Ruh sağlığını koruyacak tam kapanma önerileri

Güncelleme Tarihi:

Ruh sağlığını koruyacak tam kapanma önerileri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2021 23:49

Prof. Dr. Gülsen Erden, izole geçirilecek 17 gün için, “Tablet ya da telefonla baş başa zaman geçirmek yerine çekirdek ailenizle iletişim kurun” tavsiyesi yaptı ve uyardı: “Ben test yaptırdım, ben hastalığı geçirdim, ben aşılıyım, ben kaderciyim’ diyerek kuralsızlığa zemin hazırlamamalıyız.”

Haberin Devamı

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Ankara da bu akşam 19.00’dan itibaren 17 gün tam kapanmaya giriyor. Virüsün yayılma durumu ve hasta sayısına bağlı olarak yapılan düzenlemeler doğrultusunda, 17 günlük tam kapanma dönemiyle yeni kısıtlamalar ve yasaklar da hayatımıza girecek. Yeniden evlerde olma düşüncesinin birçok insan için korku ve umutsuzluk yarattığına dikkat çeken uzmanlar ise koronavirüsün beden sağlığımıza olduğu gibi ruh sağlığımıza da olumsuz etkilerinin olduğuna dikkat çekiyor. Peki kendimizi evlerde izole edeceğimiz günlerde koronavirüsle beraber oluşan psikolojik olumsuzluklardan nasıl korunacağız? Hürriyet Ankara, bu sorunun cevabını Ankara Üniversitesi Klinik Psikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsen Erden’e sordu. Erden, 17 günü beraber geçirecek ailelere, “Tablet ya da telefonla baş başa zaman geçirmek yerine çekirdek ailenizle iletişim kurun” tavsiyesi yaptı ve uyardı: “Ben test yaptırdım, ben hastalığı geçirdim, ben aşılıyım, ben kaderciyim’ diyerek kuralsızlığa zemin hazırlamamalıyız. Böyle davranmak her günün sonunda daha çok can kaybına neden oluyor.” Erden, şunları söyledi:

Ruh sağlığını koruyacak tam kapanma önerileri


ANNE VE BABALAR NE YAPMALI

Haberin Devamı

“Anne ve babaların, duygu ve düşüncelerinin farkına vararak, zaman zaman ya da çok sıkıntıda olduklarında kendilerini rahatlatabilecekleri etkinlikler yapmaya zaman ayırmaları önemli bir önlem olacaktır. Aynı ortamda bulunan yetişkinler birbirleriyle konuşmaya, birbirlerini anlamaya çalışarak, yargılamadan, suçlamadan dinlemeye zaman ayırabilirlerse ruh sağlıkları için önemli bir adım atmış olacaklardır. Aynı ortamda uzun süre zorunlu olarak bulunmanın getirdiği gerginliğin farkında olmak ve öfke, kırgınlık umutsuzluk gibi duyguların birbirleriyle ilişkili ya da bir eylemin değil de salgın koşullarının bir sonucu olduğunu fark edebilmek, daha fazla incinmeyi önleyecektir.

ÇOCUKLAR İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Haberin Devamı

Günlük sorumluluklarınızı maksimum düzeyde yerine getirmeye çalışın. Anne babanın ve aile büyüklerinin bu tür karantina günlerinde yapması gereken şey, sadece çocuğun ve gencin duygularını anlamaya çalışmaktır. Çocuğun ve ergenin kendini boşlukta hissetmemesi için eğitimlerini sürdürmeleri konusunda dikkatli olmaları önemlidir. Çocuklar çok sıkıldı diyerek ya da kendileri çok sıkıldığı, yorulduğu için çocukların çevirim içi eğitimi önemsememelerine yol açmak da bir diğer yanlışımız. Her gün okula gidiyormuş gibi erken saatte kalkmak, hazırlanmak ve çalışma masasına oturarak çevirim içi dersleri ve kayıtları izlemek, ödevleri yapmak, yemek ve uyku saati düzenini korumak önemlidir. Bu konuyu bir tartışma, cezalandırma ya da pazarlık konusu haline getirmek de bir diğer yanlışımızdır.

YAŞLILAR NASIL ZAMAN GEÇİRECEK

Haberin Devamı

Ailemizde yaşı ileri olan kişiler için evde hareket imkânı sağlayabilmek, evde yapabilecekleri şeyler konusunda işe katılmaları ya da yardım vermeleri için fırsat vermek, ortak sohbet konuları üretebilmek önemli. Yaşınız ne olursa olsun, uygun egzersiz hareketleri belirleyin. Teknolojiyi bir kenara bırakıp, iletişim kurmaya devam edin.”

Ruh sağlığını koruyacak tam kapanma önerileri


BU BİR TATİL DEĞİL

Üniversite öğrencilerinin çevirim içi derslere katılma, gereklilikleri yerine getirme ve kendilerini geliştirme konusunda tutarlı bir düzen sağlamalarının önemli olduğunu belirten Erden, şunları söyledi: “Bunun yanı sıra birlikte yaşadıkları aile bireylerine destek olup, kendilerine ve çevrim içi de olsa arkadaşlarına vakit ayırabilirler. Bu bir tatil değil, zorunlu eve kapanma ve çevrim içi eğitimle birlikte çocuk ve ergenin kendi sorumluluklarını üstlenebilmesi için de aslında bir fırsat. Benzer şekilde ev işleri, ortak yaşamı keyifli hale getirecek etkinlikler ve bunun keyfine varmak da salgın sonrası için önemli kazanımlar olabilir. Bu kazanımlar üniversite öğrencileri için de geçerli. Çocukları odalarında bilgisayar, tablet ya da telefonla baş başa bırakmak yerine, evde belirli zaman dilimlerine yayılan belirli bir düzen sağlamak, zaman zaman ailecek, ya da farklı ikili üçlü grup etkinlikleri yaparak bunları alışkanlık haline getirmek ilerisi için önemli bir kazanım olabilir.”

BAKMADAN GEÇME!