Sayıştay ABB’yi uyardı: 'Bağlantıyı abone yaptığında asfalt bozuluyor'

Güncelleme Tarihi:

Sayıştay ABB’yi uyardı: Bağlantıyı abone yaptığında asfalt bozuluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2020 23:56

Sayıştay, kentteki ana su hatlarında vatandaşların kendi imkânlarıyla parsel bağlantılarını yapmaları sonucunda ‘asfalt ve kaldırımların bozulduğuna’ dikkat çekerek Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni(ABB) uyardı.

Haberin Devamı

Ayrıca bozulan asfalt yol ya da kaldırım için yapılan ikinci masrafın, belediye tarafından tahsil edilen ‘zemin tahrip bedelinden’ de fazla olduğu kaydedildi. ABB 2019 Sayıştay Raporu’na yansıyan raporda, ASKİ tarafından temiz su ve pis su kanal hatları döşenirken, ana hat borularının da döşendiği ancak parsel bağlantılarının ise abonelere bırakıldığı hatırlatıldı. Bu uygulamanın asfalt ve kaldırımın ömrünü kısalttığının belirtildiği raporda şöyle denildi:

Sayıştay ABB’yi uyardı: Bağlantıyı abone yaptığında asfalt bozuluyor


MASRAFI TAHSİLATTAN FAZLA

“Ana hatlardan parsele kadar bir bağlantı olmadığından, bu bağlantıları müracaat sahibi kendi imkânlarıyla yapmakta, kurum sadece kontrol ve izin işlemlerini yürütmektedir. Müracaat sahibi bu bağlantıları yaparken haliyle asfalt ve kaldırımı bozmakta, bozulan asfalt ve kaldırım da ilgisine göre ilçe belediyesi veya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Bu uygulama, yapılmış asfalt ve kaldırımların kullanım ömürlerini kısalttığı gibi şehrin estetiğini de bozmaktadır. 2019 yılında abonelik için 6 bin 351 müracaat olmuş, zemin tahrip ücreti olarak müracaat sahiplerinden toplam 6 milyon 387 bin 54 TL tahsil edilmiştir. Yapılan incelemelerde, Büyükşehir Belediyesi’nin bozulan asfalt ve kaldırım için yaptığı masrafın tahsil ettiği zemin tahrip bedellerinden fazla olduğu görülmüştür. Bu uygulama ayrıca bir yer için iki defa masraf yapılmasına yol açmaktadır ki bu da milli ekonomi için bir kayıptır.” Sayıştay, İstanbul’da benzer durumlarda tüm iş ve işlemleri İSKİ’nin yaptığını, böylece müracaat sahibinin de tek bir yerden tüm işlemlerini sonuçlandırdığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!