Sihirli ağaçtan doğa sevgisi

Güncelleme Tarihi:

Sihirli ağaçtan doğa sevgisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2020 14:24

Doğa ve insan ilişkisini ele alan, çocuklara doğanın ve onu korumanın önemini anlatan ‘Ağacın Hikâyesi’, Farabi Sahnesi’ndeki prömiyerle izleyicinin karşısına çıktı. Oyunda doğa üstü güçleri olan bir ağacı canlandıran oyuncu Ayça Eren, doğa sevgisini anlatıyor.

Haberin Devamı

Behzat Ç. dizisiyle adını duyuran Ayça Eren, oyunda doğa üstü güçleri olan bir ağacı canlandırıyor. İnsanın doğayla, doğanın insanla ilişkisinin anlatıldığı oyunda, doğayı bir karaktere büründürmeye çalıştığını aktaran Eren, “Bu noktada kendime en sık hatırlattığım şey ise doğanın insan gibi algılayan ve davranan bir varlık olmadığıydı” dedi. Eren şunları söyledi:

GERÇEĞİ DOĞRU BİR ŞEKİLDE ANLATMALIYIZ

“Provalara başladığımız dönemde en büyük kaygımız, ölüm kavramını çocuklara sağlıklı biçimde nasıl aktaracağımız oldu. Çocuklara bazı gerçekleri anlatmaktan kaçınmak yerine, doğru bir biçimde aktarmanın çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Tıpkı bir ağacın yapraklarından vazgeçebilmesi gibi, insanın da gerektiği vakit değişip, dönüşmeyi kabul ederek yaşamı ve kendi doğasını koruyabileceğine inanıyorum. Benim için oyunun içindeki en öz anlam, bu noktada gizli. Bunu çocuklarla paylaşabildiğimiz için de çok şanslı hissediyorum.”

Haberin Devamı

EKOLOJİK DENGEYİ GÖSTERMEK İSTEDİK

Oyunu çeviren ve yöneten Gökhan Bolcan, çocuklara doğa sevgisini ve ağacın ekolojik denge üzerindeki etkisini göstermek istediklerini, doğanın kırılganlığını anlattıklarını ifade etti. Bolcan, oyunla ilgili, “Baş karakterimiz bir üvez ağacı. Köklerinin arasında bir hazine buluyor. Tesadüfen yoldan 100 yıl sonra iki haydut geçiyor. Onlara hediye etmeye çalışıyor. Onlar da hiçbir şekilde kabul etmiyor. Aç gözlülükle ağacı kesmek istiyorlar” bilgisini verdi. Ingegerd Monthan’ın yazdığı oyunda Ayça Eren’e, Onur Dilek ve Ali Karaca eşlik ediyor. Kostümler Zülal Süer, ışık Berkan Şal imzası taşıyor. Oyun, 16 Şubat’ta Farabi Sahnesi’nde, 29 Şubat’ta Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izleyici ile buluşacak.

Sihirli ağaçtan doğa sevgisi

BAKMADAN GEÇME!