Tahsilat sorununa çözüm gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Tahsilat sorununa çözüm gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2020 23:59

Koronavirüs salgını nedeniyle işletmelerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili çözüm önerilerinde bulunan ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara’nın sanayi üretiminde önemli yeri olan tıbbi cihaz üreticilerinin, satışını yaptıkları ürünlerin parasını vadesinde tahsil edememeleri nedeniyle sıkıntı yaşadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, koronavirüs salgını nedeniyle sıkıntı yaşayan, iş hacimlerinde iyileşme olmayan, hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ekim ayından itibaren başlayacak ertelenmiş ödemelerinde yapılandırma talebinde bulundu. ATO'dan yapılan açıklamaya göre, Baran, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında düzenlenen İç Anadolu Bölge toplantısına katıldı. Baran, videokonferans yoluyla gerçekleştirilen toplantıda, ATO'ya kayıtlı ticari sektörlerin güncel durumuna ilişkin bilgi verdi, beklentilerini ifade etti. COVID-19 salgınının ticari hayata etkisini azaltmak amacıyla hükümetin reel sektöre verdiği destekleri hatırlatan ve bu desteklerin üretim ve istihdamı koruma konusunda önemli rol üstlendiğini belirten Baran, gelinen noktada bazı sektörlerde iş hacminin genişlememesi nedeniyle sıkıntıların sürdüğüne işaret etti.

Tahsilat sorununa çözüm gerekiyor


YAPILANDIRMA BEKLİYORUZ

Haberin Devamı

Ertelenen SGK, KDV, stopaj, gelir ve kurumlar vergisi ödemelerinin ekim, kasım ve aralık aylarında yapılacağını anımsatan Baran, bu ödemelerin cari dönem vergileriyle çakışacağına dikkat çekti. Baran, şunları söyledi: "Birçok sektörde sıkıntılar devam ediyor. Bu nedenle ekim, kasım ve aralık aylarına ertelenen yükümlülükler için yeniden yapılandırma ve 2021 yılından itibaren başlayacak şekilde taksitlendirme imkânı sağlanmasını bekliyoruz."
İşletmelerin kamudan alacağı olan birikmiş KDV iadelerinin de belirli bir takvim dahilinde ödenmesini beklediklerini belirten Baran, "KDV iadelerinin ödenmesi, halihazırda nakit akışında sorun yaşayan işletmeler için önemli bir destek sağlayacaktır. Ayrıca hükümetimiz bu yükümlülüğü yerine getirerek reel sektöre yönelik destek açıklamak durumunda kalmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

ANKARALI ÜRETİCİ SIKINTI YAŞIYOR

Baran, Ankara'nın sanayi üretiminde önemli yeri olan tıbbi cihaz sektörünün salgın sürecinde oynadığı role işaret ederek, tıbbi cihaz üreticilerinin, satışını yaptıkları ürünlerin parasını vadesinde tahsil edememeleri nedeniyle sıkıntı yaşadığını bildirdi. Ödeme sürelerinin kamu hastanelerinde 14 aya, üniversite hastanelerinde 36 aya yaklaştığına dikkat çeken Baran, "Tahsilatın geç olması üreticinin üretim iştahını azaltıyor. Azalan üretim, sağlık sektörünün mal tedarikinde sıkıntı yaşanmasına yol açıyor. Sektörün tahsilat sorununun çözüme kavuşturulması üretim ve istihdamın devamı açısından önemli" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!