Sebze ve meyveler bol suyla yıkanmalı

Güncelleme Tarihi:

Sebze ve meyveler bol suyla yıkanmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2020 09:32

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Gıda Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Tansel Şireli, koronavirüsün bugüne kadar gıdalarla taşındığına ilişkin bir kanıt olmadığını ancak gıdaların taşıyıcı olma riskinin bulunabileceğine dikkat çekti ve “Açık ambalajsız ürünlerden sakınılmalı” dedi. Şireli, gıdalarla ilgili şu uyarıları yaptı: “Açıkta satılan ve sağım ve saklama koşulları belli olmayan sokak sütlerinden uzak durulmalı, pazarlarda hasta kişilerin veya taşıyıcı olabilenlerin, hapşırma veya çığırtkanlıkları esnasında oluşabilecek damlacık bulaşmalarından korunulmalıdır.

Haberin Devamı

Bu temaslardan uzak durulmalı ve pazar alışverişlerinden ve toplu alışveriş yapılan pazarlara ve diğer mekânlara zorunlu olmadıkça gidilmemelidir. Para alışverişinden kaçınılmalıdır. Sütler için özellikle ısıl işlem uygulanmış pastörize veya UHT sütler tercih edilmelidir. Yasal mevzuata uygun satılan çiğ sütler ise mutlaka 60°C’nin üzerinde ısı işlemi görmelidir. Sebze ve meyveler ise bol suyla iyice yıkanması yeterlidir. Açık ambalajsız ürünlerden sakınılmalı, restoran, bistro pastane gibi açık servis edilen yerlerde gıdaların damlacık ve el temaslarından sakınılmalıdır. Yine özellikle şu günlerde hastaneler başta olmak üzere toplu yemek hazırlama ve dağıtım yerlerinde çalışanlar mutlak suretle ağız ve burunlarını kapatmalıdır. Gıdaların hazırlama ve tüketimleri öncesinde eller iyice yıkanmalıdır. Çiğ materyal ile temas edilen bıçak, tahta gibi alet ve ekipmanlar doğrudan tüketilecek ürünlerle temas ettirilmemelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!