Şiddete karşı farkındalık tiyatrosu

Güncelleme Tarihi:

Şiddete karşı farkındalık tiyatrosu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2022 14:13

Mamak’ta yaşayan 9 ev kadını şiddetle mücadelede farkındalık yaratmak için Ayna Kadın Tiyatrosu’nu kurdu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ilk kez seyirci karşısına çıkan kadınlar, 8 Mayıs Anneler Günü’nde ise ikinci oyunları ‘Bahar’ ile perde diyecek.

Haberin Devamı

Mamak Tuzluçayır Mahallesi’nde yaşayan ev kadınları Turna Buğdaycı(48), Döndü Canbolat(50), Fatoş Sarıkaya(50), Kibariye Odabaşı(67), Sultan Tok(62), Sultan Berk(61), Suzan Eroğlu(60), Sakine Işık(64) ve Sabır Göktaş(65), kadına karşı şiddetle mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla Ayna Kadın Tiyatrosu’nu kurdu. Ev kadınları, 2016 yılında yazar Arif Server Güner’in öldürülen kadınlar için yazdığı ‘Kaç Bahar Kaç’ adlı tiyatro oyununu ilk kez 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sahneye koydu. 9 ev kadını şimdi ise 8 Mayıs Anneler Günün’nde performans sergileyecekleri ikinci oyun olan ‘Bahar’ için her gün prova yapıyor. Tiyatronun kurucusu ve oyuncusu Turna Buğdaycı, öldürülen kadınlardan etkilenmeleri sonucu bir araya geldiklerini belirterek “Biz artık kadınlarla erkeklerin eşit oranda görülmesini istiyoruz. Kadın ve erkeğin aynı zamanda omuz omuza birlikte aynı statüde kalmasını istiyoruz. Oyunumuzda kadınların ölmemesi içi bir mesaj vermeye çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BENİM DE CANIMI ACITIYOR

Sahnede erkek rolünü oynayan Buğdaycı, “Çok üzülüyorum. Kadın olmak zor ama erkek olarak şiddet uygulamak benim de canımı acıtıyor” diye konuştu. Oyunda eşinden dayak yiyen kadını canlandıran Döndü Canbolat ise birçok kadının şiddet gördüğünü ve seslerini duyuramadığının altını çizerek, “Tiyatro ile kadına şiddet konusunda farkındalık yaratacağımızı düşündük. Oyunda eşimden dayak yiyorum. Onu kendim yaşıyormuş gibi oynuyorum. Sanki onları yaşamış gibi oluyorum. İçim eriyor, duygulanıyorum. Sessiz çoğunluğun sesiyiz biz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!