Sizden önceki riskler hayatınıza mal olabilir

Güncelleme Tarihi:

Sizden önceki riskler hayatınıza mal olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2022 00:07

Yeni bir eve taşınırken abonelik kaydının da mutlaka yeni kullanıcı üzerine alınması ve gerekli kontrollerin yapılmasının sağlanması gerekiyor. Başkentgaz yetkilileri, “Sizden önceki kullanıcının sebep olduğu riskler, sizin hayatınız mal olabilir” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Başkentgaz yetkilileri, emlak sezonunun en hareketli olduğu mart-eylül döneminde yeni bir eve taşınacak vatandaşlara, güvenli doğalgaz kullanımı için önemli uyarılarda bulundu. Yeni bir eve taşınırken abonelik kaydının da mutlaka yeni kullanıcı üzerine alınması gerektiğinin altını çizen Başkentgaz Müşteri Hizmetleri Müdürü Ebubekir Özbek, “Eğer bize yeni bir abonelik kaydı açılırsa, evde gerekli incelemeleri yaparak yeni kullanıcıyı kendinden önce oluşan risklere karşı bilgilendiriyoruz. Gerekli kontrolleri yapmadan gaz arzı sağlamıyoruz. Bazı vatandaşlar bu konuda duyarsız davranıyor. Ancak, sizden önceki kullanıcının sebep olduğu riskler, sizin hayatınız mal olabilir. Ne yazık ki bu tip olayları Ankara’da daha önceden tecrübe ettik” dedi. Özbek, geçen seneden bu yana 180 bin abonelik değişimi sebepli kontrol gerçekleştirdiklerini ve bunların 90 bininde uygunsuzluk tespit ederek gerekli çalışmaların yapılmasını sağladıklarını söyledi. Ebubekir Özbek, yeni bir eve taşınırken güvenli doğalgaz kullanımı için dikkat edilmesi gereken 5 önemli noktayı şöyle sıraladı:

Sizden önceki riskler hayatınıza mal olabilir


ABONELİĞİ ÜSTÜNÜZE ALMANIZ GEREKİYOR

* “Öncelikle yeni bir eve taşınırken mutlaka doğalgaz aboneliğini üstünüze almanız gerekiyor. Sizden önceki kullanıcının yaptığı hataların tespiti için bu durum hayati önem taşıyor. Doğalgaz aboneliğinin kullanıcı üzerine olması hem yasal olarak kullanıcı haklarının korunması açısından hem de güvenli doğalgaz kullanımı açısından önemli.
* Söz konusu yeni yapılmış bir ev ise öncelikle abone işlem merkezimize gelerek bağlantı anlaşması yapması ve sonrasında sertifikalı iç tesisat firmasına iç tesisat projesi hazırlatması gerekiyor. Mühendislerimiz, mevzuatlar ve standartlar doğrultusunda projeyi kontrol ediyor. Proje onayı sonrasında abonelik sözleşmesini yapıyoruz. Onaylanan proje doğrultusunda iç tesisat hazırlandıktan sonra ekiplerimiz gerekli kontrolleri gerçekleştirerek güvenli kullanıma uygun bulması halinde doğalgaz arzını sağlıyor. Bir eksiklik tespit etmesi durumunda abonenin sertifikalı iç tesisat firmasına yaptırıp tekrar kontrol randevu alması gerekiyor. Başkentgaz iç tesisat kontrol ekipleri, iç tesisatın güvenli ve uygun olduğunu tespit etmesi durumunda doğalgaz arzını sağlıyor.

Sizden önceki riskler hayatınıza mal olabilir


BACA VE CİHAZ BAKIMLARI YETKİLİLERE YAPTIRILMALI

* Doğalgaz kullanıcıları, baca ve cihaz bakımlarını kesinlikle yetkililere yaptırılmalı. Yetkisiz ve bilgisiz kişiler tarafından tesisata müdahale edilmemeli. Ortak bacaya bağlı cihazlarda üst katlarda yapılan tadilat sırasında bacalar iptal edilebiliyor. Bu nedenle ortak baca kullanılmaması konusunda da hassas davranılmalı ve gerekli kontroller yapılmalı.
* Bacalı cihaz ortamdan aldığı havayı yakıp, yanma sonucu oluşan atık gazları baca yardımıyla dışarıya atıyor. Menfez de ortama temiz hava girmesini ve kombi/şofben/ocakta tam yanmanın gerçekleşmesini sağlıyor. Soğuk hava içeri girmesin diye menfezi kapatan aboneler ortama temiz hava girmesini de engelliyor. Ortamda karbonmonoksit birikmesine sebep olan bu durum, zehirlenmeye sonuçlanabiliyor.
* Projeye sonradan yakıcı cihaz eklemesi yapılması durumunda tekrar Başkentgaz onayına sunmak gerekiyor. İç tesisatta projeden bağımsız tadilat yapmamak lazım. Eğer bir tadilat planlanıyorsa hem mevzuat hem de güvenli kullanım açısında buna uygun proje çizilmesi ve uygunluğunun Başkentgaz tarafından kontrol edilmesi gerekiyor.”

SON OLARAK 24 ŞUBAT’TA YAŞANMIŞTI

Haberin Devamı

Keçiören’de 24 Şubat’ta taşındığı evde, çocukları Özkan Batmaz (11) ve Umut Batmaz (5) ile birlikte doğalgaz kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden Döndü Batmaz’ın durumunu değerlendiren Özbek, “Keçiören’deki olayda evdeki kullanıcılardan önce yapılan teknik aksaklıklar ölüme neden oldu. Zehirlenmeye sebep olan şofbenin şirketimizin bilgisi ve onayı dışında tesisata sonradan eklendiğini, şofbenin teknik ömrünü doldurduğunu, baca bağlantısının standart dışı olduğunu tespit ettik. Eğer bize yeni bir abonelik kaydı açılmış olsaydı, biz yeni kullanıcıya evdeki teknik risklerle ilgili bilgi verir, gerekirse gazı keserdik” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!