Suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım

Güncelleme Tarihi:

Suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2022 23:49

ABB Başkanı Mansur Yavaş, EKO İKLİM Zirvesi’nin, ‘Büyükşehirlerde Yeşil Dönüşüm’ başlıklı oturumunda başkentle ilgili önemli mesajlar verdi ve kentlilere, “Suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

EKO İKLİM: Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı’nın ‘Büyükşehirlerde Yeşil Dönüşüm’ oturumuna katılan Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, kentin daha yeşil ve çevreci hale gelmesi için önemli mesajlar verdi. İklim değişikliğinin etkileri ile su kullanımının kontrolünün önemine değinen Başkan Yavaş, “Suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım” uyarısı yaptı ve “Maalesef Türkiye’de çok uzun yıllardır, bir şeyi kaybettikten sonra çaresini arıyoruz. Daha önceden tedbir alıp, ‘Acaba neler yapılmalı’ demiyoruz. Böyle olduğu için de maalesef birçok şeyi geri dönmeyecek şekilde kaybetmiş oluyoruz” dedi. Yavaş’ın mesajları şöyle oldu:

HOBİ BAHÇELERİ ŞEHRİN SUYUNU BOŞALTIYOR

“Ankaralıların yüzde 70’i 10 ton ve altında, yüzde 15’i de 15 tona kadar su kullanıyor. 100 binin üzerinde hobi bahçesi var. İki domates yetiştireceğim diye şehrin suyunu boşaltıyor. Ayrıca bahçesini suladığı için köydeki bir sürü insan da suyunu kullanamıyor. Bu nedenle biz de kademeli suya geçilmesi için karar aldık. Ankara’da şu anda internetten kontrol edilebilen 60 bin sayaç var, 20 bin de bizim elimizde hazır var. Aslında bütün belediyeler olarak bir kampanya yapıp tamamen internetten kontrol edilebilir hâle getirmemiz lazım.

AZ TÜKETEN APARAT TAKMAMIZ GEREKİYOR

Atık suların yeniden kazandırılmasını gündeme aldık ama şunun da farkındayız az su tüketen bitkilere, peyzaja dönmemiz gerekir. Kendimize güneş tarlaları kurmak için çalışmalara başladık. Bütün muslukların ağzına daha tazyikli su basan ama az tüketen aparat takmamız gerekiyor. Bunu belediyeler ücretsiz verse büyük bir su tasarrufuna sebep olacağız diye düşünüyorum. Bu yıl yağış oldu, şu anda yüzde 35-40’a yakın suyumuz var. Ancak su olmama ihtimali de var. Kuraklıklar eskiden 30 yılda bir olurken şimdi belki de 2-3 yılda bir yaşayacağız. Bu nedenle hem bu tür organizasyonlarla farkındalığın artırılması hem de bir an evvel vatandaşların, herkesin bir şekilde sorumluluk alıp elini taşın altına koyması gerekiyor.”

HAVA KİRLİLİĞİNİN SEBEBİ ARAÇ YOĞUNLUĞU

Başkan Yavaş, Ankara’daki hava kirliliğini ise şu sözlerle değerlendirdi: “Ankara’nın hava kirliliği konusuna gelince eskiden vardı, doğal gaza geçtikçe azaldı ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın internet sitesine baktığınız zaman Ankara’da farklı bölgelerde kirliliği görüyoruz. Sebebi araç yoğunluklu trafik. Ankara’da kömür kullanılmamasına rağmen sadece bu araç trafiği nedeniyle yılda belli bölgelerde bir şekilde eşik sınırını aştığını görüyoruz. “

Suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım

Oturumun ardından Antakya Medeniyetler Korosu’nun konserini izleyen Başkan Yavaş, daha sonra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın zirveye getirdiği künefenin şerbetini dökerek katılımcılara ikram etti.

Suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım


*

Haberin Devamı

Suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın katıldığı “Büyükşehirlerde Yeşil Dönüşüm” adlı oturumun moderatörlüğünü ATO Başkan Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yılmaz üstlendi.

Suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım

Zirveye katılan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Çevreye ilgi duyan, bu konuda derdi olan tüm gençlerimizi iklim elçisi olarak ilan ediyoruz. Bu anlamdaki her çeşit projeyi destekleme adına da açık çek veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!