Serviste sıkıntı sürüyor sektörde polemik büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Serviste sıkıntı sürüyor sektörde polemik büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2021 23:34

Ankara’da okulların açılmasıyla beraber başlayan C plakalı servis araçlarındaki sıkıntı sürüyor, sektörde de dernek ve oda arasındaki polemik büyüyor.

Haberin Devamı

Ankara Toplu Taşımacılar Birliği Derneği’nin (ANTAD), “Böyle giderse son çare olarak, farkındalık yaratmak için kontak kapatacağız” açıklamasına yanıt veren Ankara Umum Servis Aracı işletmeleri Odası (ASİO) Başkanı Tuncay Elmadağlı, “Rica ediyoruz kontak kapatsınlar da aradan çıksınlar, esnafımız çok mutlu olur, biz direkt olarak 5 bin aracımızla Ankara’daki personel ve öğrenci servis hizmetinin tamamını üstlenmeye hazırız” dedi. ANTAD’a sert sözlerle yüklenen Elmadağlı şunları söyledi: “Ankara’da C plaka sıkıntısı yoktur, firmalar ‘plaka yok, araç bulamıyoruz, çalıştıracak adam bulamıyoruz’ gibi sürekli serzenişte bulunuyorlar. Ankara Ticaret Odası’nı da sürece dahil ettiler ama ATO ile bir sıkıntımız veya derdimiz yoktur. Biz 8-10 tane komisyoncu firmanın yönettiği Ankara Toplu Taşımacılar Derneği ‘ANTAD’ ile sıkıntı yaşıyoruz. Bu derneği yöneten komisyoncu şirketler, 19 aylık pandemi süreci boyunca okullarımız açılana kadar bizim esnafımıza KDV, tevkifat (vergiler üzerinde kesinti yapma), hak edişini eksik veya geç ödeme, işten çıkarma gibi her türlü zorluğu çıkardılar. Esnafımız da bu süreç içerisinde başka işlere giderek kendi düzenini kurmaya çalıştı, iflasın eşiğine geldiği için plakasını satmak zorunda kaldı.

Serviste sıkıntı sürüyor sektörde polemik büyüyor


ASKIDAKİ PLAKALAR İÇİN SÜRECİ HIZLANDIRDIK

Esnafımız mağduriyet yaşamasın diye boşta plaka bekletebilmek için UKOME’den bir karar aldırdık ancak onların dediği gibi boşta bekleyen plaka sayısı 400 değildir, bu konuda Noterler Birliği’nden güncel olarak boştaki plaka sayısını tespit etmek ve 1 Aralık’a kadar bu plakaların sisteme dahil olması için süreci de hızlandırıyoruz. Bugün bu firmaların servis aracı bulamamalarının sebebi ağırlıklı olarak bu esnafın pandemi sürecinde fırsattan istifade yevmiyelerini neredeyse yarı yarıya düşürmeleri ve gününde ödeme yapmamalarıdır, bu sebeple esnafımız artık bu komisyoncularla çalışmak istememektedir. Hali hazırda esnafın temmuz ayı hak edişini ödemeyen komisyoncular var. Esnafımız okulların açılmasıyla birlikte artık düşük ücretlere çalışmak istemediği için D2’li araçlarla, ilçe servis araçlarla servis yapabilmek için rant oluşturma çabasındalar.

SIKINTININ SEBEBİ KOMİSYONCU FİRMALAR

Esas problem en yakın mesafe öğrenci servis ücreti 290 lira iken velilerimizden neredeyse iki-üç katı ücret alıp esnafa 200-250 lira veren komisyonculardır. Şu anda esnaf iş arıyor, boş arabalarımız da var. Dün mesela bir okul ‘araç fazlalığım var’ diyerek yedi tane servis aracını işten çıkardı. Hâlâ veliler çocuklarını servis araçlarıyla göndermiyorlar, kendileri götürmeye çalışıyorlar, trafik yoğunluğunun sebebi de bu. Bir taraftan araç fazlalığımız çok fazla bir tarafta da araç arayan insanlar var. Bu, aradaki dengeyi de bozuyor. Şu anda Ankara’da araç ihtiyacı olduğunu düşünmüyoruz. Bazı okullarımız servis araçlarıyla sözleşme yapmışlar hâlen bekliyorlar. ‘Öğrenci artarsa araç bulamam’ düşüncesiyle araçları bırakmıyorlar. Şu anda da ağırlıklı talep durdu. Bu ay sonuna kadar hiçbir problem kalmayacağını düşünüyoruz. Yaşadığımız bu sıkıntının gerçek sebebi sekiz-on komisyoncu firmanın esnafın hak edişlerini düzenli bir şekilde ödememelerinden, yevmiyelerinden sürekli çeşitli bahanelerle kesinti yaptığından kaynaklanmaktadır.”

5 BİN ARACIMIZLA ÜSTLENMEYE HAZIRIZ

Ankara Toplu Taşımacılar Birliği Derneği’nin (ANTAD), “Böyle giderse son çare olarak, farkındalık yaratmak için kontak kapatacağız” açıklamasına da yanıt veren Elmadağlı, “Odamız 5362 sayılı kanuna istinaden öğrenci ve personel ücret tarifesini çıkarmaktadır yani piyasayı belirleyen zaten tarife dolayısıyla Oda’mızdır ama bundan şikâyet eden komisyoncular, esnafımızı tarifenin çok altında ücretlere çalışmaya zorlamaktadırlar. ‘Son çare kontak kapatma’ diye tehditvari bir açıklama yaptılar, rica ediyoruz kontak kapatsınlar da aradan çıksınlar, esnafımız çok mutlu olur, biz direkt olarak 5 bin aracımızla Ankara’daki personel ve öğrenci servis hizmetinin tamamını üstlenmeye hazırız. Eğer kontak kapatıp komisyoncular aradan çıkarsa, kamu kurumlarında devletimiz daha düşük maliyetlerle personel servis hizmetini esnafımıza yaptırabilir, okullarda velilerimiz daha uygun ücretlerle öğrenci servis hizmeti alabilirler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!