Şarkılarımın damarlarında Ankara var

Güncelleme Tarihi:

Şarkılarımın damarlarında Ankara var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2018 11:18

Ankara rock sahnelerinin en sıkı gruplarından Heavy Sky ile tanıdığımız Batu Akdeniz, müzik yazarlarından ve dinleyicilerinden tam not alan ilk solo albümü Hayat Böyle’nin lansman konseriyle bu akşam saat 21.00’de IF Performance Hall Ankara’da sahne alacak.

Haberin Devamı

“Hayat Böyle”nin hikayesini anlatır mısın bize. Tek başına olmaya, şarkı söylemeye ne zaman karar verdin mesela? Bu albüm hep hayalin miydi ya da?

Hepsi 1.5 sene önce başladı. Daha önce tasarladığım bir şey değildi. Albüme başlamadan, yani parçaları yazmaya başlamadan hemen önce, eskiye göre daha farklı hissettiğimi ve ruhsal bir değişim yaşadığımı fark ettim. Hayatıma ve dışarıya bakış açımda değişiklikler başladı. Kimisi buna olgunlaşma der, kimisi ise değişim ya da büyümek. 25 yıllık hayatımda ilk defa Türkçe şarkı yazdım ve bu albüm ortaya çıktı.

Bir yanda sevgilisinden ayrılan kalbi kırık bir Batu, bir yanda da insan ilişkilerinden yara almış bir Batu görüyoruz şarkılarda. Ama her ne olursa olsun hayata devam diyen inatçı ve kararlı bir Batu konuşuyor sonunda. Albümün isminin doğru düşünülmüş ve konulmuş olduğuna inanıyorum. Sence de öyle mi?

Haberin Devamı

Böyle düşünmene çok sevindim. Hepimizin hayatında iyi ve kötü şeyler kol kola yürüyor. Bir şeyin iyi gitmesi onun hep iyi gideceği anlamına gelmediği gibi kötü gitmesi de hep kötü olacağı anlamına gelmiyor. İyi ve kötünün kol kola yürüyen iki kardeş olduğunu kabullendiğimiz anlarda da durur, derin bir nefes alır ve “hayat böyle!” deriz ya. İşte o anların hepsinden bir albüm “Hayat Böyle.”

Şarkılarımın damarlarında Ankara var

Şarkılarını yaratırken Ankara seni ne kadar etkiledi?

Oldukça. Burası doğup büyüdüğüm yer ve grisinin tüm tonları damarlarıma işlemiştir ister istemez. Bazı parçalarda bu etkileniş daha fazla hissediliyor bence. Albüme adını veren “Hayat Böyle’’ ve son şarkı “Asla Vazgeçmem”de olduğu gibi…

Heavy Sky adlı rock grubunla tanıdık seni. Ankara başta olmak üzere, tüm Türkiye’de, hatta yurt dışında sıkı takipçileriniz oldu. Nasıl başladı Heavy Sky’ın hikayesi?

2013’te dört Rock’n Roll aşığı, kafa kafaya verip bir albüm yapmaya karar verdik. Geriye baktığımda hep gurur duyduğum bir iş olarak kalacak.

Haberin Devamı

Peki devam edecek mi Heavy Sky, yoksa Batu tek başına mı yürüyecek bundan sonra?

Şu anda tek başınayım ve bu bir süre böyle gidecek gibi görünüyor. Ama bu Heavy Sky ile yeni bir şey yapmamız için engel değil. İleride neden olmasın?

Heavy Sky’la yaptıklarınız da YouTube’da yayınladığın cover’ların hemen hepsi de İngilizce. Bugüne dek İngilizce söyleyip Türkçe sözlü bir albüm yapmaya nasıl karar verdin?

Çok kısa bir süre öncesine kadar kendimi Türkçe yazıp söylerken konumlandıramıyordum. 1.5 yıl önce ‘’Vuruldum’’ isimli ilk Türkçe parçamı yazdığımda ve ortaya çıkan şeyi beğendiğimde bu yolculuk başladı aslında.

“ANKARA’DA AŞIK OLMAK BİR TIK DAHA ZOR”

Haberin Devamı

Sinema konusunda Ankara izleyicisi çok sadık ve kıymet bilicidir. Müzik dinleyicisinin de öyle olduğunu düşünüyor musun?

Bu konuda Ankara izleyicisini ya da herhangi bir seyirciyi genellemek ne kadar doğru olur emin değilim. Burada çok iyi ve çok kötü konserlerimiz oldu. Şehrimizin dinamikleri gece hayatını belirli gecelere sıkıştırıyor maalesef ve bunun için onları suçlayamam. Biz müzisyenler olarak müziğimiz konusunda ne kadar ısrarcı olursak bu seyirciye de pozitif şekilde yansıyacaktır diye düşünüyorum.

Sen de dahil bir çok yetenekli müzik insanı çıkıyor Ankara’dan. Suyu mudur, havası mıdır, nedir sence?

Belki de yapacak başka pek bir şey yoktur ve herkes evinde takılmak zorunda kaldığındandır. İstanbullulara çaktırma!

Haberin Devamı

Vedat Sakman şarkısıyla sorayım bu kez de, “Ankara’da aşık olmak zor” mu?

Bence her şehirde aşık olmak zor! Fakat Ankara biraz daha soğuk oluyor kışları, belki bizimkisi bir tık daha zordur.

İstanbul’un kültür sanat dünyasının merkezi olduğunu düşünürsek Ankara’da yaşayıp müzik yapmanın zorluklarını yaşıyor musun?

Kesinlikle. Burası çok güzel ve konforlu bir alan ama bu iş İstanbul’da dönüyor ve bu da beni zorlayabiliyor bazen.

Bundan sonra bizi neler bekliyor? Ankara sahnelerinde daha sık görecek miyiz seni?

Elbette ve başka şehirlerin sahnelerinde de göreceksiniz.

Şarkılarımın damarlarında Ankara var

BATU AKDENİZ KİMDİR

5 YAŞINDAN BERİ ŞARKI SÖYLÜYOR

1992’de Ankara’da dünyaya gelen Batu Akdeniz, 5 yaşında başladığı Ankara Çoksesli Müzik Derneği Koro’sunda 6 yıl boyunca şarkı söyledi ve koro tarihindeki en genç sanatçı oldu. 14 yaşında rock müziğe olan ilgisiyle gitar çalmaya başlayan Akdeniz’in profesyonel müzik hayatı, 2012 yılında Çağlar Töngür ve Hakan Kılıç ile birlikte kurdukları Heavy Sky adlı rock grubuyla başladı. Çok geçmeden Ankara’nın alternatif sahnelerinin en sevilen isimlerinden birine dönüşen grubun ilk albümü “Dreamer”, 2016 yılında yayınlandı. Tümü Akdeniz’in söz ve müziğini yazdığı İngilizce şarkılardan oluşan albüm, Türkiye’deki en önemli müzik yazarlarından tam not aldı ve grubun ülke çapında tanınmasını sağladı. Albüm İngiltere’nin en önemli müzik kanallarından UK Rock Radio’da ünlü DJ Peter Antony tarafından “Haftanın Albümü” seçildi. Türkiye rock müziğinin usta ismi rahmetli Asım Can Gündüz’ün birlikte verdikleri bir konser sırasında “Batu bir gün Wembley’de çalacak ve ben ona alt grup olacağım” sözleriyle destek olduğu Batu Akdeniz, bir yandan Heavy Sky ile Türkiye’yi gezerken, bir yandan da farklı ülkelerden farklı müzisyenlerle interaktif YouTube videoları kaydetti. Aralarında İngiliz müzisyen, yapımcı ve YouTube fenomeni Karl Golden’in de olduğu pek çok sanatçıyla birlikte çaldığı bu videolar, 1 milyona yakın insan tarafından izlendi ve dünyanın dört bir yanındaki rock müzik dinleyicilerinden büyük övgüler topladı. Akdeniz’in ilk solo ve Türkçe albümü “Hayat Böyle”, 5 Ekim’de yayınlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!