Seymen kıyafeti tescillendi

Güncelleme Tarihi:

Seymen kıyafeti tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 16:33

Ankara’nın önemli değerlerinden olan seymen kıyafeti artık tescilli. ABB’nin Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret başvurusunun ardından ‘Ankara Seymen Kıyafeti/Ankara Seğmen Kıyafeti’ tescil belgesine kavuştu.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB), Ankara Kulübü ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü ile ortak yürütülen çalışmalar sonucunda ‘Ankara Seymen Kıyafeti/Ankara Seğmen Kıyafeti’ için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurarak coğrafi işaret tescili aldı. 6 Haziran 2022 tarihindeki başvurunun sonuçlanmasıyla başkent ile özdeşleşen seymen geleneğinin yöresel ve geleneksel kostümü ‘seymen kıyafeti’ mahreç işaretli ürün olarak tescillenerek koruma altına alınmış oldu. Seymenlik geleneğinin kültürel bir miras olduğunu, tarihi ve milli ruhu içinde saklayarak bugünlere kadar ulaştığını vurgulayan Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, şunları söyledi:

Seymen kıyafeti tescillendi


GELECEK KUŞAKLARA AKTARILACAK

Haberin Devamı

“Ankara’nın çok önemli kültür hazinelerinden bir tanesi olan seymen/seymen kıyafetinin coğrafi işaretini almak için başlattığımız çalışmaları tamamladık. ABB olarak ilimizin en önemli kültür varlıklarından olan ve Ankara Kulübü tarafından yaşatılan bu kültür hazinesine sahip kıyafet için ilk kez coğrafi işaret almış olduk ve bu kıyafetin önümüzdeki kuşaklara geleneğe uygun olarak aktarılmasını sağlayacağız. Ankara’nın gerek tarımsal gerekse kültürel ürünlerine coğrafi işaret alınması ile ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam edecek.” ABB aynı zamanda ‘Seymenlik/seymenlik geleneği’nin tanıtıldığı bir kitapçık da hazırladı. Kitapçıkta eski arşiv fotoğraflarına yer verilirken, seymenlik geleneğinin dünü, bugünü ve yarını hakkında başkentlilerin bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

YAŞAM BİÇİMİNİ SEMBOLİZE EDİYOR

Ankara’nın önemli değerlerinin arasında yer alan ve özel günlerde giyilen seymen kıyafetleri, Osmaniye işliği, camadanlar, altın veya gümüş sim işlemeli kanatlı cepkenler, sırmalı yelekler, diz bağları, tiftik çoraplar, yarım dizlikler, zıvgalar, önü harçlı, kadife veya çuha yelekler, İzmir yelekleri, sekiz gözlü hasır örgülü silahlıklar ve efe kuşaklarından oluşuyor. Yemeni adı verilen ayakkabılar, kep denilen başlıklar ve kefiye adı verilen ipek poşular ise kıyafeti tamamlayan diğer unsurlar arasında yer alıyor. Yaşatılmaya çalışılan seymenlik geleneği, sağlıklı bir toplum olabilme yolunda iyilik, doğruluk ve dürüstlük öğretileri başta olmak üzere ferfene toplantıları ile de toplumun şehir hayatının yalnızlığından kurtularak birlikteliğin önemini kavramasına yardımcı olmayı hedefliyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de “Seymenlik geleneğini yaşatın” sözleriyle miras bıraktığı seymenlik, geçmişle bugün arasında güçlü bir bağ kurarak, toplumsal tarihi kimliğe sahip çıkmayı sadece oyun ve müzikten ibaret olmadığını, ruh ve beden terbiyesini de içine alan yaşam biçimini sembolize ediyor.

Seymen kıyafeti tescillendi


HASANOĞLAN’DA SEYMENLER GEÇİDİ

Haberin Devamı

Hasanoğlan Mezunları Derneği, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Yerleşkesi Amfi Tiyatro’da mezunlar buluşması düzenledi. Şenlik havasında yoğun bir katılımla gerçekleşen buluşmada mezunlar öğrencilik yılları anılarını hatırladı birbirleriyle hasret giderdi. Buluşmaya, Ankara Kulübü Derneği seymenleri de katıldı. Seymenler, Ankara oyunlarından sergiledikleri bir gösteri ile coşkulu etkinliğe renk kattı. Seymen gösterisi öncesi Ankara Kulübü ve seymenleri hakkında katılımcılara kısa bilgi veren Ankara Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gürcan Maden, “Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nün tarihi dokusu içerisinde buradaki öğretmen okulundan yolu geçmiş öğrenci ve öğretmenlerin yıllar sonraki buluşma etkinliğinde yer almak ve katkı sunmaktan, burada yaşanan coşkuya ortak olmaktan dolayı Ankara Kulübü Seymenleri olarak gurur duyuyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!