Stabil dönem gevşetmesin

Güncelleme Tarihi:

Stabil dönem gevşetmesin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2020 14:55

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Ankara’daki koronavirüs vakaları için, “Hem vaka hem yoğun bakım, yani hastane yükü açısından stabil kalındı” açıklamasını değerlendiren Prof Dr. İsmail Balık, “Stabilleşme ile gevşemeyelim, ‘bu iş bitti’ demek değil. Vakaları düşürmek ve bu düşüşü sürdürmek için tedbirlere uymaya devam etmemiz şart” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki akşam gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından Ankara’daki verilere ilişkin bilgileri paylaştı. Bakan Koca, “Ankara’nın son hafta bir stabil döneme girdiğini ve kontrol altına alındığını söylemek istiyorum. Eğer bu tedbirler aynı şekilde devam eder, izole edilen kişilerin izolasyonu devam eder ve erken dönemde tedavi başlanırsa bu gayretimizin de sonuç vereceğini düşünüyoruz. Gelecek haftadan sonra 1 hafta 10 gün içinde bu stabilleşen Ankara’nın durumunun aşağı doğru düşeceğini rahatlıkla söyleyebilirim” ifadelerini kullandı. Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Bakan Koca’nın açıklamalarını Hürriyet Ankara’ya değerlendirdi. Prof. Dr. Balık, “Stabil duruma gelen tablonun azalmayı da beraberinde getirmesi için devletin belirlediği düzenlemelere ve bireysel tedbirlere sıkı sıkıya riayet etmeyi sürdürmemiz şart” dedi. Balık şöyle devam etti:

TEDBİRLERE UYUNCA DÜŞECEĞİNİN KANITI

Haberin Devamı

Ağustos ayının başından bu yana Ankara için tablonun alarm vermeye başladığına dikkat çekiyoruz. Vakaların artmaya başladığı günlerde, eğer tedbirlere uyarsak 3 haftada sonuç alabileceğimizi dile getirmiştik. Bugün oluşan stabil görüntü bir süredir bu tedbirlere uyulduğunu gösteriyor. Yani kurallara uyulduğu zaman vaka sayılarının kontrol edilebilir seviyelerde kalabileceğinin kanıtı oldu.

TEDİRGİN OLUP DAHA CİDDİ DAVRANDILAR

İl genelinde alınan tedbirler ve buna bağlı denetlemeler, kalabalıklaşmayı engelleyici önlemler uygulanınca vaka artış hızı düşmeye başladı. Ankaralılar tedirgin oldu ve daha ciddi davrandı. Ancak bu iş bitmiş değil. Stabilleşme deyince gevşemeyelim. Artarak tedbirlerin sürdürülmesi durumunda vaka sayılarında düşüş gözlenmeye devam edecektir.

KURALSIZLIK VAKALARI KATLAYACAKTIR

Tam tersinde ise; şu an tedbirlere uyulmaması, vakalardaki artış hızını çok daha kolaylıkla katlayacaktır. Çünkü toplum içinde pozitif vaka olup belirti göstermeyen kişi sayısı birkaç ay önceye göre Ankara’da çok daha fazla durumda. Stabilleşme görülse bile tedbirlerdeki gevşeme vakalarda yeniden artışa sebebiyet verecektir. Herkes kendisini potansiyel bulaştırıcı görüp maskesini takmaya, hijyen ve sosyal masefe kuralına uymaya devam etmeli.

TAVİZ VERMEDEN CEZA UYGULANMALI

Ancak anlık veya günlük düşüşler bize yeterli değil. Başarı elde etmek için tedbirlere uymayı sürdürmemiz gerekiyor. Vakaların aşağıya doğru inmesi demek ‘bu iş bitti’ demek değil. Sürecin başında Ankara başarılıydı. Ardından en çok vaka veren il konumuna geldi. Başarıyı sürdürmek bu kurallara uymaya devam etmeye bağlı olduğu için, kuralsızlara taviz vermeden ceza uygulanmalı.”

Stabil dönem gevşetmesin


YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 64.8

Haberin Devamı

Ankara’nın vaka artışında halen Kayseri’nin ardından 2’nci sırada olduğunu belirten Bakan Koca, Başkent’teki yoğun bakım yatak doluluk oranlarına ilişkin ise, şu bilgileri verdi: “Ankara’ya baktığımızda yatak doluluk oranı yüzde 52.9, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 64.8, ventilatör doluluk oranı ise yüzde 28.1, son ay günlük ortalama pnömonili yani zatürre vaka oranı ise yüzde 6.02, son hafta zatürre oranı yüzde 3.02, son 3 güne geldiğimizde ise bu zatürre oranının yüzde 2.39’a indiğini görmüş oluyoruz. Bu zatürre oranı bizim için son derece önemli. Erken filyasyon yapılıp, hastanın erken tespit edilip, erken tedavinin başlaması ile zatürrenin azaldığını ve bu azalan pnömoniyi tedavi etmede de başarılı olduğumuzu gösteren bir tablo.”

BAKMADAN GEÇME!