Sele karşı 7 öneri

Güncelleme Tarihi:

Sele karşı 7 öneri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2021 16:41

ANkara Kent Konseyi(AKK), iklim değişikliğinden kaynaklı afetlerin başında yer alan sel felaketlerinin önlenmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

AKK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin öncülüğünde bir araya gelen şehir planlamacıları ve çok sayıda uzman, başta Ankara olmak üzere tüm Türkiye’de yerleşim planlamasında sellere karşı izlenebilecek 7 temel öneriyi açıkladı. Sel ve su taşkınlarıyla mücadelede sulak alanlar ve akarsu yataklarının yapılaşmadan arındırmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Şahin, “Yağış rejiminin değişimi sonucunda beklenmeyen zamanlarda aşırı yağış olaylarının yaşanması, büyük kentlerde ve sağlıksız gelişmiş kentsel yapılarda sel sonucunda can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır. Yaşanan korkunç olaylar bir kentsel politika olarak sellere karşı yeni bir yaklaşım geliştirilmesini gerektirmektedir” dedi. Şahin, 7 öneriyi ise şöyle sıraladı:

Sele karşı 7 öneri


1-Yerleşim yerlerinde ekolojik bir yaklaşımla suyu doğal yöntemlerle tutan, temizleyen ve uzaklaştıran ‘sünger kent stratejisi’ benimsenmeli.
2-Yağmur suyunu belli ölçüde emerek sel baskınlarının etkisini azaltan, yapılar için yağmur suyunu toplama aracı görevi yapan ve yerleşim bölgelerinde altyapı üzerindeki baskıyı azaltan ‘yeşil çatılar’ ile ‘çatı bahçeleri’ oluşturulmalı.
3-Tüm yerleşim alanlarında akarsu taşkın alanları doğal sınırlarına çekilecek şekilde boşaltılmalı. Bu amaçla imar planlarında bütünsel bir dönüşüm gerçekleştirilmeli.
4-Kentlerde kanalizasyon suyu ile yağmur toplama sisteminin birbirinden ayrılması, gerekli yerlerde yağmur hasadı ile yağmur suyu hacminin azaltılması gerekmekte.
5-Altyapı sistemleri ile birlikte tasarlanarak, kaldırımların, yolların ve kamusal alanların su geçirgen ancak gerekli dayanıma sahip malzemelerle kaplanması gereklidir. Bununla ilgili olarak yenilikçi mühendislik projelerinin uygulanması ve AR-GE çalışmaları yapılmalı.
6-Finansal kaynak yönetiminden alternatif kaynak yönetimine geçilmeli, yerel yönetimler kaynak kullanmanın yanı sıra ortak üretim, dayanışma ve yardımlaşmayı kolaylaştıran yapılara dönüşmeli.
7-Atık su arıtma tesislerinin yeniden ölçeklendirilerek gri su ve yağmur hasadı ile bütünleştirilmiş yeni bir yeşil arıtma ağı planlanmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!