Stressiz sancısız suda doğum

Güncelleme Tarihi:

Stressiz sancısız suda doğum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2020 21:13

Kadın Hastalıkları, Perinatoloji ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şenol Kalyoncu, özellikle daha önce doğum yapmış hamile kadınlara ‘suda doğum’ uygulamasını tavsiye etti. Kalyoncu, suda doğumun hem bebek hem de anne için daha stressiz ve sancısız gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Suda doğum’, son yıllarda adı sıklıkla duyulan ancak uygulamaya gelince anne adaylarının çekindiği bir yöntem. Sağlık Bakanlığı’nın, normal doğum oranını arttırmak amacıyla teşvik ettiği bu yöntem, Ankara’da da devlet ve özel hastaneler tarafından uygulanıyor. Yapılan araştırmalar da suda doğum yapan annelerin, doğumdaki medikal müdahalelere(suni sancı gibi) daha az ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor. Peki, suda doğumun faydaları neler? Kimler suda doğum tercih etmeli? İşte merak edilen bu soruların yanıtını, Op. Dr. Şenol Kalyoncu, Hürriyet Ankara okurları için yanıtladı.

Stressiz sancısız suda doğum


SANCI VE KAYGI AZALIYOR

“Küvete doldurulan 37 derece sıcaklıktaki su, anne adayının kaslarının gevşemesini, stres seviyesinin azalmasını sağlayarak, doğum sancılarını ve kaygıyı azaltır. Diğer doğum türleri ile aynı oranda riskler taşıdığından güvenle tercih edilen bu yöntem sayesinde kan akımı artar, böylece rahim içinde olan kasılmalar rahatlıkla düzene girer. Sıcak suyun etkisiyle bebeğin dünyaya gelişi sırasında oluşabilecek vajina yırtılması riski azalır. Daha sakin bir doğum deneyimi yaşanıyor.

DAHA SAKİN BİR DOĞUM

Suyun sağladığı doğal rahatlatıcı ortam sayesinde hem anne hem de bebek daha az travmaya maruz kalır. Rahim içinde su dolu bir kesecikte yer alan bebek, benzer sıcaklıkta su ile dolu bir havuzun içinde doğduğundan daha az ağlar ve daha sakin olur. Suda doğum bebek için anne karnı dışındaki ortama daha yumuşak bir geçiş imkânı tanır. Araştırmalar suda doğum yapan annelerin doğumda yapılan suni sancı, epidural anestezi gibi medikal müdahalelere daha az ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.”

Stressiz sancısız suda doğum


KİMLER TERCİH ETMELİ

Haberin Devamı

“Daha önce doğum yapmış, iki veya üçüncü doğumunu yapacak anne adaylarına önerebilirim. Ancak gerekli kontroller yapıldıktan sonra elverişliyse ilk doğumda da düşünülebilir. 37’nci haftasını geçmiş anne adayları için düşünülebilir.”

Stressiz sancısız suda doğum


NASIL GERÇEKLEŞİR?

Haberin Devamı

Suda doğum için özel olarak hazırlanmış jakuzili havuzlarda vücut ısısıyla aynı olduğu kabul edilen 37 derece suyun içerisinde doğum gerçekleştirilir. Hastanın başında uzman doktor ve bir hemşire sürekli bulunarak sık aralıklarla nabız, tansiyon ve bebek kalp atımlarının kontrolü yapılır. Diğer yöntemlerde sırt üstü yatan anne adayı, suda doğumda kendisini güvenli ve rahat hissettiği herhangi bir pozisyonda doğumu gerçekleştirebilir. Su altında gerçekleşen operasyonun ardından bebeğin tüm bedeni doğurtulması beklenir ve 10-20 saniye içinde sudan çıkarılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!