Rüzgar virüsü kısa mesafede bulaştırabilir

Güncelleme Tarihi:

Rüzgar virüsü kısa mesafede bulaştırabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2020 00:30

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Kısa mesafede kişiler arasındaki bir yakınlık-temas söz konusu ise rüzgarın virüsü aldığı yerden kısa mesafede bir başka kişiye bulaştırma riski olabilir” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Koronavirüsün dış ortamda uzun süre canlı kalmadığına dikkat çeken Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk’ten rüzgarın uzun mesafeye taşıma riskinin olmadığını ancak kısa mesafede bulaştırma riskinin olabileceğini belirtti. Cumartesi günü meydana gelen kum fırtınasıyla birlikte virüsün taşınma durumunu değerlendiren Oğuztürk şunları söyledi: “Kum fırtınasının uzak mesafelerden canlı şekilde virüsü başka noktalara taşıma durumunun teorikte kesinlikle olmadığını net bir şekilde söyleyebiliriz. Ancak şöyle bir durum söz konusu ki virüsün kısa mesafede kişiler arasındaki bir yakınlık-temas söz konusu ise rüzgarın virüsü aldığı yerden kısa mesafede bir başka kişiye bulaştırma riski olabilir.

KISA MESAFEDE ARTTIRABİLİR

Virüsün damlacık yoluyla etrafa bulaştığını bildiğimiz için hava akımının kısa mesafede, örneğin bir kişinin hapşırmasıyla virüsü diğer kişiye bulaştırma ihtimalini aralarındaki mesafe 3-4 metre olsa dahi arttırabileceğini söyleyebiliriz. Bunu aslında evdeki klimalarla aynı mantıkla düşünmek gerekiyor. Klimaların bu virüsün normal mesafeden daha uzaktaki bir kişiye hava akımından dolayı bulaştırma riski olduğunu zaten biliyoruz. Onun dışında uzak mesafelerden virüsün uzun süre dış ortamda canlı kalmadığını bildiğimiz için böyle bir riskin olmadığını söyleyebiliriz. Yani teorik olarak böyle bir risk konusu değil.”

BAKMADAN GEÇME!