Sanayiciden destek talebi

Güncelleme Tarihi:

Sanayiciden destek talebi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2021 22:38

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, sanayinin üretim gücünün korunabilmesi için vergisel teşviklere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

ASO’nun mayıs ayı Meclis toplantısında konuşan Özdebir, son dönemde emtia, ara mal ve yarı mamul ürünlerde döviz bazındaki artışların sanayicinin üretim gücünü önemli ölçüde azalttığını söyledi. Üreticinin iç piyasada ara mal bulmakta güçlük çektiğine işaret eden Özdebir, “Özellikle ihracatta, bazı stratejik sektörlerde, hammadde ihracatına kısıtlamalar getirilerek daha ziyade nihai ürün ihracatına ağırlık verilmesi gerektiğini” vurguladı. Koronavirüs salgını sürecinde sanayicilerin üretime devam edebilmesi için ihracat teşvikleri ve selektif işletme kredilerinin süratle devreye girmesi gerektiğinin altını çizen Özdebir, salgının sıkıntılarını gidermek amacıyla TBMM’ye sunulan yeniden yapılandırma kanun teklifini son derece olumlu bulmakla birlikte teklifle ilgili önerileri bulunduğunu söyledi. Özdebir, önerilerinden bazılarını özetle şöyle sıraladı:

Sanayiciden destek talebi


VERGİ ORANI YÜZDE 1 OLARAK BELİRLENMELİ

“* Kanun teklifinde matrah ve vergi arttırımı için öngörülen oranlar ve maktu tutarlar yüksektir. Bu bağlamda cari hesapların düzeltilmesi ile ilgili olarak öngörülen oranında yüzde 3’e indirilmesi uygun olacaktır. * Cari hesap düzeltmeleri nedeniyle muhasebeleştirilen tutarların geçmiş yıl karlarından mahsubun kâr dağıtımı sayılmaması da hükme bağlanmalıdır. * Diğer taraftan matrah ve vergi arttırımından yararlananlar ile ilgili olarak geriye dönük vergi suçları nedeniyle vergi incelemesi yapılmayacağının hükme bağlanması yararlı olacaktır. * Matrah ve vergi arttırımı yapan mükellefler nezdinde başlamış vergi incelemeleri sürdürülmemeli ve durdurulmalıdır. * Ayrıca işletme aktiflerinin değerlendirilmesinde uygulanacak vergi oranının yüzde 1 olarak belirlenmesi yararlı olacaktır. * Salgın süresinin uzaması ve yıkıcı etkilerinin ağır olması nedeniyle borçlarını ödeyebilmesi için mükelleflere daha geniş bir ödeme dönemi birer atlamalı 24 taksit tanınmalı ve ödemelerin başlangıcı da aşılamanın bitip insanların birazcık nefes almaya, iş yapmaya başlayacakları dönem olan yıl sonunda başlatılması sağlanmalıdır.” 

500 BÜYÜK LİSTESİNE 37 ANKARALI GİRDİ

Haberin Devamı

Ankaralı sanayiciler, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında firma sayısını arttırarak 37’ye çıkardı. ASO, İstanbul ve Ege bölgelerinden sonra en çok firmaya sahip üçüncü oda oldu. İstanbul Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen ve 2020 verileriyle oluşturulan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine ASO üyesi 30 özel, 7 kamu şirketi girerken, Ankara bir önceki yıl toplam 36 olan firma sayısını 37’ye yükseltmiş oldu. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “‘Başkentin sanayiinden, sanayinin başkentine’ hedefimize adım adım ilerliyoruz. Sanayicilerimiz pandemi koşullarındaki zorluklara rağmen üretmeyi sürdürüp Türkiye’nin ve Türkiye ekonomisinin yanında olma sorumluluğunu güçlü bir şekilde göstermiştir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!