Sadece karnımız değil duyularımız da doysun

Güncelleme Tarihi:

Sadece karnımız değil duyularımız da doysun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2025 22:15

Kurban Bayramı, paylaşımın, bir araya gelmenin ve bereketli sofraların da zamanı... Et yemeklerinin, tatlıların baş köşede yer aldığı bayram buluşmalarında sağlıklı beslenmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Ezgi Evgin Aktaş, “Bayram sofralarında önemli olan kısıtlamak değil, denge ve farkındalıkla beslenmek” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Dünyada sıkça yaygınlaşan “farkındalıklı yeme” (mindful eating) alışkanlığına dair bilgiler paylaşan Aktaş, bu yöntemin, yemeğe odaklanmayı, her lokmanın tadını almayı ve vücudun açlık-tokluk sinyallerini dinlemeyi içerdiğini dile getirdi. Aktaş, özetle şunları söyledi: “Kurban Bayramı, sofralarımızın bereketlendiği, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz ve paylaşmanın değerini hatırladığımız en özel zamanlardan biri. Yemeklerin tadının farklı olduğu, bol etli ve tatlılı sofraların kurulduğu bu güzel günlerde sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemeliyiz. Sağlıklı beslenme kısıtlamalar değil, denge ve farkındalıktan geçiyor. Son yıllarda tüm dünyada öne çıkan ‘farkındalıklı yeme (mindful eating) tam da bu noktada devreye giriyor. Bu kavram farkındalıklı yeme, yemeğe odaklanmak, yavaşlamak, her lokmanın tadını hissetmek ve vücudumuzun açlık tokluk sinyallerini dinlemek anlamına geliyor. Yani sofrada sadece karnımız değil, tüm duyularımız doyuyor. Özellikle bayram gibi bol seçenekli sofralarda bu yaklaşım hem sağlığımızı hem de bayramın tadını kaçırmadan beslenmemizi sağlıyor.”

Haberin Devamı

Sadece karnımız değil duyularımız da doysun

HER LOKMAYI HİSSEDEREK YİYİN

Bayram sofralarına farkındalık katmanın beş yolunu da açıklayan Diyetisyen Aktaş, “Yavaşlayın ve tadını çıkarın, yemeğinizi aceleyle yemek yerine, her lokmayı hissederek, tadını alarak yiyin, sohbet edin, yemeğin aromasını ve dokusunu fark edin. Açlık ve tokluk sinyallerine kulak verin, sırf tabakta yemek var diye değil gerçekten aç olduğunuzda yiyin. Doyduğunuzu hissettiğinizde durun. Etin yanında renkli sebzeler, bayramın baş tacı kırmızı etin yanında bol sebze ve salata ile tabağınızı renklendirin. Böylece hem vitamin-mineral hem de lif alımınızı artırırsınız. Tatlılarda suçluluk değil, ölçü, bayram tatlılarını suçluluk duymadan, küçük porsiyonlar halinde ve yavaş yavaş tüketin. Her lokmanın tadını çıkarın. Hareketi bayram ritüeline ekleyin, aile ile kısa yürüyüşler yapmak hem sindirimi kolaylaştırır hem de bayram sohbetlerini uzatır. Bu bayram, diyet listelerinin kısıtlayıcı dilinden çıkıp, sofralarınıza denge ve keyif getirin. Kendinizi suçlamadan, sofranızdan da hayatınızdan da keyif alabilirsiniz. Unutmayın, bayram sadece yemek değil, paylaşım, huzur ve farkındalık zamanıdır” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!