sonunda bu iki silahımızı kullanarak vaka sayılarını düşürmek zorundayız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!