Satılık Ankarakart’lar Meclis’i ikiye böldü

Güncelleme Tarihi:

Satılık Ankarakart’lar Meclis’i ikiye böldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2020 21:37

Hürriyet Ankara’nın gündeme getirdiği internet üzerinden daha düşük fiyata satılan Ankarakart’ların çoğunun belediye personeline ait olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

 

Satılık Ankarakart’lar Meclis’i ikiye böldü
Ekim ayı ikinci oturumu önceki gün Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştiren Meclis, ‘belediye personelinin Ankarakart’larında bakiye aktarımı yapılmaması’na ilişkin Başkanlık Yazısı’nı da görüştü. Yazıda 15 Aralık 2017’de alınan Meclis kararıyla aylık en fazla üç karta 90 biniş tutarını geçmeyecek şekilde karttan karta bakiye aktarılabildiğine dikkat çekildi. Aktarma işleminin büyük çoğunluğunun ABB, ASKİ ve EGO Genel müdürlükleri personeli ile belediye iştirakleri olan şirketlerde çalışanlara işe geliş-gidişleri için verilen personel kartları olduğu ve internet siteleri ile çeşitli yollardan satıldığı belirtildi. 2 Ekim 2020’de encümen kararıyla Büyükşehir, ASKİ, EGO ve şirket çalışanlarına ait kartlardan bakiye aktarılmaması kararı alındığı bilgisine yer verilen Yazıda bu personel kartlarından başka kartlara bakiye aktarımı vapılmaması ve bu konuda düzenleme yapmak üzere EGO Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirilmesi istendi.

189 BİN TL KULLANIM 983 BİN TL SATIŞ

Kart bakiyeleriyle ilgili bir değişiklik ya da iptal yapılmadığını belirten CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Kartlara personel için sadece 22 gün üzerinden iki gidiş, iki geliş olarak hesaplanıp 90 binişlik bir yükleme yapılıyor. Ama görüyoruz ki bunun satışı yapılıyor ve farklı kişilerin kullanmasına yol açılıyor. Eylül ayında kart verilen vatandaşların kullandığı rakam 189 bin lira. Personelin satıp da dışarıdan kullanılan rakam 983 bin lira. Yani 5’te 1’ini personel kendisi kullanıyor, diğerini satıyor” bilgisini verdi. Sayıştay’ın teshiti olduğunu da belirten Neslihanoğlu, yeni bir düzenleme için yazının komisyona gönderilmesini istedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker de, “Personelimize 90 değil, 180 kart verelim. İyice denetlensin bu iş. Buradan alınan kartlar satılıyorsa amacı dışında kullanılıyorsa bunun da bir vebali var. Komisyona gönderelim iyice incelensin, daha sistematik olarak personelimize kartlarını verelim” önerisinde bulundu.

TANINMIŞ HAKKIN ALINMASI DOĞRU DEĞİL

AK Parti adına konuşan Meclis Üyesi Nihat Yalçın, “Personel belki buraya arabasıyla ya da EGO otobüslerinin çalışmadığı dış ilçelerden, dolmuşla geliyor olabilir. Çalışanlar, bunu kullanamadıkları takdirde ‘okula giden çocuklarına, işe giden eşine ya da belki de ihtiyaç sahibi olan bir yakınına verdiğini’ ifade ediyor. Böyle bir hak tanınmışken grubum adına vicdanen ellerinden alınmasını doğru görmüyorum. Gelin oy birliğiyle reddedip Meclis olarak personelin yanında olduğumuzu gösterelim” dedi. MHP grubu adına konuşan Rüştü Biçer ise, “2020 Sayıştay bulgu raporu çıkmadı. Sayıştay bulgusunda ‘bu nakdi yol yardımına dönüşebilir’ diyor. Bu işçilerimizin almış olduğu yol yardımını kesmek doğru değil. Gerekirse altyapısını hazırlayıp nakdi yardım yapılarak da devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Başkanlık Yazısı, AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

ÜSLUP TARTIŞMASI

Haberin Devamı

ABB Başkanı Mansur Yavaş ile AK Partili Ali İhsan Ölmez arasında ilk oturumda yaşanan tartışma, gruplar arasında yine sürdü. AK Partili Nihat Yalçın Yavaş’ın özür dilemesi gerektiğini, CHP’li Ertan Işık ise özür dilemesi gereken kişinin Ölmez olduğunu söyledi. Ölmez de tartışmayı başlatanın kendisi olmadığını 10 yıl Meclis Başkanvekillliği yaparken herkese söz verdiğini ve Yavaş’ın üslubunun doğru olmadığını ifade etti.

Satılık Ankarakart’lar Meclis’i ikiye böldü

Hürriyet Ankara, internet üzerinden düşük fiyatlarla satılan Ankarakart’ları 30 Eylül’de ‘İnternette Ankarakart pazarı’ haberiyle gündeme taşıdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!