Sahnede buruk kutlama

Güncelleme Tarihi:

Sahnede buruk kutlama
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2021 01:29

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatro Günü... En eski sanatlardan biri olan tiyatronun perdeleri, salgın nedeniyle ilk defa bu kadar uzun süre kapanmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Tiyatro sanatçıları ve tiyatroseverler, ‘27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü COVID-19 sebebiyle, 60 yıl önce ilan edildiği günden bugüne ilk kez hüzünlü kutluyor. Bir yıldır devam eden salgın sebebiyle seyircilerinden daha fazla uzak kalmak istemeyen tiyatroların pek çoğu, online olarak oyunlarını sanatseverlerle buluşturdu. Devlet Tiyatroları (DT), YouTube'a yüklenen bazı oyunları ve yaz aylarında Açık Hava Yaz Oyunları’nı sunarken, özel tiyatrolardan bazıları da normalleşmenin başladığı 2020'nin yaz aylarında kısa bir süre seyircileri ile buluşma fırsatı buldu. DT Genel Müdürü Mustafa Kurt, Çankaya Sahne'nin kurucusu Mehmet Atay ve Kulis Sanat'ın kurucusu tiyatrocu Serkan Melikoğlu, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'ne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu. DT’nin salgın süresince etkinliklerine ara vermesine rağmen, proje ürettiklerini ve bütün tiyatro salonlarını özel tiyatroların kullanımına açtıklarını belirten Kurt, şunları söyledi:

ŞARTLARIN NORMALE DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ

“Sahnelerimizi çok özledik. Bir an önce sahnelerimizin ve şartların normale dönmesini bekliyoruz. Biz gelecek için, seyircilerimizle buluşmak üzere çok büyük projeler üretiyoruz. 27 Mart’ı hüzünlü kutlasak da bu sene çok daha iyi olacağımıza, iyileşeceğimize ve çok büyük projelerle seyircilerimizle buluşacağımıza inanıyoruz. Ümit ederim, dünyadaki bu salgın normale döndüğünde biz seyircilerimizle çok daha güzel projelerle birlikte olacağız, onlara kavuşacağız. Bu sene ilan edilen Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran anma yılı etkinlikleri kapsamında hazırlıkları devam eden tiyatro oyunlarını da seyircilerle buluştuğumuzda hayata geçireceğiz. 27 Mart’ta her ne kadar seyircilerimizle buluşamasak da sonraki zamanlarda seyircilerimizle çok güzel projelerle birlikte olacağız.” 

Sahnede buruk kutlama


SEYİRCİ DESTEK OLMAK İÇİN BİLET ALIYOR

Ankara'nın genç özel tiyatrolarından Çankaya Sahne'nin kurucusu, tiyatro sanatçısı Mehmet Atay ise bu sene 27 Mart'ın buruk, kırgın, sitemli ve sessiz geçtiğini belirterek, tiyatrolar olarak yalnız kaldıklarını düşündüğünü ifade etti. Atay, şöyle devam etti: “Yalnız bırakıldık, seyircimizden başka bir şeye de güvenmiyoruz. Tiyatrolar kapanırsa, maddi külfetler yüzünden sürdüremezlerse sanat faaliyetlerini ve bulundukları mekânlardan çıkarlarsa onların yerine depolar, garajlar, otoparklar ya da marketler girecek. Bir yıldır oyunlarımızı online olarak seyirci ile buluşturduk. Seyirci şu anda online tiyatro için, ‘tiyatrolar hayatta kalsın’ diye bilet alıyor. Birtakım ihtiyaçlarımızı karşıladı ama bizi ayakta tutmaya yetmiyor. Bu 27 Mart, diğer 27 Martlar gibi değil, boş geçmemek için hem online hem sahnede iki farklı oyun oynuyoruz. Dünya Tiyatro Günü’nde Çankaya Sahne çatısı altında, ‘Beyaz Geceler’i online, Kulis Sanat Tiyatrosu’nun ise ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ oyununu sahnede seyirci ile buluşturacağız. Biz seyircimizle tekrar buluşalım istiyoruz.”

BEKLERSEK HAYAT KAYNAĞIMIZI DURDURURUZ

Salgın süresince hep çalıştıklarını ve hiç boş durmadıklarını, pek çok oyunu online olarak seyirci ile buluşturduklarını anlatan Kulis Sanat Tiyatrosu’nun kurucusu, tiyatrocu Serkan Melikoğlu da şu bilgileri verdi: “Çalışmaya çalışıyoruz. Seyirci ile buluştuğu zaman anlam kazanan, seyirci ile beraber daha çok yukarı çıkan bir sanat tiyatro. Bu sürede bir şey üretmez, ‘COVID-19 var, oturalım, bekleyelim' dersek, hayatımızın kaynağını durdurmuş oluyoruz. Bu da bir oyuncu için en kötü şeylerden biri. İnsanların evine online olarak konuk oluyoruz. Tercih eden misafirlerimize sahnede oynuyoruz, buraya gelemeyen seyircilerimizin de evlerine misafir oluyoruz.”
Kulis Sanat Tiyatrosu oyuncusu Ayşin Tabiloğlu da salgından önce de sonrasında da sanatçıların mesleğini icra etmesi için her an çalışması, boş durmaması gerektiğini, kendilerini kamçılayacak şeyin sanatlarına duyduğu aşkları olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!