Roma Tiyatrosu’nda ilk basamak konuldu

Güncelleme Tarihi:

Roma Tiyatrosu’nda ilk basamak konuldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2021 00:34

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ulus’taki 2 bin yıllık Ankara Roma Tiyatrosu’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı

Ankara Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi kapsamında alanda oturma basamakları (1. Cavea) yerleştirilmeye başlandı. Orijinal dokuyu koruyarak restore işlemi yapıldığını belirten ABB Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesaplarından, “Ankara’mızın köklü geçmişini koruyor, kültürel mirasa sahip çıkıyoruz. 2 bin yıllık Ankara Roma Tiyatrosu’nu Cumhuriyet’imizin 100. yılında (2023) başkent turizmine kazandıracığız” mesajını paylaştı. Tarihi dokuyu aslına uygun olarak korumaya çalıştıklarını belirten ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş de kullanılan mermer ve malzemelerin geçmişteki orijinal dokuya uygun olduğunu, sahnenin zedelenmemesi için de zemini ahşapla döşeyerek koruyucu önlemler aldıklarını vurguladı. Ödemiş, çalışmayla ilgili özetle şu bilgileri verdi:

MERMERLER TARİHİ DOKUYA UYACAK

“Tiyatronun tamamı 5 bin kişilik ancak maalesef şu an elimizde kalan oturma alanlarını düzenlediğimizde yaklaşık bin 500 kişilik tiyatromuz olacak. Sahnede sağlamlaştırma çalışması da yapacağız. Tüm malzeme seçimimiz ve inşaat aşamasında da Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’ndaki hocalarımızla ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Öğretim Üyesi Prof. Musa Kadıoğlu ile birlikte kararları üretiyoruz. Çünkü kullandığımız mermerlerin ve malzemelerin mutlaka geçmişteki dokusuna uyması şart. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığımız protokol kapsamında burada senede dört kez konser verilecek.”

Roma Tiyatrosu’nda ilk basamak konuldu

Alanda iki yıl boyunca yapılacak restorasyon çalışmaları 24 saat kamerayla kayıt altına alınıp, iki yılın sonunda animasyon haline getirilerek dijital ortamda kamuoyu ile de paylaşılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!